Ερώτηση Σοφίας Σακοράφα: “Ρουσφετολογικές τοποθετήσεις στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης”


     ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό:
Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κο Αντώνιο Μανιτάκη

Θέμα: “Ρουσφετολογικές τοποθετήσεις στο  Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης”

Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί ειδικό ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος οφείλει να διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια περιορισμού της διαφθοράς και καταπολέμησης της κακοδιοίκησης. Ως τέτοιο Σώμα της Διοίκησης, είναι απολύτως αναγκαίο....
να στελεχώνεται από τα κατάλληλα εκείνα στελέχη που θα φέρουν το συνδυασμό τυπικών προσόντων, ήθους και ειδικών ικανοτήτων που θα τους επιτρέπουν να ασκούν με υψηλές αξιώσεις το ρόλο του Επιθεωρητή ή του Βοηθού Επιθεωρητή.
Ωστόσο οι τελευταίες επιλογές των υπαλλήλων για τις θέσεις Επιθεωρητών και Βοηθών Επιθεωρητών χαρακτηρίζονται από αναξιοκρατία και ευνοιοκρατία.
Επιχειρώντας να απαντήσει στις καταγγελίες, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ κ. Παρασκευάς Νομικός, κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Έτσι, σε επιστολή – απάντηση προς την εφημερίδα, ισχυρίζεται ότι Η προϋπηρεσία σε Γραφείο Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών ή Ειδικών Γραμματέων δεν αποτελεί αρνητική προϋπόθεση από το νόμο και ούτε θεωρήθηκε από την Επιτροπή ως κώλυμα για απόσπαση στο Σώμα...” .
Είναι προφανές ότι τα ίδια αυτά προσόντα που «εκτίμησε» η Επιτροπή του κ. Νομικού «εκτίμησαν» με τον ίδιο αντικειμενικό τρόπο και τα πολιτικά στελέχη στα γραφεία των οποίων υπηρετούσαν οι νέοι Επιθεωρητές.
Είναι επίσης προφανές ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι «έτυχε» να είναι οι καταλληλότεροι από τους υπόλοιπους 450 υποψηφίους.
Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο Παρασκευάς Νομικός παραθέτει και εκθειάζει τα «προσόντα» των επιλεγέντων υπαλλήλων, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στους υπόλοιπους 450 υποψηφίους, που, κατά τον κ. Νομικό, είχαν κατώτερου επιπέδου βιογραφικά σημειώματα και παρουσία.
Επειδή η απάντηση δεν αρμόζει σε επικεφαλής ενός τέτοιου θεσμού όπως το ΣΕΕΔΔ και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πολιτικό του προϊστάμενο.
Επειδή την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει  για τη «μεταρρύθμιση», δηλαδή την διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης, ο ίδιος δρα σαν πολιτικάντης, διαμεσολαβητής και διεκπεραιωτής εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων της δεκαετίας του 1950 παραδίδοντας ακόμη και τους πιο ευαίσθητους μηχανισμούς του Κράτους στις κομματικές του παρέες.
Επειδή ύστερα από αυτό το ΣΕΕΔΔ έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση στην κοινωνία και στο Σώμα των Δημοσίων υπαλλήλων αφού δεν θεωρείται Σώμα αιχμής αλλά πάρκινγκ πολυτελείας και υψηλής προστασίας για κομματικούς κολλητούς, λόγω των υψηλών αμοιβών που απολαμβάνουν οι «αξιοκρατικά» επιλεγέντες.
Επειδή η εξόφθαλμη και προκλητική αυτή ενέργεια επιτείνει την εικόνα απαξίωσης ολόκληρου του Δημοσίου.

Ερωτάται ο Κος Υπουργός:
1) Αν θεωρεί ότι η Επιτροπή έδρασε και έκρινε ΑΠΟΛΥΤΩΣ αντικειμενικά και αξιοκρατικά και συνεπώς μεταξύ των εκατοντάδων υποψηφίων στελεχών συμπτωματικά οι καταλληλότεροι ήταν όσοι είχαν κομματικό βιογραφικό.
2) Αν προτίθεται να ζητήσει την επαναξιολόγηση των υποψηφίων.

Επίσης, ζητείται η κατάθεση των παρακάτω εγγράφων:
1) Των πρακτικών των συνεντεύξεων ΟΛΩΝ των υποψηφίων και  ΟΛΩΝ των συνεδριών της Επιτροπής.
2) Των βιογραφικών σημειωμάτων ΟΛΩΝ των υποψηφίων, επιλεγέντων και μη.


































H ερωτώσα Βουλευτής


______________
Σοφία Σακοράφα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια