Όταν ο «υπάλληλος» του ΙΟΒΕ αποθέωνε την πολιτική Καραμανλή


otan-o-ypallilos-toy-iove-apotheone-tin-politiki-karamanliΟ εκφραστής του συστήματος Σημίτη και υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας διακρίνεται για δύο σημαντικές επιδόσεις, η μία είναι οι άστοχες προβλέψεις του και η άλλη οι επιθέσεις του στον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ.

Ο κ. Στουρνάρας ήταν στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, σύμβουλος του Γ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Οικονομικών και φαίνεται πως....
για τον  ίδιο, η διακυβέρνηση Σημίτη ήταν «χρυσή περίοδος» για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα.

Ξεχνάει τη «δημιουργική λογιστική» καθώς ήταν ένας εκ των εμπνευστών των περιβόητων "greek statistics"» που έβαλαν τη χώρα στην ΟΝΕ απροετοίμαστη, ενώ σήμερα  ο κ. Στουρνάρας δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα για τα καταρρέοντα μεγέθη του Κρατικού Προϋπολογισμού και υπόσχεται έξοδο στις αγορές μέσα στο 2014.
Είναι απορίας άξιον πως τα καταφέρνει  να πανηγυρίζει την ώρα που οδηγεί μια ώρα αρχύτερα την οικονομία στα βράχια.  

Στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πανηγυρικά η τρικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής των Βαϊων, φρόντισε να υπάρχει αναφορά περί διψήφιου ελλείμματος το 2009. Η επιλογή να υπάρξει γραπτή επισήμανση στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, πυροδότησε αντιδράσεις στο παρασκήνιο και ενισχύει το κλίμα καχυποψίας για το ρόλο τελικά του ορισμένων προσώπων που κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου. 

Μέχρι την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πολλά λέγονταν για την οικονομική πολιτική του Κ. Καραμανλή από το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο. Ειδικά ο νυν υπουργός Οικονομικών, πιστός υποστηρικτής του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αρκετές φορές έχει μιλήσει επικριτικά για την οικονομική πολιτική της ΝΔ την περίοδο 2004-2009.

Αυτή η στάση του έχει εξοργίσει πολλές φορές στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, που πλέον έχουν καταλάβει τη σκοπιμότητα του, καθώς αποδεικνύεται και  αναξιόπιστος μέσα από τις δικές του δηλώσεις και κείμενα.

«Το σημαντικότερο επίτευγμα των τελευταίων τριών ετών είναι η πρωτοφανής για αναπτυγμένη χώρα δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από το 15,6% το 2009 έπεφτε σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια και το 2012 μειώθηκε σε όρους καθαρής δημοσιονομικής επίδοσης στο 6%» αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση. 

Η θέση του υπουργού οικονομικών είναι: «Ο μεγάλος εκτροχιασμός έγινε τη διετία 2007-2009, τότε χάθηκε το παιχνίδι». Βέβαια ο κ. Στουρνάρας έχει επιλεκτική μνήμη και τη χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ενώ γνωρίζει πότε θα ελιχθεί και θα αλλάξει άποψη για να γίνει αρεστός στους ισχυρούς ώστε να έχει την εύνοια τους. 

Αυτά λέει τώρα, τι έγραφε όμως το Νοέμβριο του  2008 στο  βιβλίο του με τη  Μαρία Αλμπάνη «Η ελληνική οικονομίαμετά την κρίση: Αναζητώντας ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο»;  

«Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλης αυτής της περιόδου, από τα μέσα της δεκαετίας το 1990 μέχρι σήμερα(2008), είναι και η πραγματική σύγκλιση, παράλληλα με την ονομαστική… Οι θετικές αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό μη αναμενόμενες και οφείλονται κυρίως στην εφαρμογή μιας περισσότερο ορθολογικής και ρεαλιστικής οικονομικής πολιτικής από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα(2008) και δευτερευόντως στις ευνοϊκές διεθνείς εξελίξεις που χαρακτήρισαν αυτή την περίοδο».

Δηλαδή ο κ. Στουρνάρας σήμερα μας λέει ότι ο μεγάλος εκτροχιασμός  έγινε τη διετία 2007-2009, την περίοδο που ο ίδιος εξυμνούσε το 2008 ως «περισσότερο ορθολογιστική και ρεαλιστική οικονομική πολιτική».  
     
Ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει πολύ καλά το δόγμα των ισορροπιών άλλωστε όταν ο Σαμαράς τον διόρισε υπουργό Οικονομικών, έπαψε να είναι ο λαϊκιστής και έγινε φίλος του…  
      
Προ μηνών ο κ. Στουρνάρας «έβλεπε» την ανάπτυξη να έρχεται στη χώρα μας στα τέλη του 2013. Πριν από λίγε ημέρες την τοποθέτησε στο 2014. Την περασμένη εβδομάδα, διέψευσε κατηγορηματικά την πρόθεση της κυβέρνησης να αιτηθεί την εκταμίευση διπλής δόσης (Μαΐου - Ιουνίου) στο επερχόμενο Eurogroup κάνοντας λόγο για φήμες που δεν αληθεύουν. Η αξιολόγηση από την τρόικα θα γίνει κανονικά, είπε, προσθέτοντας πως δεν υφίσταται αίτημα για εκταμίευση διπλής δόσης. 

Στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας, διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό, λέγοντας πως η εκταμίευση διπλής δόσης συζητήθηκε σε τεχνοκρατικό επίπεδο στο EuroWorking Group της Μεγάλης Δευτέρας, ενώ θα ζητηθεί και από την ελληνική πλευρά στο Eurogroup. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως «θα ήταν ευχής έργο να μας δοθεί η διπλή δόση». 

Μετά ήρθαν οι δηλώσεις για τον ΦΠΑ και οι αυτοδιαψεύσεις…

Ήταν αρχές Μαρτίου όταν είχε δηλώσει στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Δεν τολμώ να κυκλοφορήσω μόνος μου στον δρόμο». 

Πριν από λίγες μέρες στη ΝΕΤ εξομολογήθηκε πως και στο καράβι για τη Σύρο μπήκε και με κόσμο πολύ μίλησε και κυκλοφορεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τελικά ο κ. Στουρνάρας μας δουλεύει; Ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει;

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι αν και δεν είναι ευφυής και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί ποτέ να διαχειριστεί πληροφορίες και αναλύσεις τα καταφέρνει στο να εκτελεί ότι του υποδεικνύουν. Επίσης ενώ έχει κάνει καλές σπουδές στα οικονομικά, δεν διαθέτει αυτό που λέμε οικονομική σκέψη.

Επίσης υπάρχει και ένας άλλος μύθος που έχει χτιστεί για το σημερινό υπουργό Οικονομικών, ότι είναι άνθρωπος της αγοράς και ότι απεχθάνεται το δημόσιο τομέα, το αντίθετο είναι «δημόσιος υπάλληλος». Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο «τεχνοκράτης» τοποθετείται εδώ και περίπου 30 χρόνια μόνο σε δημόσιες θέσεις από τις οποίες ελάμβανε παχυλούς μισθούς. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια