Συνεχίζεται η σπατάλη στο ΕΣΥ, λέει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας

Ραδιοσκεύασμα  που εισάγεται στην Ελλάδα προς 623 ευρώ και χρεώνεται για 3300 ευρώ, στη Γαλλία διατίθεται προς 1087 ευρώ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το συνεχιζόμενο «πάρτι» των υπερτιμολογημένων προμηθειών στον χώρο της Υγείας έδωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης στη διάρκεια ημερίδας με....
θέμα «Διαφάνεια και δεοντολογία στο χώρο της Υγείας» στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. 

«Δεν μπορεί ραδιοσκεύασμα  που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 623 ευρώ, να χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία για 3300 ευρώ, ενώ στη Γαλλία να διατίθεται προς 1087 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρλας, δίνοντας κι άλλο «κραυγαλέο» παράδειγμα: «ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ να το διακινούν στην Ελλάδα έναντι 3000 ευρώ  ενώ στο εξωτερικό να διατίθεται προς 1000 ευρώ». 

Ο κ. Σούρλας κατήγγειλε ότι «ορισμένοι κερδοσκοπούν αδίστακτα, τη στιγμή που γίνονται περικοπές και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία» ενώ πρόσθεσε ότι «όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι προ εξαμήνου διαβίβασα στις αρμόδιες αρχές φάκελο με τα στοιχεία αυτά». 

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας πρότεινε να αναρτώνται στο Διαδίκτυο οι τιμές των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών και άλλων συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα στο δημόσιο τομέα και των αντίστοιχων τιμών στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας, χωρίς βεβαίως να ακρωτηριαστεί το εθνικό σύστημα υγείας. 

«Δεν στρεφόμαστε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία με μόνο έσοδα από τους δημόσιους πόρους» επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται να επεμβαίνει η πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις, ούτως ώστε να αποκρούει τις όποιες κατεστημένες καταστάσεις ή ότι πάει να δημιουργηθεί είτε ως εναρμονισμένη πρακτική είτε ως προνόμιο». 

Ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές σε νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός αυτής της εβδομάδας στη Βουλή. «Θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για εναρμονισμένες πρακτικές και θα υπάρξει ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας και συμπεριφοράς» κατέληξε ο κ. Λυκουρέντζος. 
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια