Π. Παυλόπουλος: Η πρόταση της Ν.Δ. ποινικοποιεί την συμπεριφορά όσων απαξιώνουν το Ολοκαύτωμα και το έγκλημα της γενοκτονίας, Αρμενίων , Ελλήνων του Πόντου και της μικράς Ασίας.....


Ο Λαός είναι εκείνος που μπορεί και νομιμοποιείται δημοκρατικώς να «κλείσει» το ναζιστικό «παραμάγαζο» της «Χρυσής Αυγής».

I.        Γιατί η ΝΔ άλλαξε θέση για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» σχέδιο νόμου;
Η ΝΔ όχι μόνο δεν άλλαξε τη θέση της αναφορικά με το σχέδιο νόμου «για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», αλλά είναι απολύτως συνεπής προς τις πάγιες θέσεις της.  Σας θυμίζω ότι το....
  ίδιο περίπου σχέδιο νόμου είχε φέρει προς ψήφιση, τον Δεκέμβριο του 2011, ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Μ. Παπαϊωάννου.  Δείτε λοιπόν τις απόψεις μας –και τις απόψεις μου- στα πρακτικά της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κατά τη συνεδρίαση της 13/12/2011.  Είχαμε –και είχα προσωπικώς- τονίσει ότι είμαστε αντίθετοι, αφενός επειδή το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι κατά βάση επαρκές.  Και, αφετέρου –και κυρίως- διότι η αοριστία των ποινικών ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου ήταν ανεπίτρεπτη, ως σαφώς αντίθετη προς τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Συντάγματος.  Γι’ αυτό και ο κ. Μ. Παπαϊωάννου ουδέποτε έφερε το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια.  Ουσιαστικά το απέσυρε αποδεχόμενος, κατ’ αποτέλεσμα, τα επιχειρήματά μας.

II.        Τελικά, ύστερα και από την πρόταση νόμου της ΝΔ, είναι επαρκές το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού σε σχέση με την Απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Είναι αυτονόητο πως με βάση και τις προσθήκες –επιβεβλημένες από τη σημερινή πραγματικότητα- της πρότασης νόμου της ΝΔ το πλαίσιο αυτό είναι επαρκές.  Και λυπάμαι, πραγματικά, που κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η αμφισβήτηση της επάρκειας του πλαισίου αυτού εκθέτει τη Χώρα. Αφού είναι σαν να ομολογούμε ότι, από το 2008, έχουμε και συντηρούμε ένα τέτοιο δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο φυσικά είναι ανύπαρκτο.  Και εξηγούμαι:  Ήδη με το ν.927/1979, ενόψει και της εισόδου της Χώρας στην τότε ΕΟΚ, είχαμε ψηφίσει επαρκείς διατάξεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.  Πέραν τούτου, και ενόψει της έκδοσης της Απόφασης – Πλαισίου 913/2008 του Συμβουλίου της ΕΕ, προσθέσαμε στη νομοθεσία μας (ν.3719/2008, άρθρο 23 παρ. 1) την παράγραφο 3 στο άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, που έχει ως εξής: «Η τέλεση της πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό, ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίπτωση». Ύστερα λοιπόν  και από τις επίκαιρες τροποποιήσεις που επιφέρει η πρόταση νόμου της ΝΔ, ουδείς καλόπιστος μπορεί ν’ αμφισβητήσει την επάρκεια της νομοθεσίας μας. Με τον τρόπο αυτό λοιπόν η νομοθεσία μας και επαρκής είναι και δεν εγκλωβίζεται στην «παγίδα» της εγγενούς αοριστίας των «ιδιώνυμων» εγκλημάτων.  Άλλωστε η «ιδεολογία» των «ιδιώνυμων» εγκλημάτων είναι εντελώς ξένη προς την πολιτική ιστορία και τη θεσμική νοοτροπία της ΝΔ.

III.        Ποια είναι η πιο σημαντική μεταβολή της πρότασης νόμου της ΝΔ;
Βελτιώνει την κείμενη νομοθεσία ποινικοποιώντας τη συμπεριφορά η οποία απαξιώνει, ιδίως μέσ’ από την αμφισβήτηση, το Ολοκαύτωμα και το έγκλημα της γενοκτονίας.  Εδώ όμως χρειάζεται η ακόλουθη διευκρίνιση: Μιλάμε για όλες εκείνες της γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων.  Γιατί δεν πρέπει να «ξεχνάμε» π.χ. τη γενοκτονία των Αρμενίων και, ιδίως, των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

IV.        Η επιμονή των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη τότε που οφείλεται;  
Ο κ. Βενιζέλος είναι και νομικός.
Ειλικρινά, δεν γνωρίζω.  Κι εκπλήσσομαι διότι, μ’ όλο το σεβασμό στην αντίθετη άποψη, κατά την εκτίμησή μου, όπως ήδη εξήγησα, δεν υπάρχει ανάγκη νέας, εξ ολοκλήρου, νομοθετικής παρέμβασης.  Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.  Και είναι κρίμα, πραγματικά, να παρατηρεί κανείς τις επιθέσεις που, αδικαιολόγητα και απρόκλητα, δέχθηκε ο θεσμός αυτός.  Επιτέλους, δεν μπορεί να σεβόμαστε τους θεσμούς à la carte, δηλαδή κάθε φορά που οι θέσεις τους «μας βολεύουν».  Και κάτι ακόμη: Απορώ πως δεν γίνεται κατανοητό ότι το ναζιστικής νοοτροπίας και τακτικής «αυγό του φιδιού», η «Χρυσή Αυγή», δεν περιθωριοποιείται μόνο με τέτοια νομικά μέσα.  Το αντίθετο μάλιστα, η κάθε είδους «θυματοποίησή» της μπορεί να την ενισχύσει επικίνδυνα.  Το ζήτημα με την «Χρυσή Αυγή» είναι να δώσουμε, και με το προσωπικό μας παράδειγμα, στους πολίτες που την ψήφισαν να καταλάβουν ποιους έστειλαν στη Βουλή και ποιο είναι το πραγματικό τους «πρόσωπο».  Με άλλες λέξεις ο Λαός είναι εκείνος που μπορεί και νομιμοποιείται δημοκρατικώς να «κλείσει» το ναζιστικό «παραμάγαζο» της «Χρυσής Αυγής».

V.        Κοινοβουλευτικό κόμμα μπορεί να τεθεί εκτός νόμου;
Υπό το σημερινό συνταγματικό πλαίσιο όχι.  Αυτό μπορεί να θεσμοθετηθεί μόνο μέσω αναθεώρησης του ισχύοντος Συντάγματος.  Σπεύδω δε να σας πω ότι, ως Βουλευτής και Καθηγητής, δεν θεωρώ χρήσιμη και σκόπιμη μια τέτοια αναθεώρηση.  Επαναλαμβάνω:  Τότε μόνο μπορούμε ν’ απαλλαγούμε για πάντα από ναζιστικά φαινόμενα τύπου «Χρυσής Αυγής», όταν αυτό προκύψει μέσ’ από τη λαϊκή ετυμηγορία.  Ας κοιτάξουμε λοιπόν καλλίτερα να φέρουμε τη Χώρα στις συνθήκες προ των εκλογών του 2009, υπό τις οποίες η «Χρυσή Αυγή» ήταν ένα ασήμαντο «εξάνθημα» στο θεσμικό και πολιτικό σώμα της Δημοκρατίας μας.

VI.        Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης εκφράζουν ενστάσεις σε πάρα πολλές πτυχές της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, χωρίς βέβαια μέχρι στιγμής να έχουν θέσει θέμα αποχώρησής τους από την τρικομματική κυβέρνηση.  Είναι σκληρά τα μέτρα…
Εδώ οφείλω να κάνω την ακόλουθη διάκριση: Ο μεν κ. Κουβέλης, ο οποίος δεν ευθύνεται για την ολέθρια «μνημονιακή» πορεία της Χώρας, στην οποία μας οδήγησε πρωτίστως η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου κι «από κοντά» η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, έχει κάθε δικαιολογία να ενίσταται.  Ο κ. Βενιζέλος όμως όχι.  Κάθε άλλο.  Διότι υπήρξε «βοηθός εκπληρώσεως» και, δυστυχώς, σ’ ορισμένες περιπτώσεις πλήρως συνυπεύθυνος με τους «μέντορές» του Γ. Παπανδρέου – Λ. Παπαδήμο. Και κάτι άλλο για τον κ. Βενιζέλο: Η Κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά όχι μόνο δεν ακολουθεί την καταστροφική πολιτική των προηγούμενων δύο κυβερνήσεων.  Αλλά, όλως αντιθέτως, προσπαθεί να βγάλει τη Χώρα και την κοινωνία μας από το τέλμα, στο οποίο μας οδήγησαν.  Η στήριξη λοιπόν της Κυβέρνησης Α. Σαμαρά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου είναι αυτονόητο χρέος του, και ως ένα ελάχιστο δείγμα συγγνώμης για την ολέθρια, το επαναλαμβάνω, πολιτική και οικονομική τους ανευθυνότητα.  Μην θεωρείτε υπερβολική την άποψη αυτή.  Είναι η αλήθεια.  Άλλωστε τη συνομολογούν τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που, προτροπάδην, εγκαταλείπουν το «σκάφος».

VII.        Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο γαλλίδας δημοσιογράφου που, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο Κώστας Καραμανλής, την εποχή που ήταν πρωθυπουργός, αγνόησε τις εκκλήσεις του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, παρότι δύο φορές είχε έρθει στην Αθήνα γι’ αυτό το λόγο.
Πρόκειται, για πραγματικές αθλιότητες.  Ουδέποτε την εποχή εκείνη ήλθε, «λάθρα» μάλιστα, ο κ. Γιουνκέρ στην Αθήνα.  Και ο κ. Γιουνκέρ, τον οποίο πρωτίστως προσβάλλει το «βιβλίο», μπορεί να το επιβεβαιώσει ανά πάσα στιγμή.  Δεν με αφορούν όμως οι αθλιότητες της γαλλίδας δημοσιογράφου.  Ποιος ξέρει ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από τ’ ασύστολα ψεύδη της. «Προβληματίζομαι» περισσότερο για την ευκολία που διάφορα εγχώρια «φερέφωνα», του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, τα υιοθετούν και τα προβάλλουν.  Είναι σύμπτωση, άραγε, ότι είναι τα ίδια φερέφωνα που έκαναν τα πάντα για να ρίξουν την Κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή και να φέρουν στην εξουσία τον πολιτικώς αξιοθρήνητο –κατά την επιεικέστερη έκφραση- κ. Γ. Παπανδρέου;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Βουλευτή Α΄ Αθηνών 
Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου 
στην εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια