Τρόικα και κυβέρνηση ετοιμάζονται να βγάλουν τα σπίτια μας στο σφυρί.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των στελεχών της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο για το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να μην υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο Εurogroup της Πέμπτης. Τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης παραπέμπονται
στη συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο στις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη σημερινή συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ με τη συμμετοχή των κ. Στουρνάρα και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, έως τις 10 με 15 Δεκεμβρίου θα επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι στη σημερινή συζήτηση παρουσιάστηκαν κάποιες ιδέες του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν κυρίως το θεσμό της διαμεσολάβησης μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, ενώ ανάφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο διοικητικών κλιμακίων. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν και στις 5 το απόγευμα, με στόχο να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ώστε να παραμείνουν ζωντανές οι ελάχιστες πλέον ελπίδες για ολοκλήρωση της συμφωνίας επί του δημοσιονομικού κενού του 2014 έως την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού (21 Νοεμβρίου).

Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου επέρριψε χθες ευθύνες στην τρόικα για καθυστέρηση και ανέφερε ότι υπάρχει διχογνωμία και μέσα στους κόλπους της τρόικας που επιτείνει τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν για άμεση επίλυση των διαφωνιών με την ελληνική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να μην υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο Εurogroup της Πέμπτης και να υπάρχουν προοπτικές επιστροφής της τρόικας μετά το Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου ότι η καθυστέρηση που υπάρχει είναι θέμα της τρόικας, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά είναι καθόλα έτοιμη.

Ανοικτά ζητήματα

Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη απάντηση της τρόικας επί των ελληνικών προτάσεων (κυρίως μέτρα εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό σύστημα και στοιχειοθέτηση των επιχειρημάτων για περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής το 2014) για το πώς θα καλυφθεί το κενό αυτό, αναμένεται να δοθεί σήμερα από την τρόικα. Πέραν, όμως, του θέματος αυτού ανοικτά παραμένουν και τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ), της κατάρτισης και ψήφισης του τελικού σχεδίου του τελικού Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) για το 2014, της αναδιάρθρωσης του συστήματος των φόρων υπέρ τρίτων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
skai.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια