ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΝΙΤΑΚΗ

Ο Κωδικός συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου.
Βέλη και από τον πρωθυπουργό την Τρίτη το μεσημέρι. 
Τι ρόλο έπαιξαν οι αναβολές. 
Δείχνουν τις ευθύνες στον Μανιτάκη. 
Το πρόγραμμα των απολύσεων και τα πυρά που δέχεται ο υπουργός. 

Μοιραίο πρόσωπο....

για την οδυνηρή κατάληξη του θέματος της ΕΡΤ  χαρακτηρίζεται ήδη σχεδόν ανοικτά από κυβερνητικές πηγές ο Αντώνης Μανιτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Τρίτη το μεσημέρι σε 20 περίπου υπουργούς, βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, επέρριψε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης βαρύτατες ευθύνες για το ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ανέτοιμη απέναντι στην Τρόικα για το πρόγραμμα των απολύσεων από το Δημόσιο. Ο κ. Σαμαράς τόνισε μάλιστα στους παρευρισκόμενους, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είναι έτοιμη από τις 30 Μαίου, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια των παρατάσεων των προθεσμιών που ζητούσε η Τρόικα, αλλά ο υπουργός της ΔΗΜΑΡ, που διαχειρίζεται κεντρικά το θέμα, δεν έκανε τίποτα.

ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 

Στον κ. Μανιτάκη καταλογίζονται από κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων, οι διαρκείς αναβολές στη διάρθρωση του συνολικού προγράμματος για τις απολύσεις, καθώς το πρόγραμμα περί κινητικότητας και διαθεσιμότητας που εξήγγειλε, αποδείχτηκε όχι απλά ανεπαρκές και αναποτελεσματικό, αλλά και παράγοντας μπλοκαρίσματος κάθε άλλης διαδικασίας. 

Το ίδιο εκτός πραγματικότητας στόχος αποδείχτηκε και η συγκέντρωση υπαλλήλων προς απόλυση από την περίφημη δεξαμενή των επίορκων και των κοπανατζήδων , την οποία συχνά επικαλούνταν ο κ. Μανιτάκης ως βασικό τροφοδότη του επιζητούμενου αριθμού των προς έξοδο υπαλλήλων. Γεγονός, που υποχρέωνε συχνά ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες να μιλούν για βαρίδι στη λειτουργία της κυβέρνησης στο υπουργείο της Βασιλίσσης Σοφίας και για σωρευτική ευθύνη του κ. Μανιτάκη. 


Το θέμα περιπλέχτηκε ακόμα περισσότερο, όταν ο πρωθυπουργός, προ του κινδύνου όλη η υπόθεση να τιναχτεί στον αέρα, παρενέβη και ανέθεσε στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη την ευθύνη για τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου από τις οποίες και θα προέκυπταν οι αριθμοί των απολυομένων που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί απέναντι στην Τρόικα. Έκτοτε ο κ. Μανιτάκης άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με το σχέδιο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και αφού έσπευσε να αποκλείσει τις ανθρωποθυσίες , πρόσφερε στη μνημονιακή υποχρέωση της τρικομματικής κυβέρνησης 89 επίορκους που έχουν ήδη απολυθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, σε σύνολο περίπου 6.200 υποθέσεων που βρίσκονται είτε σε αυτοδίκαιη αργία είτε σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια πειθαρχικά όργανα είτε στα χέρια του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή.


  Ο κ. Μανιτάκης ενημέρωσε για τα σχέ διά του τους επικεφαλής της Τρόικας την περασμένη εβδομάδα. Εκείνοι φάνηκαν αδιάφοροι σ' αυτά που τους παρέθεσε, αλλά η δυσαρέσκειά τους έφτασε αρμοδίως στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό. Οι τροϊκανοί εκτίμησαν περίπου ως παράταση του αδιεξόδου στο θέμα την παρουσίαση Μαντιάκη , για τις πραγματικές διαθέσεις του οποίου αμφέβαλαν ήδη από τις προηγούμενες επαφές τους μαζί του. 


ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ 

Ενδεικτικό πάντως, του πόσο βαθιά νυχτωμένος σε σχέση με τα κρίσιμα 24ωρα που περνούσε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και του πόσο μακριά ήταν από τον επιδιωκόμενο στόχο για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, είναι το γεγονός, ότι, την παραμονή των δραματικών αποφάσεων που έλαβε προσωπικά ο κ. Σαμαράς, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναρτούσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, υπερήφανες εκτιμήσεις του για το καυτό θέμα των απολύσεων και της κινητικότητας, στις οποίες ειχε προχωρήσει μετά τη συνάντησή του με τους τροϊκανούς. Ο σχεδιασμός της κινητικότητας των 12.500 θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου μετά από συστηματική προετοιμασία", έγραψε και αργότερα συμπλήρωσε: Αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Δημοσίου και να αξιοποιεί τις ικανότητες του κάθε εργαζόμενου . Στο Μέγαρο Μαξίμου, η οργή κατά Μανιτάκη δύσκολα κρύβεται. Και μάλιστα γίνεται εντονότερη, καθώς ο πρωθυπουργός τον στήριξε προσωπικά, παρά τις πολλαπλές πιέσεις που δεχόταν το προηγούμενο διάστημα από την Τρόικα, που σε κάθε επαφή μαζί του διαπίστωνε ύποπτο αδιέξοδο, από το εσωτερικό της ΝΔ, ακόμα όμως, καθόλου σπάνια, και από το ΠΑΣΟΚ. 

Και το ΠΑΣΟΚ, δια του κ. Βενιζέλου και άλλων κορυφαίων στελεχών του, επανειλημμένα είχε εκφράσει διαφωνίες για την τακτική Μανιτάκη, αλλά και διαμαρτυρηθεί για τις αβελτηρίες του. Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει πως ό,τι έχει πράξει ή δεν έχει πράξει σε σχέση με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των απολύσεων υπαλλήλων, είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις οδηγίες του πρωθυπουργού. Πρόβλημα πάντως, ο κ. Μανιτάκης έχει δημιουργήσει ακόμα και με τον από τη ΔΗΜΑΡ προερχόμενο έτερο υπουργό, Αντ. Ρουπακιώτη, που παραλίγο να οδηγήσει σε μείζονα ενδοκυβερνητική κρίση παραμονές του Πάσχα. Όταν επιχείρησε νομοθετική ρύθμιση εν αγνοία του υπουργού Δικαιοσύνης για την προσωρινή εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων για τους συμβασιούχους του Δημοσίου. 


Τελειωμένος στον ανασχηματισμό, αν υπάρξει.

 Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν, ότι εφόσον η κυβέρνηση υπερβεί χωρίς οδυνηρές για τη συνοχή της συνέπειες την εσωτερική της κρίση λόγω ΕΡΤ και συνεχίσει ομαλά την πορεία της, το κεφάλαιο Μανιτάκη για αυτήν θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν. Ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του και την ώρα που θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αντικατασταθεί. Για την ακρίβεια, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ο ανασχηματισμός θα αρχίσει από τον κ. Μανιτάκη. 

Θέμα βέτο, κατά τα φαινόμενα, δεν πρόκειται να υπάρξει από τον κ. Κουβέλη, παρότι η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να περιβάλει με εμπιστοσύνη τον κ. Μανιτάκη και τα στελέχη της κατηγορούν ανοικτά κορυφαίους γαλάζιους υπουργούς ότι υπονόμευσαν τα σχέδιά του για την κινητικότητα διαθεσιμότητα, προκειμένου να περιφρουρήσουν τα μαγαζάκια τους ανά χώρο. Επικαλούνται μάλιστα και παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά προς διάφορους υπουργούς για το ίδιο θέμα. Ενώ οι παροικούντεςτην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά την οργή του πρωθυπουργού, που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου, για τις καθυστερήσεις και τις δικαιολογίες που πρόβαλαν αρκετά μέλη του στην υλοποίηση μιας από τις καθοριστικότερες για την εικόνα και τη συνέπεια της χώρας στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Τρόικα.



DEAL NEWS

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια