Τελικά ο Άδωνις δεν είναι μόνο άσχετος αλλά τώρα γίνεται και επικίνδυνος για την δημόσια υγεία.


Αφού αναγκάζει όλους τους ασφαλισμένους να παίρνουν φθηνά γενόσημα, η αυτά που τους προτείνουν οι ιατροί πληρώνοντας όμως ολόκληρη την αξία τους. Φυσικά οι ασφαλισμένοι λόγω του διπλασιασμού της τιμής θα αναγκάζονται να παίρνουν τα φθηνά φάρμακα με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους όπως λέει και ο Ιατρικός σύλλογος.

Από σήμερα, σύμφωνα με υπουργική απόφαση,
καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ-ασφαλισμένων για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων.
Αλλάζει από αύριο Δευτέρα ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων....
του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.

                             



Έως σήμερα, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές, εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή, εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο, τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25%, και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής. 

Το υπόλοιπο 50% το κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ. Από αύριο, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ-ασφαλισμένων για την κάλυψη της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων. Οι ασθενείς δηλαδή θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς. 

Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς. Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα, με τον ΙΣΑ να κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων. «Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. 

Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ, και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία. «Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. 

Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης», σημειώνει ο ΙΣΑ και επισημαίνει ότι κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια