Λίστα – φωτιά. Σε ποιους πολιτικούς έσβησαν δάνεια στην Κύπρο


Δάνεια εκατομμυρίων σβήστηκαν δια μαγείας από τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου. Το www.koutipandoras.gr αποκαλύπτει τα ονόματα των τραπεζικών λογαριασμών που είχαν πάρει δάνεια από τις Κυπριακές τράπεζες και τα οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετήθηκαν ποτέ, σβήστηκαν κιόλας. Το στοιχείο που σοκάρει είναι....
ότι πρόκειται για εταιρίες πολιτικών προσώπων του νησιού ή συγγενικών τους προσώπων.

Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το www.koutipandoras.gr έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Ακόμα όμως δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν όντως έγιναν αυτές οι διαγραφές.  Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των διορισμένων από το κράτος τραπεζικών διοικήσεων καλούνται τώρα να εξηγήσουν τους λόγους της χαριστικής μεταχείρισης και της αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου που οδήγησαν στην καταστροφή.




Μεγάλα ποσά φαίνεται να σβήνουν οι παρακάτω

Η εταιρεία του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου εμφανίζεται έως το 2014 να έχει συμφωνήσει να σβήσει δάνειο ύψους 5.8 εκατ. ευρώ.
Ο πρώην υπουργός Τίμης Ευθυμίου της κυβέρνησης Παπαδόπουλου δάνειο ύψους 199.000 ευρώ
Ο Αχιλλέας Κυπριανού, γιος του πρώην προέδρου Δημοκρατίας, δάνειο ύψους 1.285.000 ευρώ  το Μάιο του 2011
Στην ίδια λίστα υπάρχουν και δάνεια με μικρότερα ποσά…

Εταιρία ΠΕΟ η οποία είναι συμφερόντων του κόμματος ΑΚΕΛ είχε απαντήσει σε παλαιότερα δημοσιεύματα για το δάνειο της, ότι η εταιρία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, με την οποία συνεργαζόταν, έκανε ρύθμιση του δανείου της.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον πρώην Υπουργό, Τίμη Ευθυμίου, ο οποίος σχολίασε την δημοσίευση της λίστας με τα ονόματα των Κύπριων των οποίων σβήστηκαν τα δάνεια από τα δύο μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου. Ο πρώην υπουργός δήλωσε: «Είναι ανόητο, άδικο και γελοίο. Διαβάζοντας το σημερινό δημοσίευμα στο site koutipandoras.gr είδα ότι μου χαρίστηκε δάνειο. Καμία σχέση όμως δεν έχει αυτό με την πραγματικότητα. Εγώ είχα δανειστεί 300.000 λίρες και όταν πήγα να κάνω διακανονισμό μου είπαν πως αν ξοφλήσω ολόκληρο το ποσό θα κερδίσω ένα μέρος από τους τόκους -περίπου 60.000 λίρες. Αποπλήρωσα όλο το ποσό και κόψανε μόνο τους τόκους, το 30%, όπως γίνεται σε όλους τους πολίτες. Είναι άδικο όπως το παρουσιάζει το δημοσίευμα και γι αυτό θα ετοιμάσω και μία σχετική ανακοίνωση».

Επίσης, το koutipandoras.gr επικοινώνησε και με τον Αχιλλέα Κυπριανού, αδερφό του Μάρκου Κυπριανού, πρώην υπουργού και γιο του Σπύρου Κυπριανού, πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κυπριανού είπε πως «ουδέποτε πήρα δάνειο από οποιαδήποτε κυπριακή τράπεζα, ούτε το Μάιο του 2011 ούτε ποτέ». Για την εταιρία Cycan Industries, υποστήριξε πως ήταν εταιρία με πολλούς μετόχους, η οποία πουλήθηκε το 1996 ή το 1997.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, ανακοίνωσε επίσημα πως:
«Επειδή έχουν έρθει στη δημοσιότητα κάποιες πληροφορίες σχετικά με τραπεζικές υποθέσεις και πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να διευκρινίσω τα ακόλουθα.
Ουδέποτε μου χαρίστηκε οποιοδήποτε δάνειο από κάποια τράπεζα.

Η υπόθεση στην οποία γίνεται αναφορά δεν αφορούσε δανεισμό. Ήταν περίπτωση μεγάλης πλαστογραφίας σε τραπεζικό λογαριασμό μου. Το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την πλαστογράφηση του λογαριασμού οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου και καταδικάστηκε. Η τράπεζα αναγνώρισε μέρος της ευθύνης για χρεώσεις μέσω πλαστογραφίας και στη συνέχεια συμφωνήθηκε να επιμερισθεί η ζημιά.
Με το συμβιβασμό που έγινε όχι μόνο δεν μου χαρίστηκε δάνειο, αλλά επωμίστηκα σημαντικό μέρος της ζημιάς.

Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό και την αγανάκτηση που εκδηλώνεται έναντι τυχόν χαριστικών πρακτικών και προνομιακής μεταχείρισης. Ωστόσο, μαζί με την αυστηρότητα, θα πρέπει να υπάρξει και προσοχή στη μεταχείριση των στοιχείων και πληροφοριών που πρέπει πράγματι να έρθουν στη δημοσιότητα.
Επιφυλάσσομαι για όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου».

Υπάρχει πιθανότητα κάποιοι από αυτούς, ιδιαίτερα όσοι έχουν μικρότερα ποσά στους λογαριασμούς τους, να έχουν κάνει ρυθμίσεις στα δάνεια τους.

Υπενθυμίζουμε πως το περιοδικό HOT DOC είχε αποκαλύψει πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αναστασιάδης έχει λάβει όχι δάνεια αλλά μεγάλα χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 185.000 ευρώ με μορφή χορηγιών. Μπαίνει λοιπόν, σοβαρό ηθικό θέμα για μία Κύπρο όπου έχει καταρρεύσει το τραπεζικό της σύστημα, πως το χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί της για ιδίον όφελος. Πηγές από τις 2 τράπεζες της Κύπρου λένε πως φαινόμενα με σβησίματα δανείων υπήρχαν και στα Ελληνικά υποκαταστήματα προς Έλληνες πολιτικούς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια