Gazprom: Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις για να επενδύσουμε στη Ελλάδα....

Gazprom: Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις - Σε νέο διαγωνισμό προχωρά η κυβέρνησηΗ ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, διότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της. Δηλώνει....
ωστόσο ότι η παρουσία της εταιρείας στη χώρα μας θα ενισχυθεί...

Σε δήλωσή του αναφορικά με την απόφαση της Gazprom να μην υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας, Alexander Medvedev επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη, αφού συνυπολογίστηκαν τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι, ενώ δηλώνει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος και η παρουσία της Gazprom στη χώρα μας θα ενισχυθεί.

Αναλυτικά, δήλωση του κ. Medvedev έχει ως εξής:

«Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά. Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα».

«Ολες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο», δήλωσε νωρίτερα ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, συμπληρώνοντας ότι «ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ».

Ολα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Γκαζπρόμ, «ενώ το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων».

Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ, καταλήγει η ανακοίνωση του επισήμου εκπροσώπου της Gazprom.

ΤΑΙΠΕΔ: Τα χρέη δεν δικαιολογούν αποχή απο τον διαγωνισμό

Αργά το απόγευμα, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επιβεβαίωσε και επισήμως ότι τελικά δεν υποβλήθηκε δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει, παράλληλα, ότι σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.

«Τα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών που θα υπάρχουν προς τη ΔΕΠΑ έως τις 31/12/2015, θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την αποχή από τον διαγωνισμό για την πώληση της εταιρίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ επιρρίπτοντας, εμμέσως πλην σαφώς, στη ρωσική πλευρά την ευθύνη για την αποτυχία.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για τη ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει έως το ύψος των 180 εκατ. ευρώ τα συγκεκριμένα χρέη, ενώ επιπλέον δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού έως και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή.

Έτσι, αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, «οι αποφάσεις αυτές καλύπτουν πλήρως τους υποψήφιους αγοραστές, με δεδομένη, επίσης, την αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη σχετικών (επιχειρηματικών) κινδύνων. Ενας από αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρίας».

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ καταλήγει ότι τα συγκεκριμένα χρέη «θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Ας αναζητηθούν, λοιπόν, αλλού τα αίτια για την μη συμμετοχή της Gazprom και όχι στην ελληνική πλευρά».

Οσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, η μόνη δεσμευτική προσφορά ήταν από την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει το προσεχές διάστημα για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς.

Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού

Στην πρώτη επίσημη κυβερνητική αντίδραση, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο της νέας προκήρυξης.

Ο κ. Παπαγεωργίου, μιλώντας όπως είπε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς, δήλωσε ωστόσο ότι από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Πάντως η ίδια η Gazprom δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις αιτίες που την οδήγησαν σε μη κατάθεση προσφοράς.

Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ως ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρξε προσφορά από την εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, SOCAR, για τον ΔΕΣΦΑ η οποία θα αξιολογηθεί. "Εφόσον η προσφορά είναι, όπως πιστεύουμε, καλή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", πρόσθεσε ο υφυπουργός. Ο αγωγός ΤΑΡ, υπενθυμίζεται, εφόσον επιλεγεί να υλοποιηθεί σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας. "Εκείνο που έχει σημασία είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και Οδηγίες και να εξυπηρετούν σε μακροπρόθεσμη βάση τα συμφέροντα της χώρας", τόνισε ο υφυπουργός.

Σχολιάζοντας πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, μιλώντας γενικά, όπως είπε, ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές ενώ τόνισε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο και ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις.

Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ωστόσο ότι ο προηγούμενος προκηρύχθηκε σε περίοδο που παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. "Το θέμα αυτό έχει κλείσει, συνεπώς ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες", τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου ενώ επεσήμανε ότι ο πήχυς για το τίμημα δεν θα χαμηλώσει. Ο υφυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι:

-Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου και την ανανέωση της σύμβασης θα συνεχιστούν.

-Το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είναι μέτοχος της ΔΕΠΑ, θα επανεξετασθεί προκειμένου αν αποφασιστεί αν θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, ή θα αναβληθεί προκειμένου να μεσολαβήσει ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.

-Ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα συζητηθεί με την τρόικα.

Τέλος, για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς είναι ανοιχτός, βλέπει επενδυτές και έκανε σημαντική προσπάθεια προς όλες τις πλευρές.
ethnos.gr/
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...