Η εξόντωση των Ελλήνων θα συνεχιστεί και το 2014 και το 2015.

Η Τρόικα «στρώνει χαλί» για επιπλέον θυσίες το 2014 και ζητά λίστα με «πιθανά μέτρα» του 2015
Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι επικεφαλής της Τρόικα αποχώρησαν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι και σύμφωνα....

με πληροφορίες κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες, διαρθρωτικές αλλαγές και θέματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Ωστόσο, οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με την ομάδα Τόμσεν θα συνεχιστούν και το βράδυ, με συσκέψεις όπου θα μετάσχει και η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά.

Μάλιστα, η σημερινή ημέρα θα κρίνει όμως και την τροπή που θα λάβει η περιπέτεια για το μέλλον των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. 

Στόχος του υπουργείου είναι να κλείσει ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης έως την Κυριακή με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες για την ελληνική πλευρά. Κεντρικό ζήτημα θεωρείται πλέον το «παζάρι» για το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς, καθώς στην κυβέρνηση διαβλέπουν διάθεση των ελεγκτών να της κόψουν «τη φόρα» και να βάλουν έτσι πάλι θέμα νέων μέτρων στο τραπέζι. 

Στις επόμενες συναντήσεις της Τρόικα με τον Γιάννη Στουρνάρα θα εξεταστούν όλα τα θέματα που είναι συνδεδεμένα με  την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή:

-Ο νέος κώδικας για τους δικηγόρους,

-Οι 12.500 διαθεσιμότητες στο δημόσιο

-Η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί έως την Δευτέρα, ώστε η εκταμίευση της δόσεως να αποφασιστεί στην συνεδρίαση του Euroworking Group την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Θέλουν μέτρα

«Φρένο» πατάει όμως η Τρόικα στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ακόμα και η Eurostat θα ανακοινώσει πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα φτάσει στα 2-2,5 δισ. ευρώ. Πιέζονται όμως από την Τρόικα να συμφωνήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 400-500 εκατ. ευρώ το 2013.

Έτσι, αφού πρώτα οι ελεγκτές «ανέκοψαν» την μείωση της ύφεσης σε 4% αντί 3,8% που υποστήριζε η κυβέρνηση, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει με στόχο επιπλέον μέτρα και το 2014, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι ζήτησε ήδη από το οικονομικό επιτελείο να αρχίσει να καταρτίζει και κατάλογο με «πιθανά» μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016.

Σε ότι αφορά στο τελικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 πάντως, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι αυτό θα επιτευχθεί χωρίς «κρυφά μέτρα» και αλχημείες, χωρίς αναδρομική περικοπή των πιστώσεων του προϋπολογισμού προς τους φορείς του Δημοσίου, αλλά δίνοντας ολόκληρο το κονδύλι της χρονιάς (2,9 δισ. ευρώ) για επιστροφές φόρων και τα 6,5 δισ. (από τα 6,65 που προϋπολογίζονταν) για δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

«Λουκέτο» ή λειτουργία;

Το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ  θα κρίνει η νέα συνάντηση που θα έχει το απόγευμα η Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Το σχέδιο με το οποίο προσέρχεται η κυβέρνηση σε αυτή την συνάντηση είναι γνωστό και προβλέπει τη διάσπαση και διατήρηση εν λειτουργία μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, ενώ για την ΛΑΡΚΟ επιδιώκεται επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη.

Τον τελικό λόγο θα έχει πάντως για όλα αυτά ο πρωθυπουργός, που θα συναντήσει την Τρόικα, ενώ την Κυριακή θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, που θα είναι η τελευταία του πρώτου γύρου του ελέγχου στην Αθήνα, πριν η ομάδα Τόμσεν επιστρέψει στα μέσα Οκτωβρίου στη χώρα μας .
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια