ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί γίνεται συγχώνευση περιφερειακών τμημάτων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

Και νέα ερώτηση βουλευτών, του Σύριζα αυτή τη φορά, των κ.κ. Μαρίας Κανελλοπούλου, Αλέξη Μητρόπουλου, Βασίλη Χατζηλάμπρου, που αφορά την συγχώνευση των περιφερειακών γραφείων του σώματος και ερωτάται ο κ. Μανιτάκης πως θα εξασφαλιστεί η υλοποίηση της καταπολέμησης της διαφθοράς καταργώντας περιφερειακά όργανα που και πολυετή εμπειρία και δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης διαθέτουν;



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Συγχώνευση περιφερειακών τμημάτων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

02.04.2013

Στα πλαίσια της συγχώνευσης διοικητικών μονάδων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των εποπτευόμενων φορέων προβλέπεται  σύμφωνα με πληροφορίες και η συγχώνευση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

H υφιστάμενη οργανωτική δομή του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. περιλαμβάνει την Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα η οποία στεγάζεται σε δύο κτίρια (Λ. Συγγρού 60, Λεμπέση ) και έξι (6) Περιφερειακά Γραφεία, στις πόλεις των Σερρών, Πάτρας, Τρίπολης, Λάρισας, Ρέθυμνου και Θεσσαλονίκης (να σημειωθεί ότι το περιφερειακό γραφείο Ιωαννίνων, ουδέποτε λειτούργησε).

Σύμφωνα με την ποιο πρόσφατη Έκθεση Πεπραγμένων του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., αναφέρεται ότι το 49, 53 % του ελεγκτικού έργου διενεργήθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία του ΣΕΕΔΔ σε διοικητικές μονάδες της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας και το υπόλοιπο 50,47% από τα Περιφερειακά Γραφεία σε διοικητικές μονάδες της υπόλοιπης Ελλάδος.

To ετήσιο κόστος λειτουργίας των Περιφερειακών γραφείων του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. που πρόκειται να καταργηθούν είναι περίπου 100.000 € συνολικά για όλα τα γραφεία, η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση δε (περίπου το 70%), αφορά στο ετήσιο μίσθωμα των γραφείων όπου αυτά στεγάζονται, δεδομένου ότι η μισθοδοσία τόσο των υπηρετούντων Επιθεωρητών- Ελεγκτών όσο και των διοικητικών υπαλλήλων, δεν βαρύνει καθόλου το ΣΕΕΔΔ.

Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει: α) από το ετήσιο μίσθωμα του γραφείου, β) τα κοινόχρηστα γ) τον καθαρισμό του γραφείου, εντοπίσθηκαν κτίρια που στεγάζουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες (π.χ Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) και διαθέτουν κενούς χώρους, όπου μπορούμε να εξασφαλίσουμε δωρεάν στέγαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας μετά από έκθεση αξιολόγησης των δομών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίθηκε ότι θα πρέπει να καταργηθεί μεγάλος αριθμός διοικητικών μονάδων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ανάμεσα τους το σύνολο των Περιφερειακών Γραφείων του ΣΕΕΔΔ, με εξαίρεση αυτού της Θεσσαλονίκης.

(1)     Επειδή, το 50% της ελεγκτικής δραστηριότητας του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. εντοπίζεται στην Περιφέρεια, εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

(2)     Επειδή, εκ των εκθέσεων που έχουν διενεργηθεί προκύπτει ότι το κόστος λειτουργίας των Περιφερειακών Γραφείων του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. είναι πολύ μικρό σε σχέση με το αντίστοιχο της Κεντρικής Υπηρεσίας και αναλογικά με το ποσοστό του ελεγκτικού έργου.

(3)        Επειδή, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που σαν κυβέρνηση προωθείτε, επιδιώκεται η εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογή και πειθαρχία, στοχεύοντας στην καταπολέμηση της σπατάλης, στον εξορθολογισμό της δαπάνης.

(4)        Επειδή, με πρωτοβουλία των Επιθεωρητών Ελεγκτών που υπηρετούν στα Περιφερειακά Γραφεία του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. έχουν αναζητηθεί και έχουν εντοπισθεί κενοί χώροι σε ακίνητα του Δημοσίου που θα μπορούσαν να στεγάσουν δωρεάν τα Περιφερειακά Γραφεία.

(5)        Επειδή, με την εφαρμογή του Νόμου 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» και των συγχωνεύσεων των Δήμων που ακολούθησαν υπάρχουν πολυάριθμα διαθέσιμα κτίρια για παραχώρηση από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

(6)            Επειδή οι Επιθεωρητές Ελεγκτές και το διοικητικό προσωπικό που στελεχώνουν τα περιφερειακά γραφεία του ΣΕΕΔΔ είναι αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες, η μισθοδοσία τους δεν βαρύνει το ΣΕΕΔΔ, αλλά τις υπηρεσίες προέλευσής τους.

(7)       Επειδή σε περίπτωση λειτουργίας μόνο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΕΕΔΔ στην Αθήνα και του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης, το κόστος των μετακινήσεων των επιθεωρητών, για ελέγχους – επιθεωρήσεις στην Περιφέρεια, θα υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος διατήρησης των Περιφερειακών Γραφείων (με τη μορφή που προτείνουμε: συστέγαση κ.α.).

Εκ των ανωτέρω διαλαμβανομένων είναι φανερό, τόσο εκ των δεδομένων του ελεγκτικού έργου σε όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά και από τα ποσοτικά δεδομένα για το κόστος λειτουργίας των οργανικών μονάδων του ΣΕΕΔΔ, ότι είναι δημοσιονομικά, επιχειρησιακά αλλά τεχνοκρατικά εφικτό να παραμείνουν τα Περιφερειακά Γραφεία του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. σε λειτουργία με συστέγαση αυτών σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Επειδή το αίτημα της κοινωνίας για καταπολέμηση της διαφθοράς είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, επειδή το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. είναι το μοναδικό όργανο εσωτερικού ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης με συσσωρευμένη πολυετή εμπειρία και με καθολική αποδοχή από όλα τα κοινωνικά στρώματα του ελληνικού λαού.

Ερωτάται ο Υπουργός:

Με ποιο σκεπτικό προτείνει την κατάργηση των Περιφερειακών Γραφείων του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.;
Ποιο κόστος θα έχει η κατάργησή τους και ποιο η διατήρησή τους;
Πως θα εξασφαλιστεί η υλοποίηση της καταπολέμησης της διαφθοράς καταργώντας περιφερειακά όργανα που και πολυετή εμπειρία και δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης διαθέτουν;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Κανελλοπούλου

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Αλέξης Μητρόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια