Πρόταση του Βουλευτή και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπη Παυλόπουλου για τη συνέχιση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

«Ι  Είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος, υπό τις σημερινές μάλιστα συνθήκες, για άρση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία από 1.1.2014.   Ούτε η Κυβέρνηση σκέφτεται κάτι τέτοιο. Και τούτο ιδίως για τους εξής λόγους:
ΑΠρώτον, διότι οι συνθήκες υπό τις οποίες θεσπίσθηκε αυτό το μέτρο το 2010, με το ν. 3869 και τις μεταγενέστερες παρατάσεις του, όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί αλλά, όλωςαντιθέτως, έχουν επιδεινωθεί.  Κυρίως οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βρίσκονται σε τεράστια απόκλιση σε σχέση με τις πραγματικές, ενώ και τα εισοδήματα των δανειοληπτώνέχουν δραματικά μειωθεί.  Αυτό αποτελεί και σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στην Τρόικα, όταν μάλιστα ο αριθμός των ωφελουμένων από την αναστολή τωνπλειστηριασμών, με βάση τα κριτήρια του ν. 3869/2010, είναι και σήμερα πολύ μικρός.
ΒΔεύτερον, διότι η ακίνητη ιδιοκτησία, μέσα από τον εφιαλτικό συνδυασμό της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων και της υπερφορολόγησής της, έχει οδηγηθεί σχεδόν σε πλήρηαποδόμηση του πυρήνα της.  Κάτι που έρχεται σ’ αντίθεση όχι μόνο με το Σύνταγμα αλλά και με αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων τουΑνθρώπου, αφού αγγίζει τα όρια της έμμεσης δήμευσης της ακίνητης ιδιοκτησίας.
ΙΙΚατά τη γνώμη μου δε η Κυβέρνησηκαι ειδικώς το Υπουργείο Οικονομικώνέχουν πλήρως αποτελεσματική και κοινωνικώς δίκαιη δίοδο διαφυγής ώστε ν’ αποφευχθείστο μέλλον η καταχρηστική χρησιμοποίηση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από εκείνους οι οποίοι έχουν άλλασημαντικά, περιουσιακά μέσα εξόφλησης των δανείων προς τις τράπεζες αλλά αποφεύγουν να τα χρησιμοποιήσουνΟι οποίοι δηλαδή δρουν καταχρηστικώς και σε βάρος εκείνων πουέχουν πραγματική ανάγκη να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους για να μη μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.  Η δίοδος αυτή διαφυγήςμέσω νομοθετικής ρύθμισηςέχειως εξής:

ΑΠρώτονεν πάση περιπτώσει το καθεστώς της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας παρατείνεταιγια όλους εκείνους που υπάγονται σ’ αυτό κατά το ν. 3869/2010, και μετά την 1.1.2014.  Και μάλιστα τουλάχιστον ως το τέλος του 2015.
ΒΔεύτερονεφόσον η δανείστρια τράπεζαύστερα από δική της πάντα πρωτοβουλία –αφού μπορεί να προκρίνει άλλες λύσεις, π.χρύθμιση του κάθε δανείου μευνοϊκότερους όρουςκαι με δικά της ερευνητικά μέσα αποκαλύπτει και αποδεικνύειφυσικά με βάση τα κριτήρια που έχει προσδιορίσει ο νόμοςότι ο δανειολήπτης έχειάλλα επαρκή οικονομικά εφόδια για την εξόφληση του δανείου τουτα οποία αυθαιρέτως και καταχρηστικώς δεν χρησιμοποιείτότε μπορεί να προσφεύγει στο αρμόδιοδικαστήριο (π.χΜονομελές Πρωτοδικείο).  Και να ζητήσει την άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος αυτών και μόνο των περιουσιακών στοιχείων.  Όχι όμως κατά τηςπρώτης κατοικίας.  Έτσι και η πρώτη κατοικία δεν θίγεταιενώ η αναγκαστική εκτέλεση αποκλειστικώς κατά άλλων περιουσιακών στοιχείων γίνεται με τις εγγυήσεις τηςΔικαιοσύνης.

Θεωρώ ότι μια τέτοια λύση είναι και κοινωνικώς δίκαιη και αποδεκτή αλλά και σύμφωνη με το Σύνταγμα, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων τουΑνθρώπου.   Πέραν τούτου είναι αδύνατο ν’ απορριφθεί από την Τρόικα, αφού ο στόχος που επιδιώκει εξυπηρετείται.  Το ίδιο δε ισχύει και για τις Τράπεζες

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;
    Γράφει ο Ν Βράχος
    Γιατί κύριε Παυλόπουλε, κύριε Καμμένε , κύριε Στυλιανίδη, κύριε Μεϊμαράκη, κύριε Νικολόπουλε, έκλεισε η Βουλή; Εσύ που ήσουν; Μήπως δεν το άκουσες; Μήπως δεν ενημερώθηκες;
    *Ο κ. Ζορµπάς παρέδωσε ένα «δηλητηριώδες» πόρισµα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, που αναφερόταν σε ευθύνες πολιτικών προσώπων και σε
    διοχέτευση προµηθειών σε « συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».
    **Ποιος ήταν ο πολιτικός χώρος που πήγαν τα χρήματα, κύριε Καραμανλή; Είναι αλήθεια;
    *Τί άλλα στοιχεία επί πλέον απαιτούνται για να μάθουμε ποιοι είναι ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ; Πως κ. Καραμανλή αποφάσισες να κλείσεις τη Βουλή;
    Γι αυτό τον εκαπαράθυρώσατε?????
    * Τι φοβόσουνα;
    *ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ; ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΠΗΓΑΝ ,όπως υπέδειξε η έρευνα και η έκθεση, του αρμόδιου Προέδρου της ανεξάρτητης αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος;
    *Ποιές παρανομίες ήταν τόσο ΜΕΓΑΛΕΣ; Ποιοι Νεοδημοκράτες υπουργοί κινδύνευαν για τα κακουργήματα που είχαν διαπραχθεί;
    *Καραμανλική Δημοκρατία. "Κλείστε το μπουρδ... τη Βουλή" λέγεται ότι είπε!
    =======
    Την ίδια ώρα που το ελληνικό κράτος κατέρριπτε το παγκόσµιο ρεκόρ δανεισµού διεκδικώντας από τις αγορές το ποσό του 1 δισ. ευρώ την εβδοµάδα (!) προκειµένου να εξυπηρετεί τις λήξεις των οµολόγων , τους τόκους του δηµόσιου χρέους και τα «φρέσκα» ελλείµµατα που δηµιουργούσε , ογκώδη κουτιά µε έγγραφα περνούσαν τις πύλες της Βουλής για να αποτελέσουν το αντικείµενο εξεταστικών επιτροπών.
    *Εκείνο το ζεστό απόγευµα και µόλις έναν µήνα πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου στο Μέγαρο Μαξίµου ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της εξουσίας από την πληροφορία ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των δοµηµένων οµολόγων .

    *Ο κ. Καραµανλής συζήτησε µε τον διευθυντή του γραφείου του κ. Ι. Αγγέλου και τον «υπερυπουργό » Εσωτερικών κ. Πρ . Παυλόπουλο και αποφάσισε να «κλείσει τη Βουλή».
    *Οι αντιρρήσεις του κ. Σιούφα, ο οποίος είχε δηµοσιοποιήσει το πρόγραµµα των κοινοβουλευτικών εργασιών της επόµενης εβδοµάδας , αγνοήθηκαν.

    *Προεδρικό διάταγµα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας και θυροκολλήθηκε τη νύχτα εκείνης της Παρασκευής «επέβαλλε» τη λήξη των εργασιών της Β’ τακτικής συνόδου της ΙΒ’ περιόδου της Βουλής και εξασφάλισε την παραγραφή των ποινικών ευθυνών για όσες αποφάσεις ελήφθησαν την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Καραµανλή – µεταξύ 2004 και 2007 !!!!!!!

    *Γιατί τόση (!) βιασύνη; Να μη μάθουμε σε ποιο κόμμα πήγαν τα λεφτά; να μη μάθουμε ΠΟΣΑ (;) ήταν και ποιοι τα...πήραν; Αυτή η καταγγελία και μόνο από το πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής καταπολέμησης του ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, αποδεικνύει το ανήθικο πολιτικό σύστημα.
    *Έκλεψαν τα χρήματα και αυτοαθωώθηκαν; Και τολμάνε και μιλάνε για κλέφτες οι.. επαγγελματίες;
    *Γιατί κύριε Καραμανλή έκλεισες τη Βουλή;
    *Γιατί κύριε Παυλόπουλε "έκλεισες" τη Βουλή;
    *Γιατί κύριε Καμμένε έκλεισε η Βουλή; Εσύ που ήσουν; Μήπως δεν το άκουσες; Μήπως δεν ενημερώθηκες;
    Ή μήπως "υπέκυψες" οπότε, γιατί ζητάς την ψήφο μας; Πόσους βουλευτές έχεις από την Βουλή εκείνης της περιόδου;
    Αυτοί τι... ξέρουν;
    Αυτοί τι... υπέγραψαν; ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ;
    *Γιατί κύριοι της Νέας Δημοκρατίας κλείσατε τη Βουλή;

    Ο Πρόεδρος της Βουλής να έχει τοιχοκολλήσει το πρόγραμμα εργασιών της για το επόμενο δεκαπενθήμερο, και να...ΑΚΟΥΕΙ από την… τηλεόραση ότι ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ !!!!!;;;;

    *Τέτοιος ΠΑΝΙΚΟΣ πως εξηγείται; Με ποιο ηθικό δικαίωμα έκλεισαν τη Βουλή την Παρασκευή το βράδυ στις 22.00!
    Τι φοβόταν και τι φοβάται ο ΙΔΙΟΣ ο τέως πρωθυπουργός, που προέβη σε τέτοιο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα; Ήταν τόσα πολλά τα ανομήματα ή , η κατάσταση της οικονομίας ήταν τόσο οικτρή;

    ΥΓ.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής παρέδωσε τους αριθμούς των λογαριασμών, τα ποσά, και τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ !
    Ψηφίσατε την παραγραφή της ΑΠΑΤΗΣ εις βάρος του Ελληνικού λαού και σήμερα αρκετοί από εσάς είσαστε... ΠΑΛΙ βουλευτές και Υπουργοί;
    Και σήμερα ζητάτε ΘΥΣΙΕΣ από το λαό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά κύριε Βράχο η αγάπη στον παρανοϊκό προδότη Γιώργο σας κάνει εμπαθή και με ψέμματα προσπαθείτε να στηρίξετε ανθρώπους που έκαναν εγκλήματα κατά της χώρας.
      Θα πρέπει να καταλάβετε ότι ο αγαπητικός σου μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζί με τους σκελετούς του ή κηπουρούς του.
      Θα σας το ξαναπώ κάποιους σαν και εσάς τους λέμε τρολ.
      χαίρεται....

      Διαγραφή

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.