Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι ;

Photo: Κ. Τσακαλίδης @fosphotos.comΥπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ένας κατηγορούμενος μπορεί να κριθεί προφυλακιστέος: αν είναι ύποπτος φυγής ή θεωρείται πιθανό να επαναλάβει το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ή να διαπράξει νέα. Στην τελευταία τροποποίηση των διατάξεων περί προσωρινής κράτησης, προσετέθη και η δυνατότητα....
προσωρινής κράτησης αν το υπό εξέταση αδίκημα επισύρει  μεγάλες ποινές ή έχει προκληθεί βλάβη σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Ένας βουλευτής δεν είναι ύποπτος φυγής, ας το αφήσουμε στην άκρη. Και όπως εξηγούν νομικοί, η μη προφυλάκιση των τριών καλό είναι να εξεταστεί και μέσα από την προφυλάκιση του Λαγού, που ίσως στη συνέχεια της υπόθεσης να αποτελέσει και καταλυτικό στοιχείο.

Έγκυρες πηγές εξηγούσαν στο protagon ότι ο ανακριτής και ο εισαγγελέας που παρέλαβαν τις απολογίες των βουλευτών δεν μπορούσαν να εξετάσουν τίποτα παραπάνω από το αυτόφωρο κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης-για όλα τα υπόλοιπα απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας. Και είναι προφανές, βάσει της προφυλάκισης Λαγού, ότι αυτόφωρο κακούργημα μπορεί να «δεθεί» μόνο γύρω από τη δολοφονία του Φύσσα. Γι' αυτό προφυλακίστηκε ο Λαγός, επειδή υπάρχουν τα τηλεφωνήματα που τον εμφανίζουν σε έναν κύκλο επικοινωνίας με τη συμμετοχή του δράστη και του Πατέλη. Οι άλλοι τρεις δεν εμφανίζονται να συμμετέχουν σε αυτόν τον κύκλο.

Αυτό αποδυναμώνει την κατηγορία για εγκληματική οργάνωση; Δεν ξερουμε το σκεπτικό ανακριτή και εισαγγελέα. Μπορεί να θεώρησαν ότι πλέον οι τρεις βουλευτές δεν είναι σε θέση να διαπράξουν νεά αδικήματα και με αυτό το σκεπτικό να τους άφησαν ελεύθερους. Μπορεί, από την άλλη, να εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στείλουν όλους τους βουλευτές στη φυλακή, έστειλαν μόνο τον Λαγό που αδιαμφισβήτητα εμφανίζεται εμπλεκόμενος. Όμως η επιβολή περιοριστικών όρων και η υψηλή χρηματική εγγύηση στον, φερόμενο ως, επιχειρησιακό αρχηγό της Χ.Α καταδεικνύουν, από την πλευρά της Δικαιοσύνης, την αποδοχή επιβαρυντικών στοιχείων. Ουσιαστικά η εικόνα θα σχηματιστεί μετά και την απολογία του Ν. Μιχαλολιάκου.  

Προς το παρόν, κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος και media παρασύρονται στη δίνη της επικοινωνιακής παθογένειας που θεωρεί την προφυλάκιση ενοχή και τη μη προφυλάκιση αθώωση.



Κώστας Γιαννακίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια