Βίντεο και φώτο από την άσκηση πυρπολητής που έγινε στην Ύδρα.....

Υπό δυνατή βροχή έγιναν τα στρατιωτικά γυμνάσια ανοικτά της Ύδρας - Τα παίγνια περιελάμβαναν άσκηση ανακατάληψης νήσου από άντρες των ειδικών δυνάμεων

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικές ασκήσεις να έχουν «αραιώσει» χρονικά και όποτε διεξάγονται να διαρκούν μόνο λίγες ώρες, όμως....
η στρατιωτική ηγεσία θεωρεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ετοιμοπόλεμες.

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών αλλά και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών που παρακολούθησαν την διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής». Η άσκηση έγινε στη νήσο Δοκό, κοντά στην Ύδρα. Το σενάριο προέβλεπε ανακατάληψη της νήσου με συνδυασμένη επιχείρηση από αέρος και θαλάσσης. Στις φωτογραφίες βλέπετε τις εξαιρετικά εντυπωσιακές προσπάθειες των βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τους επιδέξιους χειρισμούς των πιλότων της αεροπορίας στρατού που έφεραν το ελικόπτερο Σινούκ σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας για να αφήσουν την λέμβο με τους κομάντος. Στο νησί έπεσε και ομάδα αλεξιπτωτιστών σε μια συντονισμένη προσπάθεια ανακατάληψης και όλα αυτά ενώ την ώρα ακριβώς που διεξαγόταν η κεντρική φαση της άσκησης ξέσπασε ένα μπουρίνι με θυελλώδεις ανέμους και πολύ ισχυρή βροχή.

Τα 180 λεπτά της άσκησης ολοκληρώθηκαν με επιδρομή αντρών από άλλη ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ στη φρεγάτα όπου βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς, η στρατιωτική ηγεσία και οι άλλοι επίσημοι. Οι βατραχάνθρωποι έφτασαν στη φρεγάτα με φουσκωτό και με σκοινιά αναρριχήθηκαν στη γέφυρα του πλοίου καταλαμβάνοντάς το εικονικά. Αμέσως μετά την καταδρομική ενέργεια ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμοπουλος φωτογραφήθηκε με τα «βατράχια» του ΠΝ.

Την άσκηση παρακολούθησαν η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς ΛΣ, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου.

Παρόντες ήταν ακόμη, εκπροσωπώντας την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, Χρίστος Δήμας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Αυτή η δύσκολη απαιτητική διακλαδική άσκηση, πετυχημένη άσκηση, δείχνει το υψηλό φρόνημα, την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα και την αρτιότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Και σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος, μας γεμίζει όλους με περηφάνια».

Για να δείξει εμπράκτως την ευαρέσκειά του για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των συμμετεχόντων στα γυμνάσια ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να χορηγήσει πενθήμερη τιμητική άδεια σε όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση.













































Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια