Υπόγεια κόντρα στη Δημόσια Διοίκηση για τις υπηρεσίες ελέγχου.


Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής φέρεται να διαφωνεί με την εισήγηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη για τη συγχώνευση των υπηρεσιών Ενας υπόγειος πόλεμος εκτυλίσσεται τους τελευταίους δύο μήνες για την πρωτοκαθεδρία των Σωμάτων Ελέγχου στον δημόσιο τομέα μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη από τη μία πλευρά και ομάδας κυβερνητικών στελεχών από την άλλη.

Στο επίκεντρο της νέας....
ενδοκυβερνητικής κόντρας έχει τεθεί το ερώτημα εάν στην κεφαλή των Σωμάτων Ελέγχου του Δημοσίου θα παραμείνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ή θα υπερισχύσει η πρόταση του Α. Μανιτάκη να συγχωνευτούν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή με το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες, όταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισηγήθηκε τη συγχώνευση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) με τις υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή, στο πλαίσιο της συγχώνευσης υπηρεσιών του Δημοσίου.
Στελέχη του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι ο Α. Μανιτάκης ενημέρωσε τον Λ. Ρακιντζή για τις προθέσεις του στις δύο ή τρεις συναντήσεις που είχαν στις αρχές του έτους για το θέμα των επιόρκων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Λ. Ρακιντζής διαφώνησε με την εισήγηση του υπουργού και αντιπρότεινε τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής, όπου θα συγχωνευτούν όλα τα σώματα (ΣΕΕΔΔ, οικονομικοί επιθεωρητές κ.τ.λ.) εκτός του ΣΔΟΕ για τον καλύτερο συντονισμό των ελεγκτικών διαδικασιών.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής φέρεται να διαφωνεί με την εισήγηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη για τη συγχώνευση των υπηρεσιών
Ο Α. Μανιτάκης δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια επιτροπή από στελέχη του ΣΕΕΔΔ και του Γενικού Επιθεωρητή για να συζητήσουν τους όρους που θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Α. Μανιτάκης δεν διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με τον Λ. Ρακιντζή από την αρχή της θητείας του. Ο κ. Ρακιντζής στις αρχές του έτους που είχε ανάψει η συζήτηση για τους επιόρκους απέστειλε στον Α. Μανιτάκη τη λίστα με τους 1.300 υπαλλήλους στους οποίους είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις, παρά το γεγονός ότι δεν του είχε ζητηθεί η συμβολή του.

Ο Α. Μανιτάκης από του βήματος του Κοινοβουλίου είχε αφήσει αιχμές για τον Λ. Ρακιντζή, καθώς δήλωσε ότι απέστειλε τη λίστα στο ΣΕΕΔΔ όπως έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Επιθεωρητής αποτελεί -βάσει νόμου- την προϊστάμενη αρχή του ΣΕΕΔΔ. Με αυτό τον τρόπο σηματοδότησε την υποστήριξή του προς τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Π. Νομικό, ο οποίος έχει ξεκινήσει την καριέρα του από επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και έχει επιλεγεί ως επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ επί υπουργίας Ρέππα. Η επιτροπή που συστάθηκε από στελέχη του ΣΕΕΔΔ και του Γενικού Επιθεωρητή δεν κατέληξε σε κοινό πόρισμα για τη συγχώνευση των δύο φορέων.
Η εισήγηση

Στην εισήγηση που απεστάλη πριν από έναν μήνα στο γραφείο του Α. Μανιτάκη περιγράφεται η άποψη της πλειοψηφίας που προτείνει τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης και Ελέγχου του Δημοσίου στην οποία θα προΐσταται ο Γενικός Επιθεωρητής και θα συσταθεί θέση αναπληρωτή Γενικού Επιθεωρητή.

Η μειοψηφία της επιτροπής εξέφρασε ενστάσεις για τις διατάξεις αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- υπερασπίστηκε το πολυετές έργο του Γενικού Επιθεωρητή που έχει κατοχυρωθεί στην ελληνική κοινωνία, εκτιμώντας ότι η συγχώνευση διαμορφώνει ένα μεγαλύτερο Σώμα Επιθεωρητών όπως λειτουργούσε τη δεκαετία του '90. Το «Εθνος» ζήτησε τη γνώμη του Λ. Ρακιντζή για το θέμα αλλά ο γενικός επιθεωρητής αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης έχουν εισηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου να «παγώσει» το σχέδιο Μανιτάκη υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει, για πολιτικούς λόγους, να θέσει στην πρωτοκαθεδρία των σωμάτων ελέγχου το ΣΕΕΔΔ, μηδενίζοντας το έργο του Γενικού Επιθεωρητή, χωρίς να ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του Α. Σαμαρά εξετάζουν σοβαρά την πρόταση για τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής όπου όλα τα σώματα ελέγχου -πλην του ΣΔΟΕ- θα συγχωνευτούν υπό τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί σε σχέδιο νόμου για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών που θα κατατεθεί μέχρι τις 10 Ιουνίου.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια