Παρέμβαση Ρακιντζή για την παράνομη τοποθέτηση στο "INVEST IN GREECE" του Άρη Συγγρού.

Σκιές αδιαφάνειας και ρουσφετολογίας καλύπτουν τον διορισμό του προέδρου του οργανισμού «Επενδύστε στην Ελλάδα», κ. Άρη Συγγρού.
Ο κ. Συγγρός, ο οποίος διορίστηκε τον Ιανουάριο του 2011 στη θέση του προέδρου του οργανισμού, φέρεται, σύμφωνα με στοιχεία....
που βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, να μην τηρεί τα κριτήρια της προκήρυξης διορισμού.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος του «Invest in Greece», ο οποίος κατέβαλε την επίμαχη θέση, δεν διαθέτει τους κατάλληλους πανεπιστημιακούς τίτλους.

Δεν έχει πτυχίο

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το άτομο που θα μπορούσε να καταλάβει τo συγκεκριμένο πόστο θα έπρεπε μεταξύ άλλων να διαθέτει πανεπιστημιακό δίπλωμα της ημεδαπής ή αλλοδαπής και επιπλέον να μην έχει άμεση ή έμμεση συμμετοχή ή άλλη ενεργή επαγγελματική σχέση με φορείς υλοποίησης στρατηγικών ή άλλων επενδύσεων που να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων με την ιδιότητα του προέδρου της εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα».



Παρέμβαση Ρακιντζή

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του… «μυστικού» του κ. Συγγρού ξεκίνησε έπειτα από μια καταγγελία που έφθασε στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2013, ο κ. Ρακιντζής έστειλε σχετική επιστολή στον κ. Συγγρό με την οποία του ζητούσε να του αναφέρει και να του πιστοποιήσει τους πανεπιστημιακούς του τίτλους με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού και τον διορισμό του.

Πετάει το μπαλάκι στον υπουργό

Ο κ. Συγγρός ανταποκρίθηκε και έναν μήνα μετά απέστειλε δισέλιδη απάντηση, στην οποία ανέφερε ότι η τοποθέτησή του δεν υπόκειται στον νόμο περί προσλήψεων του Δημοσίου, καθώς κατέλαβε κυβερνητική θέση.

Δηλαδή, στην ουσία «έβγαλε» την προκήρυξη «άκυρη», εννοώντας ότι δεν είναι υποχρεωμένος να συμβαδίζει με τα κριτήρια που απαιτούνταν για τον διορισμό.

Όσον αφορά, δε, στα πτυχία του… ούτε λόγος.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο βιογραφικό του στην επίσημη σελίδα του «Invest in Greece», ο κ. Συγγρός σε ό,τι αφορά στις σπουδές του αναφέρει «Σπουδές σε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γερμανία» και τίποτα άλλο, πέραν ότι είναι γνώστης Αγγλικών και Γερμανικών.

Γνωρίζει και ο Χατζηδάκης

Κατόπιν των ανωτέρω, ο γενικός επιθεωρητής έστειλε στις 3 Απριλίου 2013 επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την οποία τον ενημέρωσε για τα πορίσματα της έρευνας.

Μάλιστα, στην επιστολή του ο κ. Ρακιντζής επισημαίνει ότι «τέτοια φαινόμενα δεν υπηρετούν την αρχή της διαφάνειας».

Να σημειωθεί ότι το zougla.gr ήρθε σε επαφή με το γραφείο του κ. Συγγρού, αλλά η επικοινωνία μαζί του δεν κατέστη εφικτή.

Η θητεία

Ο κ. Συγγρός, πάντως, πριν καταλήξει στο ελληνικό Δημόσιο, είχε εργαστεί σε ιδιωτικές εταιρείες-κολοσσούς, όπως στη SIEMENS, στον «Αθήνα 2004» για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και στην οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια».

Το βιογραφικό του είναι χαρακτηριστικό:


Ο οργανισμός «Invest in Greece» είναι η μετεξέλιξη του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) που ιδρύθηκε επί Γιώργου Γεννηματά το 1994 με σκοπό την προώθηση μεγάλων επενδύσεων. Παλαιότερα ο οργανισμός τα έβγαζε πέρα με επιχορήγηση της τάξεως του 1.000.000 ευρώ τον χρόνο. Όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μετά το 2009 οραματίστηκε το φιλόδοξο σχέδιο για την προώθηση στρατηγικών επενδύσεων -με τη διαδικασία fast track- o προϋπολογισμός αυξήθηκε στα 3.000.000 ευρώ.

Συντάσσει λοιπόν έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 13.0767.000 ευρώ (!) και τον στέλνει προς έγκριση στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εν μέσω κρίσης και περικοπών ο κ. Συγγρός- σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα- ζητεί να τριπλασιαστεί το κονδύλι για τη μόνιμη μισθοδοσία και διεκδικεί επιπλέον 8.000.000 ευρώ για αμοιβές και έξοδα τρίτων!
zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια