Κίνδυνος θάνατος από τα ποτά μπόμπες που θερίζουν στις παραλίες

Στο υπόγειο του κτιρίου ιδιοκτησίας ομογενούς στην περιοχή Αχαρνών βρέθηκαν πρόσφατα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τρεις μεταλλικές δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 11.500 λίτρων, μία πλαστική χωρητικότητας 1.500 λίτρων και ένα πλαστικό βαρέλι χωρητικότητας 1.500 λίτρων, όλα γεμάτα...
με αλκοολούχα ποτά διαφόρων ειδών επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Ακόμη, βρέθηκαν εκατοντάδες άδειες γυάλινες φιάλες, πώματα, σήματα και συσκευασίες εταιρείας ποτών, μαζί με δύο αντλίες υγρών και ένα θερμοκολλητικό μηχάνημα! Οι δεξαμενές σφραγίστηκαν ώστε να μη λειτουργήσουν ξανά και όλα τα υπόλοιπα υλικά κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπαλλήλους του Τελωνείου Αθηνών, οι οποίοι θα αναλάβουν να υπολογίσουν τους διαφυγόντες δασμούς σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, που -με τους μετριότερους υπολογισμούς- φαίνεται ότι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ!

Επίσης το πρόσφατο γεγονός όπου οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν νταλίκα με περισσότερα από 5000 μπουκάλια με νοθευμένα ποτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα νοθευμένα ποτά παρασκευάζονταν στην Βουλγαρία και στην συνέχεια μεταφέρονταν στην Ελλάδα και αλλού.

Οι πρώην ανατολικές χώρες κυρίως διαθέτουν τέτοια παράνομα εργαστήρια αν και κατά καιρούς λειτουργούν και στην Ελλάδα.Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του οδηγού της νταλίκας «την κάνω αυτήν την δουλειά για περισσότερο από δέκα χρόνια και κανείς δεν με συνέλαβε».

Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι αφού οι ίδιες δηλώνουν ότι μόνο το 2% ελέγχεται δειγματοληπτικά .Τα νοθευμένα ποτά είναι κυρίως ουίσκι,βότκα,Τζιν, τεκίλα κλπ.Αυτά παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την δημόσια υγεία κυκλοφορούν κυρίως στα μπαράκια και στις καφετέριες στις παραλιακές τουριστικές περιοχές την θερινή περίοδο όπως στον Λαγανά,τα Μάλια κ.α.

Τα νοθευμένα ποτά πέραν του γεγονότος ότι το κράτος χάνει ένα τεράστιο ποσοστό από τους δασμούς αφού περισσότερο από 80% ενός τέτοιου ποτού είναι φόρος ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι ανυπολόγιστος.Τα ποτά αυτά προκαλούν πονοκεφάλους,ζαλάδες,γαστρεντερικές διαταραχές,αλλά και μονιμότερες βλάβες όπως τύφλωση,μερική απώλεια μνήμης,έλλειψη συγκέντρωσης,βλάβες στο συκώτι και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.Σε μερικές περιπτώσεις από υπερκατανάλωση τέτοιων ποτών προκλήθηκε κώμα και στην συνέχεια θάνατος.Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες νοθευμένων ποτών.

1. Αραιωμένα.Σε αυτά τα ποτά αραιώνονται με νερό και επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.

2.Αλλαγή Ετικέτας.Φθηνά ποτά σερβίρονται ως ακριβά και επώνυμα.Και εδώ επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.

3.Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη. Αντί της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση στην συστηματική κατανάλωση .Είναι η κατηγορία των ποτών που με την κατανάλωση ενός ή δυο τέτοιων ποτών νοιώθουμε πονοκέφαλο ή ζαλάδα αμέσως ή την επομένη.

4.Νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη. Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη για την υγεία κατηγορία αφού παίρνουν την αλκοόλη από διάφορα βιομηχανικά υγρά ,χρώματα κλπ που αναπόφευκτα περιέχουν τοξικές προσμίξεις .Αυτά τα ποτά είναι εκείνα που στην συστηματική χρήση τους προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο΄το κεντρικό νευρικό σύστημα,το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ,το συκώτι, τα νεφρά κλπ.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα σφηνάκια όπου εκτός του υποβαθμισμένου ποτού περιέχουν και χρωστικές απαγορευμένες,μέχρι και μεταλλικά χρώματα βρέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Την θερινή περίοδο ιδιαίτερα η πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους ΄συστηματικότερους και πιο συντονισμένους ελέγχους για να προστατεύσει την δημόσια υγεία, να μην δυσφημείται ο τουρισμός της χώρας και να ωφελείται η οικονομία της χώρας.

Τον Μάη του 2011 35 Ρωσίδες τουρίστριες δηλητηριάστηκαν και 4 πέθαναν από ποτά μπόμπες που τους προσφέρθηκαν κατά την διάρκεια κρουαζιέρας στο Bodrum της Τουρκίας.Το δικαστήριο καταδίκασε σε 80 χρόνια φυλακή τους τέσσερις κατηγορουμένους τον περασμένο μήνα.Παρόμοιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα και στην Πράγα της Τσεχίας.Ας μην γίνει η Ελλάδα η επόμενη τραγική περίπτωση.

Νίκος Κατσαρός



                                                                                                            newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια