Η Ε.Ε. στο πλευρό της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.


Για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ομοφωνία αποφάσισε ρητά ότι η επίλυση της διαφοράς μας με τα Σκόπια για την ονομασία τους με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο, είναι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρώπης με τα Σκόπια. Με άλλα λόγια, επανέλαβε και η Ε.Ε. εκείνο το οποίο είχε συμβεί στο Βουκουρέστι με το ΝΑΤΟ.
Για πρώτη φορά η επίλυση....
του ζητήματος της ονομασίας τίθεται ρητά, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.

Το θέμα της ονομασίας είναι πλέον καθοριστικό στοιχείο, με ξεκάθαρους όρους, για την εκπλήρωση του κριτήριου των σχέσεων καλής γειτονίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, το Συμβούλιο θα αξιολογήσει, με βάση έκθεση της Επιτροπής, όχι μόνο τα βήματα για την εκπλήρωση του κριτήριου της καλής γειτονίας, αλλά και την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Με την επίτευξη λύσης, το Συμβούλιο θα αποφασίσει για να δώσει εντολή στην Επιτροπή για την προετοιμασία του διαπραγματευτικού πλαισίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων έχουν περιληφθεί και άλλα σημαντικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων η υποστήριξη, από το Συμβούλιο, της ελληνικής πρότασης προς τα Σκόπια για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης που προσδιορίζει το πλαίσιο και τις ακριβείς παραμέτρους διευθέτησης του ζητήματος της ονομασίας.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε με μια φωνή και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια. Είναι μήνυμα θετικό και ειλικρινές. Ελπίζουμε ότι τα Σκόπια θα κάνουν τα βήματα που χρειάζονται και θα συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ, ώστε να φτάσουμε σε λύση. Ότι θα εγκαταλείψουν τη ρητορική του παρελθόντος και θα ανταποκριθούν στις θετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας αυτό το ζήτημα, με μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό του καθενός. Μια λύση που θα απελευθερώσει το δυναμικό των σχέσεων μας, θα συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια