Τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου "εγκλωβισμένο" από ελληνικά ραντάρ

Σε ανακοίνωση που έγινε από το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση της γείτονος, αναφέρεται πως τουρκικό αεροσκάφος τύπου CN-235 - που  πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση δήθεν στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου ;- παρενοχλήθηκε από δύο ελληνικά πολεμικά τύπου F-16, τα οποία απογειώθηκαν από τη Αεροπορική Βάση στη Λάρισα, για 2 λεπτά και 57 δεύτερα και ''κλειδώθηκε'' στα ραντάρ των ελληνικών μαχητικών. 

Η αλήθεια είναι βέβαια διαφορετική: Το αεροσκάφος Ηλεκτρονικού Πολέμου CN-235, όπως έχει κάνει και άλλες φορές με το νέο έτος, παραβίασε πολλές φορές και διαδοχικά τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο κατά την διάρκεια πτήσης του στο FIR Aθήνας, όπου μπήκε χωρίς υποβολή Σχεδίου Πτήσεως. Η νέα αυτή συνεχιζόμενη προκλητική τακτική , που περιελάμβανε περί τις 15 διαδοχικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε κάθε διαδρομή ανάμεσα στα νησιά του Αν Αιγαίου, προβλημάτισε αμέσως το ΓΕΕΘΑ .Ιδίως λόγω και της επανάληψης της πρόκλησης για αρκετές φορές μέσα σε λίγες ημέρες, είτε μεμονωμένα (χωρίς άσκηση) είτε στο πλαίσιο άσκησης - όπως οι τελευταίες ... 


Ετσι το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ αποφάσισαν, όπως αποκάλυψε το OnAlert , να αναβαθμίσουν την διαδικασία αναγνώρισης/αναχαίτισης που ετηρείτο για τα μη μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας και να στέλνονται και σε αυτές τις περιπτώσεις αεροσκάφη επιφυλακής της αεράμυνας για να αναγνωρίζουν /αναχαιτίζουν από κοντά και σύμφωνα με τους κανόνες τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη  CN-235. 
<<Ως πρώτη πάντως αντίδραση -προσαρμογή στα νέα δεδομένα  η ελληνική πλευρά-  μετά και την δεύτερη  ''μαζική'' - διαδοχική παραβίαση από CN-235-  αναβάθμισε την διαδικασία αναγνώρισης αναχαίτισης και στέλνει πλέον  αεροσκάφη επιφυλακής για την καταγραφή τους και ό, τι άλλο απαιτείται από πλευράς αεράμυνας>>, έγραψε επί λέξει το OnAlert στις 17 Ιανουαρίου 2014.Προσέξτε : <<και ό, τι άλλο απαιτείται από πλευράς αεράμυνας>>.
Αυτό ακριβώς έγινε και για αυτή την φορά που ...διαμαρτύρεται η Άγκυρα.

Να σημειωθεί ότι χθες - που αφορά η τουρκική ''διαμαρτυρία''-  πέταξαν παρανόμως στο Αιγαίο 2 σχηματισμοί (8 αεροσκάφη  4 οπλισμένα) F-16, 2 αεροσκάφη CN-235 και 2 ελικόπτερα- σύνολο 12 εναέρια μέσα.  Όλα αυτά έκαναν 6 παραβάσεις των διεθνών κανόνων ,ενώ παραβίασαν 28 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο στο βόρειο, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο:Από αυτές οι περισσότερες (15) έγιναν, όπως και τις άλλες φορές, από τα CN-235 στο Αν. Αιγαίο.Μόνο που αυτή την φορά δεν έκαναν το ''πλήρες'' δρομολόγιο από Ανατολικά της Ρόδου μέχρι την Λήμνο, αλλά δύο ''μικρότερα''. 

Και σήμερα πάλι!

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι και σήμερα - και ενώ συνεχίζεται η τουρκική εκπαιδευτική ναυτική δραστηριότητα- έγιναν πάλι τα ίδια :      2 σχηματισμοί ( 8 αεροσκάφη F-16),10  μεμονωμένα (4 CN-235 ΚΑΙ 6 ελικόπτερα) τα οποία έκανα    15 παραβάσεις και  30 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Από  αυτές οι 12 ήταν από ένα  CN-235 που έκανε την γνωστή διαδρομή...

Όλα τα αεροσκάφη και σήμερα αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
onalert.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια