«Ο…Βενιζέλος και το εξπρές του Μεσονυκτίου»!

νικου, νικολοπουλου, δηλωσεις, αποτελεσμαΆρθρο – παρέμβαση του Γ.Γ. Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Ανεξάρτητου Βουλευτή
ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
με αφορμή την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Βουλής στην Τουρκία

Πολλές σκοτεινές πτυχές περιελάμβανε το χθεσινό έκτακτο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Τουρκία.
Το γεγονός ότι....
δεν πρόλαβε να φτάσει η πρόσκληση του ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου και ο κ. Βενιζέλος απάντησε αμέσως θετικά γεννά αρκετά ερωτήματα. Αλήθεια, για ποιον λόγο ήταν τόσο απαραίτητη, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία; Εκτός κι αν θεωρήσουμε ως επιτυχία το ότι ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι ήταν το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό, οπότε αφού είχε προηγηθεί το ταξίδι στην Κύπρο, δικαιούμαστε να συμπεράνουμε ότι ο Τούρκος υπουργός θεωρεί «εσωτερικό» για την Ελλάδα την Κυπριακή Δημοκρατία. Τον ευχαριστούμε, για πολλούς, πάρα πολλούς ελπίζουμε, στην Ελλάδα, ψυχολογικά τουλάχιστον έτσι είναι.

Ποιο ήταν άραγε το νόημα της επανάληψης των περί «γέφυρας» φιλίας με γεωπολιτικό περιεχόμενο, αναφορές σχετικές με τον αγωγό; Τα είπαμε, τα εμπεδώσαμε, ώρα να προχωρήσουμε και σε βήματα υλοποίησης των συμφωνηθέντων, χωρίς να γίνεται υπερεκτίμηση από την ελληνική πλευρά της σημασίας του αγωγού τόσο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας όσο και στην οικονομία της.

Από αυτό το σημείο και κάτω τι γίνεται; Η τουρκική πλευρά άκουσε με ικανοποίηση την ελληνική να τη διαβεβαιώνει ότι, η πολιτική στήριξης της προσπάθειάς της να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αλλάξει. Η ελληνική όμως πλευρά δεν άκουσε κάτι θετικό στο ζήτημα της χάραξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΠΖ) και στο Κυπριακό, τα οποία υποτίθεται είναι στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αν πιστέψουμε τα λόγια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όπως στην κορυφή των προτεραιοτήτων από πλευράς Τουρκίας, αν και ανομολόγητα, είναι η προώθηση με κάθε τρόπο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περαιτέρω τη σύγκληση, του τρίτου «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας» στις αρχές της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν η Αθήνα και η Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντηση διάρκειας περίπου μιάς ώρας στην τουρκική πρωτεύουσα, των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδος και Τουρκίας, Ε. Βενιζέλου και Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού, στις δηλώσεις του Ε.Βενιζέλου: «Μίλησε για “αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων” και είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά αναφέρεται σε αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Της συνομιλίας των δύο υπουργών ακολούθησε συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων και στη συνέχεια οι υπουργοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου οι Έλληνες δημοσιογράφοι για πρώτη φορά άκουσαν Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να παραδέχεται ότι «πάμε σε αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων»

«Αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα», είπε ο Ε.Βενιζέλος και έκανε λόγο για μια «νέα γέφυρα» με σημασία «όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας» αναφερόμενος στον αγωγό TAP.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις διμερείς πολιτικές σχέσεις. Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, είπε ότι είναι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας», η στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Ερωτηθείς ο κ. Νταβούτογλου για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, είπε απλώς ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και τόνισε ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας» (σ.σ.: να υποθέσουμε ότι θα σταματήσουν τα αεροσκάφη και τα πλοία τους να παραβιάζουν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο και τα εθνικά χωρικά ύδατα;).

Στην ίδια ερώτηση, ο Ε.Βενιζέλος κυριολεκτικά αθώωσε την Τουρκία για την αναθεωρητική της πολιτική λέγοντας ότι :«Όλες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία κατά τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης».

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί στην Άγκυρα το πρώτο του ταξίδι, όπως είπε, στο εξωτερικό, γεγονός που το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος βρίσκει εξόφθαλμα προσβλητικό και ειδικότερα αποτελεί τεράστια πρόκληση στην ιστορική μνήμη του Γένους να γίνεται αυτή η επίσκεψη μια ημέρα πριν την μαύρη επέτειο της εισβολής, ενώ την ίδια στιγμή πετούσαν τα Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στο Ελληνικό FIR για άλλη μια φορά, δείχνοντας στους ”γείτονες” ποιος είναι ο επικυρίαρχος.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που επίσημα τουλάχιστον παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις των «γειτόνων» πέρα από τις γνώστες κοινοτυπίες περί καλής γειτονίας και τήρησης των δημοκρατικών θεσμών.

Εάν προστεθεί επίσης, η αναστάτωση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τα οφέλη που επιθυμούν να έχουν σε όλα τα επίπεδα οι γείτονες, γίνεται -αν μη τι άλλο- κατανοητό ότι θα παιχτούν πολλά, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας που θα καθορίσει μέσο και μακροπρόθεσμα τον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Επειδή, οι πεπεισμένοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι, ο Βενιζέλος που συνηθίζει να παρεξηγεί τις διαπροσωπικές σχέσεις σαν να είναι εξαιρετικά προσεκτικός.

Επειδή η ανησυχία των διπλωματών ξεκινά από το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος φέρεται ήδη κατενθουσιασμένος και υπερήφανος για τα καλά λόγια που έχει πει για αυτόν ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Tα ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα είναι πώς αλλάζουν τα «γεωγραφικά δεδομένα» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; Θα καταργηθούν τα σύνορα; Θα υπάρξει αποδοχή των ρεβιζιονιστικών θέσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας;

Θα γίνει πράξη το νέο-οθωμανικό όραμα της Τουρκίας που ηγεμονεύει και της Ελλάδας που δορυφοροποιείται;

Και τι θα πει “Γεφυρώνεται γεωπολιτικά η Ελλάδα με την Τουρκία”; Έχουν συμφωνηθεί πράγματα τα οποία αγνοούμε; Υπάρχει συνεννόηση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο με τον κ. Πρωθυπουργό και αν ναι συναινεί με τη φύση αυτών των επαφών;

Θα ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων για όλα τα σχετικά θέματα ή έστω την αρμόδια επιτροπή για να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων;

Το ΧΡΙ.Κ.Ε πιστεύει ακράδαντα ότι, ετοιμάζουν τη Συνδιαχείριση του Αιγαίου Πελάγους από Ελλάδα και Τουρκία! Αυτό είναι που έχει πέσει στο τραπέζι από τον αμερικανικό παράγοντα και αυτό επεξεργάζεται η Δικομματική Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Εμείς, θα είμαστε απέναντι!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια