''Κλείνει'' τα σύνορα η Αστυνομία για να μη διαφύγουν στην Αλβανία οι επικίνδυνοι δραπέτες

Θα ανατίναζαν την περίφραξη για να αποδράσει ο συμπατριώτης τους κι εξίσου επίκινδυνος κακοποιός Αλκέτ Ριζάι.
Βρίσκονται σε απόσταση μόλις 20 λεπτών από τα σύνορα 
Σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας.
Σε επιφυλακή και το λιμενικό για να μη ξεφύγουν από τη θάλασσα.
Οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων σχεδίαζαν την απόδραση....
του επικίνδυνου κακοποιού Αλκέτ Ριζάι! Θα προέβαιναν σε νέα πολεμική επιδρομή με μεγάλη δύναμη πυρός εναντίον των φυλακών Δομοκού και με ΤΝΤ θα ανατίναζαν τον εξωτερικό τοίχο-περίφραξη για να διαφύγει ο «συμπατριώτης» τους! Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, μετά την ανάλυση συνομιλιών που είχαν υποκλαπεί από τους «κοριούς» της ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ανάμεσα στον Αλκέτ Ριζάι και άτομα του εγκληματικού «διευθυντηρίου», που αποτελούσαν τον «συνδετικό κρίκο» με τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων.

Και αυτή η ανησυχητική διάσταση προκύπτει την ώρα που ο 36χρονος «αρχηγός» Μάριαν Κόλα και το πρωτοπαλίκαρό του Ιλίρ Κούπα 27 χρόνων, χθες τα ξημερώματα, βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωποι με αστυνομικούς στην περιοχή της Άρτας, ανοίγοντας πυρ εναντίον τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Βραδυνής», τουλάχιστον τρεις από τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, Κόλα, Κούπα, Λίκα και ο θείος του τελευταίου, προέβαιναν στις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επιχείρηση απόδρασης του Ριζάι. Οι δραπέτες, οκτώ τότε, μετά τα αλεπάλληλα τετ α τετ -τουλάχιστον τέσσερα- με αστυνομικούς στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής και την Κόρινθο με τον θάνατο της 25χρονης κοπέλας, κινήθηκαν προς την περιοχή της Καρδίτσας και Λάρισας. Ενδιάμεσα είχε συλληφθεί σε ληστεία σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι ο 38χρονος Ερμάλ Λίτα ή Ντρεμπάτα, ενώ φαίνεται πως είχε καταφέρει να διαφύγει ο 41χρονος Αντμιρ Μουρατάι.

Ο τελευταίος μαζί με τον 25χρονο Κλεμέντ Κάλα και έναν αλβανό κακοποιό κατηγορούμενο για κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών, στις 16 Μαίου, εισέβαλλαν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Πλ. Δικαστηρίου της Λάρισας. Άρπαξαν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτοί οι δραπέτες διέφυγαν στην Αλβανία, ή θα «χρηματοδοτούσαν» και θα συμμετείχαν στην πολεμική επιχείρηση απόδρασης του Αλκέτ Ριζάι.

Κάποιοι από τους δραπέτες στις αρχές Ιουνίου, έκλεψαν από την Καρδίτσα ένα αυτοκίνητο μάρκας Σεβρολέτ και με αυτό έφθασαν στον Πάνορμο Ερατεινής. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βρέθηκε μόλις χθες, καμουφλαρισμένο, σε δασώδη περιοχή του Παρνασσού. Στις 8 Ιουνίου έκλεψαν το αυτοκίνητο μάρκας Βόλβο του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Απόστολου Ανδρεουλάκου και ένα ακόμη μάρκας Μερσεντές του πρώην πρώην Διοικητή της ΔΕΗ Γιώργου Μπιρδιμήρη. Δύο ημέρες αργότερα το Μερσεντές εντοπίζεται από τους αστυνομικούς να κινείται κοντά στον Παρνασσό. Προσπαθούν να το καταδιώξουν αλλά αυτό χάνεται. Λίγο αργότερα εντοπίζεται καμμένο ολοσχερώς στην περιοχή Λιβάδι Φθιώτιδας. Σε κοντινή απόσταση εντοπίζεται μέσα στο δάσο καμουφλαρισμένο με κλαδιά και το Βόλβο του πρώην υφυπουργού. Στο εσωτερικό του εντοπίζονται 5,5 κιλά στρατιωτικής εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, ένα πολεμικό καλάσνικοφ, περίπου 700 σφαίρες του πολεμικού όπλου, 50 μέτρα καλώδιο πυροδότησης, πολλοί πυροκροτητές και ρουχισμός που περιελάμβανε φόρμες παραλλαγής. Εκεί φαίνεται να ματαιώθηκε το σχέδιο για την επιχείρηση απόδρασης του Ριζάι και ξεκίνησε το θρίλερ εντοπισμού τους. Ακολούθησε η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Ανδριτσόπουλου στο Δίστομο Βοιωτίας, το κυνήγι στα βουνά, η ενέδρα των αστυνομικών με τον θάνατο του Λίκα και του θείου του.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, θεωρούν πολύ πιθανόν η απόπειρα απόδρασης του Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Μαλανδρίνου, με το ομοίωμα τηλεχειριζόμενης βόμβας-«τρανζίστορ» και την 24ωρη ομηρία πέντε σωφρονιστικών υπαλλήλων να μην ήταν «απόφαση της στιγμής» όπως υποστήριζε αργότερα ο διαβόητος κακοποιός αλλά να είχε σκοπό την μεταφορά του σε άλλες φυλακές, πιο «εύκολες» για τον σχεδιασμό πολεμικής επίθεσης απ’ έξω και καλύτερη πρόσβαση σε αυτές. Κι αυτό έγινε, όταν στις 8 Απριλίου μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού. Ήταν η στιγμή που το «διευθυντήριο» ξεκίνησε την προεργασία απόδρασής του χρησιμοποιώντας τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, που είχαν αποδράσει λίγες ημέρες νωρίτερα.

Στο μεταξύ χθες τα ξημερώματα επιβεβαιώθηκε η αστυνομική εκτίμηση, ότι ο 25χρονος Έντισον Λίκα και ο 40χρονος θείος του Φλαμούρ Λίκα, που έπεσαν νεκροί μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας, είχαν σταλεί από τον Μαριάν Κόλα ως «λαγοί»-προπομποί, και αυτός ακολουθούσε με τον Κούπα ίσως με ένα ακόμη άτομο. Μετά την αιματηρή συμπλοκή, παρέμειναν 2-3 μέρες στη δασώδη περιοχή και χθες τα ξημερώματα έκαναν την «κίνησή» τους. Κινήθηκαν αριστερά από την Κόνισκα και έφθασαν στο χωριό Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας δίπλα από το λίμνη Τριχωνίδα, όπου φαίνεται να κρύφτηκαν σε ακατοίκητο σπίτι του χωριού. Λίγο πριν από τις 02:00 άρπαξαν ένα κόκκινο αγροτικό Νισάν Ναβάρα, παρότι τους κατάλαβε ο 21χρονος γιος του ιδιοκτήτη, και κινήθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές και σχεδόν μία ώρα αργότερα αστυνομικοί της Τροχαίας εντόπισαν το κλεμμένο αυτοκίνητο και ειδοποίησαν το μπλόκο που είχε στηθεί στο κόμβο Αγγέλης στην Άρτα. Οι δράστες δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εναντίον των αστυνομικών σπάζοντας τα τζάμια του κλεμμένου αυτοκινήτου. Οι αστυνομικοί φαίνεται να αναγνώρισαν ότι στο αυτοκίνητο επέβαιναν ο Μαριάν Κόλα και ο Ιλίρ Κούπα. Στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας εγκατέλειψαν το Ναβάρα και έκλεψαν ένα Φορντ Έσκορτ. 

Κινήθηκαν στα χωριά της Λάκκα Σουλίου και βρέθηκαν στην περιοχή Γλυκή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, μόλις 20 λεπτά χρονική απόσταση από τα σύνορα. Εκεί άρπαξαν μία μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού και όχι σε καλή κατάσταση. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι την έχουν εγκαταλείψει και κινούνται πεζή επικεντρώνοντας τις έρευνες στην πεδιάδα του Φαναρίου, στην ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα, κοντά στο χωριό Μαργαρίτι. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν ότι εκεί έχουν κάποιο πλεονέκτημα καθώς η βλάστηση είναι σχετικά χαμηλή με φυτείες καλαμποκιών, μέσα στις οποίες είναι δυνατός ο εντοπισμός τους από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ και τις θερμικές κάμερες. Οι αστυνομικοί επιχειρούν έναν «αποκλεισμό» πρόσβασης προς τα σύνορα, και έχουν ειδοποιήσει και τις Αλβανικές αρχές, ενώ σκάφη του Λιμενικού έχουν αναπτυχθεί από την Αμμουδιά Πρέβεζας μέχρι τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο διαφυγής τους, δια θαλάσσης, στην Αλβανία.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια