Ο Ανεκδιήγητος Στουρνάρας είπε ότι ο φόρος του πετρελαίου θα μειωθεί αν ελέγξουμε το λαθρεμπόριο.

Βέβαια ξέχασε να πει πως η αύξηση του φόρου, έγινε με μοναδικό σκοπό τα μεγαλύτερα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Δεν σκέφθηκε όμως ο καραμήτρος ότι οι εξαθλιωμένοι Έλληνες θα στραφούν σε άλλους τρόπους θέρμανσης.

Γιατί το παραμύθι για την δήθεν καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα, έχει ήδη καταρριφθεί από την στιγμή που υποχρέωσαν τους βενζινοπώλες, να βάλουν το σύστημα εισροών εκροών, αλλά ποτέ δεν συνδέθηκε αφού το υπουργείο δεν ήταν ποτέ έτοιμο να υποστηρίξει αυτό το σύστημα.
Άρα λοιπόν πάψε να μιλάς, σαν να απευθύνεσαι σε ιθαγενείς, αλλά μάλλον έτσι πρέπει να θεωρείς τους κατοίκους αυτής της χώρας.


Κατηγορηματικός υπήρξε ο Γιάννης Στουρνάρας αναφορικά με τα σενάρια περί απομάκρυνσής του από το υπουργείο Οικονομικών και την ανάληψη της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας πως είναι τόσο απασχολημένος που δεν τον αφορούν τέτοιου είδους σενάρια. 

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε και για τις αντιδράσεις των βουλευτών, λέγοντας πως τις θεωρεί λογικές και κυρίως προς τον άνθρωπο εκείνο που λαμβάνει σκληρές αποφάσεις και μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί πως τα συγκεκριμένα πυρά είναι προς τον ίδιο προσωπικά. Μάλιστα, δήλωσε πως δεν έχει έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση από τα πυρά των βουλευτών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη που του παρέχει ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πετύχει το 80% των στόχων της και πως θα χρειαστεί λίγο ακόμα υπομονή για να φτάσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση. 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δήλωσε πως πολλές φορές έχουν ζητήσει πράγματα που δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά, αλλά πολλές φορές η Ελλάδα έχει καταφέρει να περάσει τα θέλω της προς τους δανειστές. 

Ήταν απόλυτα κατηγορηματικός πως ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρόκειται να επανέλθει στο 23% για τον επόμενο χρόνο, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν να γίνουν γενικευμένες μειώσεις φόρων γιατί η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις αγορές. Όπως αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η Ελλάδα επιδιώκει την καθυστέρηση της τρόικας προκειμένου να έχει το οικονομικό επιτελείο και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου που είναι καλά και θα αποτελέσουν χαρτί διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

Φόρος ακινήτων

Ο κ. Στουρνάρας για άλλη μία φορά υπεραμύνθηκε του φόρου ακινήτων, λέγοντας πως είναι ελαφρύτερος από τους φόρους άλλων ετών, αλλά στο πώς το χαράτσι κατάντησε να είναι έστω και μειωμένο, μόνιμο πλέον δεν υπήρξε καμία κουβέντα. 

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας πως δεν φταίει εκείνος εάν οι προκάτοχοί του δεν έστελναν τους φόρους προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα να έρθουν φέτος όλοι μαζεμένοι. 

Αναφορικά με τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, για πρώτη φορά ο υπουργός ΟΙκονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσής του με την προϋπόθεση όμως πως θα καταπολεμηθεί δραστικά το λαθρεμπόριο καυσίμων. 

Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι το 2014 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων
Σχετικά με τις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως η τρόικα θα δεχθεί να μην γίνουν μαζικές απολύσεις από τον δημόσιο τομέα. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος, λέγοντας πως αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν από τον Απρίλιο με την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat. Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος πως δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα του χρέους γιατί το Σύνταγμα των δυτικών χωρών δεν το επιτρέπει, ενώ μία μονομερής μείωση θα σημαίνει αυτομάτως και την έξοδό μας από το ευρώ. 

Όπως τόνισε υπάρχουν πολλοί τρόποι μείωσης του χρέους και η Ελλάδα θα το καταφέρει αυτό! Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ή την μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής, ως ενδεικτικούς τρόπους μείωσης του χρέους. 

Αναφορικά με το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στην δικαιοσύνη, αλλά επανέλαβε και την εμπιστοσύνη του και στην κα Σακελλαρίου, λέγοντας πως μία ποινική δίωξη δεν σημαίνει και ενοχή. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια