Οι συγκάτοικοι στην τρέλα της κυβέρνησης

ΤΟ EDITORIAL THΣ ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

ΟΙ δύο μικροί συνεταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης  δεν «αντέχουν» πλέον την παρουσία του Α Σαμαρά στον πρωθυπουργικό θώκο. Και θέλουν να τον «αλλάξουν». Χωρίς όμως να χρεωθούν οι ίδιοι την πτώση της τρικομματικής κυβέρνησης και κατ' επέκταση την επιστροφή....
της χώρας  στην πολιτική αστάθεια, λόγω των αποτελεσμάτων  των επόμενων εκλογών , που δεν προβλέπεται να δώσουν  μονοκομματική κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Αντ.  Σαμαράς έδωσε  την μοναδική ευκαιρία στους από πολλού χρόνου δυσφορούντες  κυβερνητικούς συνεταίρους του, με τους απρόσεκτους και βιαστικούς χειρισμούς του στο θέμα της ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός μπορεί εκ των υστέρων να  υποστηρίζει ότι ξεκίνησε από την ΕΡΤ τον «ανένδοτο αγώνα» του για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα -τις οποίες εμπράκτως  σαμποτάρουν, κωλυσιεργώντας, οι άλλοι δύο εταίροι- αλλά αποδεικνύεται ότι και ο ίδιος δεν είχε  ολοκληρωμένο και ευθέως εφαρμόσιμο σχέδιο επαναλειτουργίας του οργανισμού.

Έτσι έδωσε την ευκαιρία στους «συγκατοίκους του» στην κυβέρνηση να υψώσουν και αυτοί μαύρες σημαίες, να παρακάμψουν εύκολα την ουσία του προβλήματος , που είναι ο βαθιά διαλεγόμενος εδώ και δεκαετίες δημόσιος τομέας και η βαθύτατη ανάγκη μεταρρύθμισης του και να απαντήσουν στον εκβιασμό με τον εκβιασμό της αλλαγής του προσώπου του πρωθυπουργού, ώστε να διατηρηθεί εν ζωή η κυβέρνηση αυτή.

Είναι άγνωστο αυτή την στιγμή αν στην αποψινή συνεδρίαση των τριών πολιτικών αρχηγών θα πρυτανεύσει κάποιου είδους συναινετική  κοινή λογική ανάμεσα στους τρείς συγκατοίκους στην κυβέρνηση. Το σενάριο θέλει τους δύο μικρούς «νοικιάρηδες»  στην κυβερνητική εξουσία να ζητούν την απομάκρυνση Σαμαρά, ενώ θα παραμείνουν οι ίδιοι, αναζητώντας από κοινού με την ΝΔ μέσω διερευνητικών  εντολών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άλλον κοινώς αποδεκτό συγκάτοικο ως πρωθυπουργό στην ..ακμαία τρικομματική κυβέρνηση.

Δι' αυτού του τρόπου, οι δύο «μικροί» ρίχνουν το μπαλάκι των εξελίξεων στον Αντ. Σαμαρά: ή αυτός θα παραιτηθεί, προκειμένου να σώσει την τρικομματικη κυβέρνηση έστω και αν χάσει το κόμμα του ,ή θα πάρει  τη ΝΔ και θα φύγει από την κυβέρνηση , στέλνοντας τη χώρα πιθανότατα σε πρόωρες εκλογές.

Αν όμως  δεν υπάρξει συναινετική κοινή λογική, η χώρα θα βρεθεί ταχύτατα και πάλι μπροστά σε βαθύ αδιέξοδο με ελάχιστες ελπίδες πραγματικής στήριξης.
Οι ευρωπαίοι εταίροι και η κίνηση της κας Μέρκελ να τηλεφωνήσει στον κ. Σαμαρά είναι ενδεικτική, ενδιαφέρονται μόνον για την τήρηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει πιεστικώς τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Επομένως ενδιαφέρονται  να παραμείνουν οι «τρεις συγκάτοικοι στην τρέλα» της κυβέρνησης αυτής , προκειμένου να προχωρήσει το κατά τα άλλα αποτυχημένο πρόγραμμα της Τρόικας.
Μια πιθανή διάλυση της κυβέρνησης αυτής, προκήρυξη  εκλογών και διαμόρφωση νέου «πολιτικού χάρτη» στη χώρα, θα δώσει την ευκαιρία στους δανειστές  να βγουν από τη γωνία στην οποία μόνοι τους έχουν στριμωχθεί, με την αποτυχία του προγράμματος τους και την προοπτική να αρχίσουν τις συζητήσεις για το αναγκαίο κούρεμα του δημοσίου χρέους. Θα είναι πλέον πολύ εύκολο γι αυτούς να κατηγορήσουν την Αθήνα ότι αυτή φέρει την ευθύνη για την αποτυχία του προγράμματος και να νίψουν τας χείρας τους.

Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να καταλήξει σε μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ ο σχηματισμός της θα είναι ακόμα πιο δύσκολος από ότι την προηγούμενη φορά, αλλά απολύτως αναγκαίος, απέναντι στον κοινό εχθρό της ακροδεξιάς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια