Κεφαλονιά: Μετρούν ζημιές και ανησυχούν για τη συνέχεια

Αν ήταν άλλο μέρος, δεν θα είχε αντέξει... Αυτό ψιθυρίζουν σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ του σεισμού 5,8 Ρίχτερ που έπληξε χθες το απόγευμα το νησί τους. Οι μετασεισμοί δεν τους αφήνουν να ηρεμήσουν καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το πρωί είχαν σημειωθεί περίπου 45 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ. Αγωνία έχει δημιουργήσει και η δήλωση του σεισμολόγου Ακη τσελέντη ότι ο μεγαλύτερος μετασεισμός ακόμα δεν έχει έρθει...

Η Κεφαλονιά σήμερα το πρωί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Οι ζημιές είναι πολλές και πολλοί καταστηματάρχες αντίκρισαν σήμερα το πρωί σκηνές χάους στα μαγαζιά τους.



Στο Αργοστόλι έχει φτάσει πλοίο της Super Fast μέσα στο οποίο θα μπορούν να βρουν προσωρινό κατάλυμα, άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Οι περισσότεροι σεισμοπαθείς προέρχονται από την περιοχή του Ληξουρίου, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο του σεισμού.





Οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές τέσσερις Γενικοί Γραμματείς.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Χρειάζεται μια σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ για να συνεχιστεί ομαλά η σεισμική ακολουθία» είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από χθες στο νησί.





Εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια, σπίτια και καταστήματα σημειώθηκε καθίζηση στον παραλιακό δρόμο στο Ληξούρι αλλά και σε τμήματα της πλατείας δίπλα από το λιμάνι. Επίσης υπήρξαν αρκετοί μικροτραυματισμοί κυρίως από πτώση αντικειμένων.



Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος είπε ότι οι αρχές του νησιού βρίσκονται σε φάση καταγραφής των ζημιών. Ο κ. Κεκάτος επεσήμανε ότι κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους. Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος συνέστησε να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι που έχουν δει ρωγμές στις οικίες τους. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων. Για το λόγο αυτό είπε ότι αν δεν ελεγχθούν από μηχανικούς τα σπίτια οι κάτοικοι να μην επιστρέψουν σε αυτά.


  
Ανέβασε επίσης το μέγεθος του σεισμού σε 6,1 Ρίχτερ.

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Τ.Ε.Ι.) καθώς και πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, μονάδες απασχόλησης νηπίων) κατά τη Δευτέρα 27-01-2014 και Τρίτη 28-01-2014.

Οι σχολικές μονάδες αναμένεται να ανοίξουν αφού πρώτα ελεγχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια πολιτικών μηχανικών. 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια