Σφακιανάκης: Όλα τα βρίσκεις… αρκεί να είναι καλός ο ερευνητής...


Για την πρώτη γραμμή ενός παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος διεξάγεται όχι με σφαίρες αλλά με ηλεκτρονικά δεδομένα, μίλησε ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

«Αν μας κάνουν μια επίθεση π.χ. στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Cosmote, Vodafone, κλπ μπορεί να βρεθείς και στο σκοτάδι ανέφερε ο Μαν. Σφακιανάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Crash». Υπογράμμισε όμως ότι η Ελλάδα είναι....
έτοιμη να αποκρούσει επιθέσεις και μάλιστα το έχει αποδείξει.

«Είχαν πει οι Anonymous, οι χάκερς, θα κάνουν επίθεση από όλο τον κόσμο στη χώρα μας την ημέρα των εκλογών», εξήγησε. «Εμείς πήραμε τα μέτρα μας, ανέλαβε η υπηρεσία μου το παιχνίδι όλο, συντονιστήκαμε με το CERT (σ.σ. την ομάδα «θωράκισης» κρατών από ψηφιακούς κινδύνους), το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εσωτερικών και αποκρούσαμε τις επιθέσεις», πρόσθεσε και επεσήμανε: «Έγιναν χιλιάδες επιθέσεις και μάλιστα βγήκαν οι Anonymous στο ίντερνετ και είπαν ότι για πρώτη φορά είδαμε το κράτος ετοιμοπόλεμο».

Μεταξύ άλλων, ο Μαν. Σφακιανάκης τάχθηκε κατά της διακοπής λειτουργίας του Indymedia, λέγοντας ότι είναι μια εναλλακτική φωνή. «θα πρέπει ό,τι μας ενοχλεί να το κλείνουμε;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Η αστυνομία δεν κλείνει σάιτ. Εγώ δεν κλείνω σάιτ, ούτε έχω δικαίωμα από το νόμο να κλείσω σάιτ».

Ο Μαν. Σφακιανάκης μίλησε ακόμη για το οικονομικό έγκλημα, σημειώνοντας ότι «γίνεται πόλεμος». Όπως σημείωσε, 2 τρισ. διακινούνται κάθε μέρα μέσω του ίντερνετ.

Έστειλε πάντως μήνυμα σε όσους επιχειρούν να κρύψουν χρήματα, ότι «με τις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον [...] δεν μπορεί κανείς να κρύψει τίποτα». Τόνισε πως «όλα βρίσκονται, αρκεί να είναι καλός ο ερευνητής και να έχει υπομονή, επιμονή και θέληση [...] αρκεί να έχουμε καλούς και τίμιους ερευνητές».

Εξάλλου, ανέφερε για τους συνεργάτες του ότι ο… χειρότερος έχει δύο μεταπτυχιακά. «Είναι νέα παιδιά, που έχουν μεράκι και τρέλα και… βγάζουν παπάδες», υπογράμμισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι μία από τις 12-13 υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο που έχει προμηθευτεί λογισμικό για τον εντοπισμό παιδόφιλων.

Ο Μαν. Σφακιανάκης τόνισε ότι τα παιδιά είναι το πρώτο μέλημα της υπηρεσίας, πάνω και από τα οικονομικά εγκλήματα.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της δράσης της υπηρεσίας, ανέφερε ότι έχει πιάσει γύρω στους 850 παιδόφιλους, ενώ υπολογίζει το συνολικό αριθμό τους σε 1.500.

Τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των στοιχείων των κατόχων παδικής πορνογραφίας, επικαλούμενος έρευνες σύμφωνα με τις οποίες σε μεγάλο ποσοστό ασελγούν και κατά παιδιών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τους θεωρεί αρρώστους και κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να μπαίνουν φυλακή, αλλά σε ιδρύματα.


matrix24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια