Ένας κυνικός Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα...


Μερικά αποσπάσματα από τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα:

-Εγώ, όμως, ήρθα εδώ στην Αθήνα, για να κινητοποιήσω τις... γαλλικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι συμφέρον και της Ελλάδας, αλλά και της Γαλλίας. Πολλές επιχειρήσεις γαλλικές βρίσκονταν και ήταν....
δραστήριες στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και η ευημερία στην Ελλάδα ήταν κάτι που στήριξε αυτές τις επιχειρήσεις και πολλές από αυτές σήμερα παραμένουν στην Ελλάδα και στηρίζουν την Ελλάδα. Θα πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία τους. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κάτι το οποίο είναι απόφαση των Ελλήνων, είναι μία σύσταση, βεβαίως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες, διότι έχουμε υπηρεσίες ποιοτικές, τις οποίες θέλουμε να προσφέρουμε στη διάθεση των Ελλήνων σε πολλούς τομείς, όπως το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι και πολλοί άλλοι τομείς που με μεγάλη διαφάνεια οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού.

-Θα ήθελα επίσης να πω ότι είμαι εδώ, για να ενισχύσω τις επενδύσεις. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μπορέσει να στηρίξει το Ταμείο το οποίο θα ιδρυθεί στην Ελλάδα για τη στήριξη των επενδύσεων. Κι όταν μιλάμε για αλληλεγγύη, δεν αναφερόμαστε μόνο σε ρευστότητα. Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα είναι ανάπτυξη, περισσότερη ανάπτυξη, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να καλύψουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει για μείωση των ελλειμμάτων. Στηρίζω, λοιπόν, τη δράση της Ελλάδας και ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, διότι ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μας στήριξε πολιτικά στην επιχείρησή μας στο Μάλι.

-Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει.

Σχόλιο: Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι κανέναν άλλον ξένο ηγέτη, πόσο μάλλον ευρωπαϊκού κράτους, να έχει υπάρξει τόσο κυνικός στην περιγραφή των λόγων της επίσκεψης του στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Ολάντ δεν δίστασε -παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού- να δηλώσει ότι ήρθε για να κινητοποιήσει τις γαλλικές επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων, τόνισε ότι μας στηρίζει επειδή τον...στηρίξαμε στο Μάλι ενώ χωρίς ουσιαστικά να ερωτηθεί αναφέρθηκε σε πιθανή...συνεκμετάλλευση των όποιων ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Τα ελληνικά ΜΜΕ ερμηνεύουν αυτές τις δηλώσεις ως πολύ θετικές για τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας. Θα μου επιτρέψετε να μην συμφωνήσω απόλυτα. Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, ο τόσος κυνισμός στη σχέση μιας δυνατής και μιας αδύναμης χώρας δεν ταιριάζει σχεδόν καθόλου στην...χιλιοτραγουδισμένη ισοτιμία των ευρωπαϊκών κρατών στο πλαίσιο της Ένωσης.

parapolitiki.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια