Το νέο MEGA στήνει ο Βαρδής !


H σημειολογία της συνεργασίας  με Χατζηνικολάου, και οι μεγάλες  κόντρες του με Μπόμπολα, Ψυχάρη

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ρήξης κορυφής ανάμεσα στους μετόχους του MEGA, εκτυλίχθηκε αυτή την εβδομάδα με φόντο την πολυδιαφημισμένη συμφωνία Χατζηνικολάου-STAR, αλλά και την....
κοσμογονία που συντελείται στο κανάλι της Κηφισιάς. Όπως αποκάλυψαν πρώτα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι σχέσεις της τριάδας Βαρδινογιάννη-Μπόμπολα-Ψυχάρη περιήλθαν τον τελευταίο καιρό σε οριακά επίπεδα, γεγονός που προεξοφλούσε ότι αργά ή γρήγορα θα υπήρχαν σοβαρές εξελίξεις. Βασικά σημεία τριβής, ήταν αφενός η πρόταση της πλευράς Βαρδινογιάννη περί της αναγκαιότητας να συμπορευθούν MEGA-STAR (που συνάντησε την έντονη αντίδραση τόσο του «mr. Πήγασος», όσο και του αφεντικού του ΔΟΛ) και αφετέρου οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την φυσιογνωμία του δελτίου ειδήσεων και του καναλιού γενικότερα.

Η κόντρα μεταξύ των ισχυρών του «ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ» έφθασε στα ύψη, όταν -μετά το ναυάγιο της υπόθεσης «συγχώνευση»- οι Μπόμπολας και Ψυχάρης διατράνωσαν την απροθυμία τους να ρίξουν ζεστό χρήμα στα ταμεία του καναλιού της Μεσογείων.

Κάπως έτσι, ο γρήγορος και αποφασιστικός παίκτης Βαρδής Βαρδινογιάννης, έφερε με συνοπτικές διαδικασίες, το παιχνίδι στο γήπεδό του.

Από την επόμενη σεζόν, ο τηλεοπτικός σταθμός κάνει στροφή στην ενημέρωση, με το νεανικό μοντέλο Μαλέλη, που στηριζόταν στα lifestyle και gossip προγράμματα να μπαίνει πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Κεντρική στόχευση (αλλά και εκτίμηση) του κ. Βαρδινογιάννη και των διοικούντων το κανάλι, είναι να επωφεληθεί το STAR από την απουσία του ALTER, τον μετασχηματισμό του ALPHA, τις αστοχίες του SKAI, αλλά και τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον το MEGA και να αναδειχθεί σ' ένα ισχυρό brand στην ενημέρωση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς πριν ακόμη η τηλεοπτική πιάτσα αντιληφθεί το μέγεθος του τσουνάμι που θα προκαλούσε στον χώρο των media, η κόντρα Βαρδή-Μπόμπολα-Ψυχάρη, στην Κηφισιά είχαν παραγγείλει σειρά δημοσκοπήσεων, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ευρήματα στο πλαίσιο των σχεδίων για την ανανέωση του προγράμματος του STAR. Όπως διαπιστώθηκε, το lifestyle, έχει απωλέσει -ελέω κρίσης- ένα σημαντικό κομμάτι της απήχησής του στο κοινό, γεγονός που αποτέλεσε οδηγό για τις μετέπειτα πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Στην πρώτη γραμμή της νέας εποχής στην οποία εισέρχεται ο σταθμός, θα βρεθεί ο πλέον δημοφιλής Έλληνας άνκορμαν και άνθρωπος που διατηρεί παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, Νίκος Χατζηνικολάου, οι εβδομαδιαίες εκπομπές του οποίου στην ιστοσελίδα enikos.gr, θα μεταδίδονται ταυτόχρονα (από τον Σεπτέμβριο) και από την συχνότητα του STAR. Επιπλέον, ο γνωστός δημοσιογράφος αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο καθημερινό δελτίο ειδήσεων, το οποίο από το φθινόπωρο θα αποκτήσει κατά κύριο λόγο κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, όποτε κρίνεται σκόπιμο (από δύο φορές την εβδομάδα έως και σε καθημερινή βάση) ο κ. Χατζηνικολάου θα χρωματίζει με τα σχόλιά του την επικαιρότητα και τις ειδήσεις του STAR. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι μυημένοι, το φλερτ του εκδότη της Real News με το κανάλι του κ. Βαρδινογιάννη δεν είναι πρόσφατο. Οι πρώτες κουβέντες έγιναν προ τριών περίπου μηνών. «Ήταν κοινή επιθυμία και των δύο να γίνει ο γάμος της χρονιάς. Τόσο ο Βαρδινογιάννης, όσο και ο Χατζηνικολάου επιθυμούσαν διακαώς για τους δικούς του λόγους ο καθένας να βρεθούν και πάλι στο ίδιο μετερίζι. Από κει και πέρα, όλα τα άλλα ήταν μια τυπική διαδικασία», επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι το παρασκήνιο των συζητήσεων. Η παρουσία και μόνο του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star, είναι αρκετή για ν' αλλάξει τον χαρακτήρα του καναλιού. «Λείπει τρία περίπου χρόνια από την τηλεόραση και σε όλες τις έρευνες θεωρείται ο πιο αξιόπιστος και δυναμικός δημοσιογράφος» αναφέρουν όσοι γνωρίζουν.

Με δεδομένο ότι το ανανεωμένο δελτίο ειδήσεων θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της μετάλλαξης του STAR, η διοίκηση του καναλιού έδωσε το τιμόνι της παρουσίασης των ειδήσεων σ' ένα πρόσωπο ταυτισμένο με την ενημέρωση (οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα). Ο λόγος βεβαίως για την επικεφαλής του star.gr, Μάρα Ζαχαρέα, η οποία επίσης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά και με το Νίκο Χατζηνικολάου με τον οποίο συνεργάστηκαν στο MEGA και το Alter. Με βάση τους σχεδιασμούς των επιτελών του σταθμού, το νέο κεντρικό δελτίο θα στηθεί στα πρότυπα του αντίστοιχου του ALTER με καλεσμένους από τον δημοσιογραφικό και πολιτικό χώρο, καθώς και συγκρουσιακές καταστάσεις μεταξύ των σχολιαστών.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται το παιχνίδι να επεκταθεί και στο χώρο του Τύπου, αφού στην οικογένεια Βαρδινογιάννη ανήκει και ο τίτλος της ιστορικής εφημερίδας «Μεσημβρινή», στην οποία εργάστηκε επί σειρά ετών ο Νίκος Χατζηνικολάου, κάτι το οποίο ο γνωστός δημοσιογράφος υπενθυμίζει (με νόημα) σε κάθε αφορμή από καιρού εις καιρόν, αν και μάλλον είναι νωρίς να μιλάμε με σιγουριά για μια τέτοια κίνηση.

Ο Τράγκας, ο Μαλέλης, η Τσαπανίδου και η Ζαχαρέα

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, είναι το δελτίο ειδήσεων να ξεκινά στις 7 με παρουσιάστρια τη Μάρα Ζαχαρέα και μια δυνατή ομάδα σχολιαστών (Χατζηνικολάου, Τράγκας, Μακρή, Χατζής, Δελλατόλας κ.α.) δίχως βίντεο-ρεπορτάζ, αλλά με καλεσμένους της επικαιρότητας. Εάν επικρατήσει το σχέδιο αυτό, από τις 8 και μετά την σκυτάλη θα παίρνει άλλος παρουσιαστής με πιο χαλαρή ειδησεογραφία.

Κάποιοι βάζουν στην εξίσωση και το όνομα του Γιώργου Τράγκα καθώς όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο γνωστός εκδότης έχει ήδη συμφωνήσει για διετή επέκταση της συνεργασίας του με τον Real FM, με τις υπογραφές να πέφτουν την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους, το συγκεκριμένο deal μπορεί να αποτελέσει βάση συζητήσεων μεταξύ Χατζηνικολάου-Τράγκα, προκειμένου ο πρώτος να τραβήξει τον δεύτερο και στο Star.

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Κυριακόπουλος παραμένει στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ αν και από το περιβάλλον του Σταμάτη Μαλέλη διαρρέεται πως ο τελευταίος θα παραμείνει ο ισχυρός Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως ο Μαλέλης αναζητά ήδη νέες προκλήσεις στην καριέρα του.

Επιπλέον, υπάρχουν συζητήσεις για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ακόμη και μέσω συνεργιών με τον όμιλο REAL. Στο μεταξύ, ετοιμάζεται ήδη η διαφημιστική καμπάνια για την επικοινωνιακή υποστήριξη του ανανεωμένου δελτίου ειδήσεων, η οποία θα «τρέξει» μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Πέραν του κεντρικού δελτίου, μετασχηματισμοί θα υπάρξουν και στις υπόλοιπες ζώνες του καναλιού και ιδιαίτερη στην πρωινή, στην οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ενημερωτικό κομμάτι. Οι άνθρωποι του STAR έχουν ανοίξει ήδη δίαυλο επικοινωνίας με την Πόπη Τσαπανίδου, την οποία θεωρούν ως το ιδανικό πρόσωπο για να υπηρετήσει το project (στις ώρες 10-1 όπου έχει κυριαρχήσει). Μάλιστα, στην συγκεκριμένη επιλογή, κατέληξαν μετά από έρευνα που διενεργήθηκε για λογιαριασμό του καναλιού, η οποία κατάδειξε ότι η παρουσιάστρια του «ΣΚΑΪ τώρα» είναι το πλέον δημοφιλές πρόσωπο της ενημέρωσης στα δυναμικά κοινά. Αν δεν ευδοκιμήσουν οι συζητήσεις με την έμπειρη δημοσιογράφο, στα συρτάρια του των μεγάλων κεφαλιών του σταθμού, υπάρχουν τα ονόματα του Θοδωρή Δρακάκη και της Χριστίνας Λαμπίρη.

Σε ό,τι αφορά το μεσημεριανό δελτίο, θα ενσωματωθεί είτε στο 10-1, είτε στο 1-3, όπου η αρχική σκέψη είναι να μετακομίσει η Ελεονώρα Μελέτη με μια νεανική ενημερωτική εκπομπή, η οποία ουσιαστικά θα καταγράφει τον παλμό της επικαιρότητας σε όλη τη χώρα, σε real time με ζωντανά ρεπορτάζ και διαδραστικότητα μέσω social media.

Στην μεσημεριανή ζώνη θα παραμείνει και η Τατιάνα Στεφανίδου, ενώ ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Μαρία Μπακοδήμου, παραμένουν εκτός απροόπτου στο απογευματινό πρόγραμμα, αλλά μείωση στις αποδοχές τους, της τάξης του 25%. Πάντως, ανά πάσα στιγμή, ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να υποστεί νέους μετασχηματισμούς, καθώς αυτή την περίοδο, όλοι και όλα περνούν από το κόσκινο των Κυριακόπουλου, Τζίγγερ και Μαλέλη, που έχουν επιφορτιστεί με το εκτελεστικό μέρος των εντολών του Βαρδή Βαρδινογιάννη.



Φουντώνουν τα σενάρια αποχώρησης Βαρδινογιάννη από το Μεγάλο Κανάλι

Τις τελευταίες ώρες, πυκνώνουν οι πληροφορίες που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στη μετοχική σύνθεση του Μεγάλου Καναλιού. Ο πατριάρχης της μεγάλης Κρητικής οικογένειας, προτιμά να ρίξει ζεστό χρήμα στο κανάλι που χτίζει και θα ελέγχει απόλυτα. Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο κάνουν λόγο για την διάθεση να επενδύσει 10 εκ. ευρώ στην ανοικοδόμηση του Star.

Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την στάση που θα κρατήσει στο Mega. Ήδη, ο Βαρδής, όπως έχουμε αποκαλύψει κατ' επανάληψη τις τελευταίες βδομάδες, δείχνει να μην μπορεί να συνεννοηθεί πρωτίστως με τον Φώτη Μπόμπολα και δευτερεύοντως με τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη. Τα περισσότερα βέλη στρέφονται προς την πλευρά του νεότερου Μπόμπολα, αφού τόσο ο Βαρδής, όσο και ο Ψυχάρης, του χρεώνουν σειρά λαθών, που οδήγησαν σε αδιέξοδο το Mega.

Αποστάσεις από την στρατηγική, και τις επιλογές του γιου του, έχει κρατήσει και ο Γιώργος Μπόμπολας, που σε αρκετές περιπτώσεις έχει «αδειάσει» τον Φώτη Μπόμπολα. Σε ότι αφορά τώρα τον Σταύρο Ψυχάρη, πληροφορίες αναφέρουν ότι «χρεώνει» στον νεότερο Μπόμπολα, μια σειρά από αστοχίες που έχουν γίνει στο Mega. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι πριν από δύο χρόνια, ο Ψυχάρης, είχε ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για επιστροφή Χατζηνικολάου στο Mega. Το θέμα κόλλησε στο βέτο Μπόμπολα, ο οποίος δεν ήθελε καν ν' ακούσει το συγκεκριμένο σενάριο. Αυτή την στιγμή, και με δεδομένη την τραγική κατάσταση στα οικονομικά του Μεγάλου Καναλιού, στην περίπτωση που η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποφάσιζε να μην συμμετάσχει στην αύξηση, τα πράγματα θα οδηγούνταν σε τέλμα. Ακόμη και να μην συμβεί αυτό, εκτιμάται ότι το κανάλι που χτίζει ο Βαρδής, με την στήριξη των γιων του, Γιάννη και Γιώργου, πολύ σύντομα θα αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Mega.



Βατερλώ Αλαφούζου που μένει με Ευαγγελάτο, Θωμαΐδη, Βόγλη

Ο μεγάλος χαμένος από τις εξελίξεις, είναι κατά κοινή παραδοχή ο ΣΚΑΪ και ο Γιάννης Αλαφούζος. Εν μία νυκτί, ο Mr «Παναθηναϊκή Συμμαχία», είδε την οικογένεια Βαρδινογιάννη (με την οποία εσχάτως μπήκε σ' έναν καθαρά επικοινωνιακό και μονόπλευρο ανταγωνισμό με φόντο την μετακόμιση του ΠΑΟ από το προπονητήριο της Παιανίας) να αυξάνει σημαντικά την επιρροή της στον χώρο των media, και τον μεγάλο του «πονοκέφαλο» Νίκο Χατζηνικολάου να εξασφαλίζει καθημερινό βήμα σ' ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της χώρας. Ειδικά το τελευταίο, τον «πονάει» ακόμη πιο πολύ, αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και μήνες, ο Real FM έχει αποκαθηλώσει το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ από την πρώτη θέση στις ακροαματικότητες των ραδιοφωνικών σταθμών.

Σαν να μην έφθανε αυτό, λοιπόν, το κανάλι του Νέου Φαλήρου αποκτά έναν ιδιαιτέρως δυνατό ανταγωνιστή στον ενημερωτικό τομέα, ο οποίος ρίχνει βαριά χαρτιά στην μάχη της τηλεθέασης και μάλιστα σε ζώνες που ο ΣΚΑΪ είχε καταφέρει να κερδίσει ένα σταθερό κοινό (όπως στο 10-1 της Πόπης Τσαπανίδου και στο 7-9 με Νίκο Ευαγγελάτο και στην συνέχεια Σία Κοσιώνη).

Μέσα σ' αυτό το κλιμα ο Γιάννης Αλαφούζος δίνει τα ρέστα του για να κρατήσει στο δυναμικό του καναλιού τον Γιώργο Τράγκα, προσφέροντας άλλη μία εβδομαδιαία εκπομπή (με τον τίτλο Ετυμηγορία), καθώς και θέση σχολιαστή -δύο φορές την εβδομάδα- στο πλευρό του Νίκου Ευαγγελάτου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ο Mr ΣΚΑΙ επιμένει στην πρότασή του για συνεργασία με τον Γιώργο Τράγκα και στο ραδιόφωνο, στόσο τα ποσά που έπεσαν στο τραπέζι είναι πολύ κατώτερα από τα αντίστοιχα του Real.

Με δεδομένο ότι έχουν γίνει ήδη προτάσεις σε γνωστά πρόσωπα του ΣΚΑΙ, είναι πολύ πιθανόν στο κανάλι του Γιάννη Αλαφούζου, να πρωταγωνιστούν την επόμενη τηλεοπτική σεζόν πρόσωπα, όπως οι Ευαγγελάτος, Θωμαΐδης, και Βόγλης. Να υπενθυμίσουμε ότι οι άνθρωποι του ΣΚΑΙ, φλερτάρουν με την ιδέα να «κατεβάσουν» στο Φάληρο, την Ανίττα Πάνια και την Αγγελική Νικολούλη. Το βασικό όμως στην όλη ιστορία, έχει να κάνει με το πώς η οικογένεια Βαρδινογιάννη, μέσα σε λίγα λεπτά γκρέμισε τα όνειρα του Αλαφούζου, για την δημιουργία ενός καναλιού που θα ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.

Του Θανάση Φουσκίδη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια