Πέρασαν... χειροπέδες στην ΕΡΤ!

Την απόφαση για το «ντου» των ΜΑΤ στην ΕΡΤ πήραν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ξημερώματα Πέμπτης 7 Νοεμβρίου, περισσότερες από 15 διμοιρίες των ΜΑΤ μαζί με τον εισαγγελέα βάρδιας, Νίκο Γκύζη, εισβάλουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Η περιβόητη έφοδος για να εκκενωθεί το κτίριο από τους απολυμένους της ΕΡΤ που παρέμεναν εκεί από το απόγευμα της 11ης Ιουνίου, γίνεται πραγματικότητα.

Η επιχείρηση αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Η κυβέρνηση, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή χαρακτήριζε παράνομη την κατάληψη και ήθελε να λήξει.

Το επιχειρησιακό σκέλος χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεων, Νίκος Δένδιας.

 Πλησιάζει άλλωστε η ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μηχανήματα που υπάρχουν στο Ραδιομέγαρο είναι απαραίτητα για την κάλυψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η ΓΑΔΑ ζήτησε αργά τη νύχτα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών την παρουσία εισαγγελέα σε ρόλο «διαπραγματευτή», προκειμένου να γίνει η επιχείρηση εκκένωσης του Ραδιομεγάρου, χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΓΑΔΑ απέστειλε αίτημα προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, προκειμένου να παραστεί εισαγγελέας στην επιχείρηση, που σχεδιαζόταν για τα ξημερώματα, επικαλούμενη τον κανονισμό δικαστηρίων.

Έγιναν 4 προσαγωγές αλλά οι προσαχθέντες, αφού οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, αφέθηκαν ελεύθεροι
Η Αστυνομική Διεύθυνση δεν επικαλείτο για την εισαγγελική παρουσία επιχείρηση στα πλαίσια εφαρμογής αυτοφώρου για διάπραξη ποινικού αδικήματος, όπως η κατάληψη δημοσίου κτιρίου αλλά την υποβολή συστάσεων.

Το αίτημα της Αστυνομίας αφορούσε άρθρο του νόμου 1756/1988 «περί κανονισμού δικαστηρίων» που προβλέπει την παρουσία εισαγγελέα, προκειμένου να απευθύνει συστάσεις, ώστε να εκκενωθεί το κτίριο χωρίς τον σχηματισμό δικογραφίας και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Το χρονικό της εκκένωσης

Ήταν ξημερώματα, λίγο πριν από τις 05:00. Η επέμβαση της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο έγινε από την πλαϊνή είσοδο, επί της οδού Δημητσάνας. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στο προαύλιο του κτιρίου και έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών για να απομακρύνουν τον κόσμο.

Ο εισαγγελέας έδωσε διορία σε όσους βρίσκονταν στο κτίριο να φύγουν.  Στο ραδιόφωνο έμεινε μόνο ο δημοσιογράφος Νίκος Τσιμπίδας που ήταν στον αέρα συνέχιζε να κάνει εκπομπή. Τον διέκοψαν και του ζήτησαν να βγει από το στούντιο. Ρώτησε τους αστυνομικούς εαν αυτή είναι η εντολή τους και όταν του απάντησαν καταφατικά, καληνύχτισε τους ακροατές και είπε: Εδώ πρέπει να σας αφήσω. Ψυχή Βαθιά".

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΣΙΓΗΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Η ΕΡΑ


Ένταση επικράτησε στη λεωφόρο Μεσογείων όταν οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να απωθήσουν τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί προς την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Ανάμεσά τους ήταν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επέδειξαν τις βουλευτικές τους ταυτότητες.


Ακολούθησε παρουσία εισαγγελέα και εκπροσώπου του εργαζομένων η καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ.

Κεδίκογλου: Τι ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί εκτός από το να κάνουν σόου;

«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι «το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία Εισαγγελέα».

Ορισμένοι είχαν επενδύσει πολιτικά να γίνει εστία αναταραχής και δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεση των βουλευτών του (Βούτσης, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Μαντάς και Βαλαβάνη) να μπουν στο Ραδιομέγαρο.

«Ποιος ο λόγος πέρα από το να κάνουν σόου» διερωτήθηκε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποσχέθηκε πως τώρα που έληξε η κατάληψη στην Αγία Παρασκευή, η κυβέρνηση θα δώσει και τις αποζημιώσεις, καθώς μέχρι τώρα δε μπορούσε γιατί δεν είχε στη διάθεσή της τα στοιχεία, που βρίσκονταν στο Ραδιομέγαρο.

Όσον αφορά στην απογραφή, θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις μπουν στην Αγία Παρασκευή οι άνθρωποι της Δημόσιας Τηλεόρασης.
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια