Δήμαρχος Λέσβου: Παραιτούμαι, όποιος έχει τ’ αρχ@@@, να με ακολουθήσει!

Σε βαρύ κλίμα γίνεται η έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ - ΦΩΤΟ NEWSITΤην πολιτική του παραίτηση στη διάθεση της ΚΕΔΕ υπέβαλε ο Δημήτρης Βουνάτσος.
Θα αποχωρίσει από τη θέση του αν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.
Την Τρίτη η ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Προς κλείσιμο των υπηρεσιών των δήμων, εκτός των προνοιακών, μέχρι την Τετάρτη.
Σε κλίμα έντασης....
η έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για διαθεσιμότητα, κινητικότητας και απολύσεις στο δημόσιο. 
Το παράδειγμα του δημάρχου Ηγουμενίτσας και πολλών μελών του Δ.Σ. που υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους είναι έτοιμος να ακολουθήσει και ο δήμαρχος Λέσβου. 




«Για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική γραμμή της ΚΕΔΕ, υποβάλλω στη διάθεση του προεδρείου την πολιτική μου παραίτηση και κάλεσα τους συναδέλφους, με βαριά κουβέντα: όσοι έχουν αρχ@@@ να με ακολουθήσουν!», είπε ο Δημήτρης Βουνάτσος στο NewsIt, στο περιθώριο της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ στο Caravel. 

Η Κεντρική Ένωση Δήμων συνεδριάζει από το πρωί στο ξενοδοχείο Caravel για να καθορίσει τη στάση της ενόψει του κύματος απολύσεων, διαθεσιμότητας και κινητικότητας που φέρνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση το πολυνομοσχέδιο. 


Στο τραπέζι και το επ' αόριστον λουκέτο των δήμων και παραιτήσεις δημάρχων 

Την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, όταν θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης.
Από το λουκέτο, σύμφωνα με την πρόταση, θα εξαιρεθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, που θα κλείσουν μόνο την Τρίτη, παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ειδικά στους τουριστικούς δήμους θα δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν κατά βούληση εάν θα κλείσουν ή όχι τις δομές τους. Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΚΕΔΕ προτείνει συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή.


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόταση για επ' αόριστον λουκέτο των δήμων και παραιτήσεις δημάρχων.


«Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για να αποφασίσουν οι πολίτες αν θέλουν, όπως είπε, δημοτική αστυνομία ή όχι.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι αντιδρούν στο ρόλο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ που φέρνει το πολυνομοσχέδιο. 


Με το σχέδιο νόμου, το Οικονομικό Παρατηρητήριο αποκτά το δικαίωμα να επεμβαίνει στους προϋπολογισμούς όλων των δήμων και, στην περίπτωση που οι υποδείξεις του δεν γίνουν σεβαστές, έχει το δικαίωμα να στερεί από τους δήμους το μερίδιό τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. 

Επιπλέον, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου, αποδίδεται αστική και πειθαρχική ευθύνη στους αιρετούς και τους υπαλλήλους των δήμων.

Τόσο ο Κώστας Ασκούνης, όσο και ο δήμαρχος Λαρισσαίων Κώστας Τζανακούλης, στάθηκαν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών θα υποδεικνύει, πλέον, στους ΟΤΑ πώς θα διαμορφώνουν τους προϋπολογισμούς τους, ακυρώνοντας, όπως είπαν, επί της ουσίας πλήρως τον ρόλο των δημάρχων.

Να τους κάνουμε, αφού δε μας σέβονται, να μας φοβούνται είπε ο Θέμης Μπαλασόπουλος από το βήμα της συνέλευσης της ΚΕΔΕ «Ας διορίσουν λοιπόν 325 Επιτρόπους, ως επικεφαλής των δήμων, να τελειώνουμε» είπε ο κ. Ασκούνης. Και ο κ. Τζανακούλης σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να βάζουν έναν διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των δήμων».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια