Ο δεκάλογος του προστατευμένου χρήστη στο διαδίκτυο από κακόβουλα λογισμικά....


Η πλοήγηση στο διαδίκτυο κρύβει συχνά πολλούς κινδύνους. Από την "ακίνδυνη", αλλά ανεξέλεγκτη προβολή διαφημίσεων, μέχρι την παρακολούθηση της διαδικτυακής ζωής του χρήστη ή και την ανεύρεση και καταγραφή των προσωπικών / οικονομικών δεδομένων.

Οι βασικές κατηγορίες κακόβουλου λογισμικού, είναι οι εξής:


Viruses

Προγράμματα, τα οποία προσβάλλουν το λειτουργικό σύστημα,  που πιθανόν να καταστρέψουν σημαντικούς τομείς, καθιστώντας τον υπολογιστή εκτός λειτουργίας.

Adware

Εγκαθιστώνται συνήθως "κρυφά" μαζί με άλλα προγράμματα, και σκοπό έχουν την εμφάνιση διαφημίσεων στον υπολογιστή του χρήστη.

Spyware

Προγράμματα παρακολούθησης των διαδικτυακών συνηθειών ή και των προσωπικών/οικονομικών δεδομένων του χρήστη.

Phishing

Σε αυτή την περίπτωση, ο αποστολέας παριστάνει κάποια εταιρεία/αρχή, συνήθως οικονομικού ενδιαφέροντος, και παρακινεί το θύμα να επισκεφτεί τη σελίδα της εταιρείας, ώστε να εισέλθει στο σύστημα. Η σελίδα, στην οποία αποστέλλεται το θύμα, όμως, δεν ανήκει στην εταιρεία, αλλά στον αποστολέα, η οποία είναι μια αντιγραφή της αυθεντικής, όπου η μόνη της λειτουργία είναι να καταγράφει τους κωδικούς πρόσβασης των θυμάτων, που την επισκέπτονται. Στη συνέχεια, το θύμα προωθείται στην αυθεντική σελίδα της εταιρείας, χωρίς να έχει καταλάβει ότι τους κωδικούς πρόσβασης τους είχε εισάγει σε σελίδα, η οποία δεν άνηκε στην εταιρεία.

Βασικές προφυλάξεις από κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας:

Για την ασφαλέστερη πλοήγηση σας και τη μείωση των πιθανοτήτων να προσβληθείτε από κακόβουλο λογισμικό, είναι απαραίτητο να κάνετε τα εξής : 

1) Να έχετε ενεργοποιημένη την αυτόματη αναβάθμιση του λειτουργικού σας συστήματος, ώστε να ενημερώνεται σε κάθε κυκλοφορία αναβαθμίσεων ασφαλείας.

Ο Windows Defender είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα προστασίας από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας, που περιλαμβάνεται στα Windows, και το οποίο μπορείτε να ενημερώνετε αυτόματα μέσω του Windows Update.

2)Να έχετε ενεργοποιημένο το τοίχος προστασίας (firewall) του υπολογιστή σας, ώστε να υπάρχει έλεγχος των προγραμμάτων, τα οποία έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το Τείχος προστασίας των Windows, ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή τείχους προστασίας, σας ειδοποιεί σχετικά με ύποπτη δραστηριότητα, εάν ένας ιός ή ιός τύπου worm επιχειρήσει να συνδεθεί στον υπολογιστή σας. Επίσης, μπορεί να εμποδίζει ιούς, ιούς τύπου worm από το να κάνουν λήψη πιθανώς επιβλαβών εφαρμογών στον υπολογιστή σας.

3)Να προσέχετε email, που δέχεστε από αποστολείς, που δεν γνωρίζετε, και να μην ανοίγετε τυχόν συνημμένα αρχεία, όταν δεν είστε βέβαιοι για την προέλευσή τους, διότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για spam (unsolicited communications). Πολλοί ιοί είναι συνημμένοι σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εξαπλώνονται αμέσως μόλις ανοίξετε το συνημμένο αρχείο.

4)Να πληκτρολογείτε πάντα τις σημαντικές διευθύνσεις εσείς στο πεδίο του περιηγητή και να μην τις επισκέπτεστε ακολουθώντας συνδέσμους, καθώς πιθανόν να σας οδηγήσουν σε κάποια ιστοσελίδα με σκοπό το Phising.

5)Να έχετε εγκατεστημένο σύστημα αντιμετώπισης κακόβουλων προγραμμάτων (antivirus). Οι εφαρμογές προστασίας από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας εκτελούν σάρωση του υπολογιστή για ιούς, που προσπαθούν να διεισδύσουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στο λειτουργικό σύστημα ή σε αρχεία του υπολογιστή σας.

6)Να ελέγχετε και να καθαρίζετε συχνά τον υπολογιστή σας από spyware / adware προγράμματα, τα οποία μερικές φορές δεν εντοπίζονται από το σύστημα αντιμετώπισης κακόβουλων προγραμμάτων (antivirus).

7)Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα αποκλεισμού αναδυόμενων παραθύρων με το πρόγραμμα περιήγησης στο Internet. Τα αναδυόμενα παράθυρα είναι μικρά παράθυρα του προγράμματος περιήγησης, που εμφανίζονται πάνω από την
τοποθεσία Web που επισκέπτεστε. Παρόλο που τα περισσότερα δημιουργούνται από διαφημιστές, ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο κώδικα. Ο αποκλεισμός αναδυόμενων παραθύρων στο Windows Internet Explorer είναι ενεργοποιημένος από προεπιλογή.

8)Βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο SmartScreen στον Internet Explorer είναι ενεργοποιημένο. Το φίλτρο SmartScreen στον Internet Explorer συμβάλλει στην προστασία σας από επιθέσεις ηλεκτρονικού "ψαρέματος" και λογισμικού κακόβουλης
λειτουργίας, εμφανίζοντας προειδοποιήσεις σε περίπτωση, που μια τοποθεσία Web ή μια θέση λήψης έχει αναφερθεί ως μη ασφαλής.

9)Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων του προγράμματος περιήγησης στο Internet. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς οι τοποθεσίες Web μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα, ώστε να
εμποδίσετε στοχευμένες διαφημίσεις, απάτες και υποκλοπές ταυτότητας.

10)Τέλος, πρέπει να κάνετε απαλοιφή του cache του Internet και του ιστορικού πλοήγησης. Τα περισσότερα προγράμματα πλοήγησης αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες Web, που επισκέπτεστε, και ίσως επίσης να αποθηκεύουν πληροφορίες, που σας ζητούνται από τις τοποθεσίες Web (όπως το όνομα, τη διεύθυνση). Παρόλο που μπορεί να είναι χρήσιμο να διατηρείτε αυτές τις λεπτομέρειες αποθηκευμένες στον υπολογιστή σας, υπάρχουν φορές που ενδέχεται να θέλετε να διαγράψετε κάποιες από αυτές ή όλες, όταν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο υπολογιστή και δεν θέλετε να αφήσετε πληροφορίες για το πού έχετε
περιηγηθεί κ.λ.π.
news.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια