Εκδίδεται στην Ελλάδα η φυγόδικη πρώην δικαστής Αντωνία Ηλία...


«Ναι» είπε η βρετανική Δικαιοσύνη στο αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοση στην Ελλάδα της πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, εις βάρος της οποίας εκκρεμούν πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα. Την απόφαση έλαβε το...
τοπικό δικαστήριο της περιοχής Γουέστμινστερ του Λονδίνου.

Η Αντωνία Ηλία κατηγορήθηκε ως η «ιέρεια» παραδικαστικών κυκλωμάτων, που....
«αμαύρωσαν» την ελληνική Δικαιοσύνη.

Τον Ιούλιο του 2005 και ενώ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της, διέφυγε εκτός Ελλάδας. Συνελήφθη, έξι χρόνια αργότερα στο Λονδίνο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές.

Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον ένα από τα δυο σοβαρότερα κακουργήματα που αντιμετωπίζει, αυτό της απάτης, να έχει πλέον υποπέσει σε παραγραφή, καθώς έχει μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα μετά την ψήφιση του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που είχε καταρτίσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Αυτό σημαίνει πως η πρώην δικαστής, όταν εκδοθεί στην Ελλάδα και δικαστεί για τις πράξεις της, δεν θα της επιβληθεί ποινή για την κατηγορία της απάτης. Πλέον, το μόνο «βαρύ» αδίκημα που αντιμετωπίζει είναι αυτό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το οποίο δεν έχει ακόμη παραγραφεί.

Η Αντωνία Ηλία αρνήθηκε την έκδοσή της στην Ελλάδα και έχει αφήσει κατ' επανάληψη αιχμές ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του Βρετανού συνηγόρου της, η ίδια διαμηνύει ότι έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για έκδοσή της στην Ελλάδα. Πάντως, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαιώνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της πρώην ανακρίτριας έχει αρχίσει.

Οι ελληνικές αρχές ζητούν την έκδοση της 54χρονης σήμερα Αντωνίας Ηλία στην Ελλάδα προκειμένου να εκτελεστούν σε βάρος της ποινές φυλάκισης 80 μηνών για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος» και της «αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης», καθώς και πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη, δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύσταση συμμορίας, κ.ά.

Ως προς τα κακουργήματα που της καταλογίζονται η διαδικασία έχει ανασταλεί, προκειμένου να μην τρέχει ο χρόνος παραγραφής, πλην όμως με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου η απάτη έχει παραγραφεί ήδη αφού πλέον είναι πλημμέλημα και έχουν περάσει από την τέλεση της πέντε έτη.

Ως προς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που η πρώην ανακρίτρια αντιμετωπίζει το Πενταμελές Εφετείο έχει απαλλάξει βασικούς συγκατηγορούμενούς της, γεγονός που η ίδια επικαλείται προς ενίσχυση τω νομικών επιχειρημάτων που προβάλλει για να μην εκδοθεί στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο αθώωσε ομόφωνα τον ποινικολόγο Σάκη Κεχαγιόγλου από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος), για την οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη έξι ετών. Είχε προηγηθεί ανάκληση των καταθέσεων βασικών μαρτύρων, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει, ότι έδωσαν χρήματα στον κ. Κεχαγιόγλου, προκειμένου να δωροδοκήσει την Αντωνία Ηλία σε υπόθεση ναρκωτικών.

Ακόμη, το Εφετείο, ερμηνεύοντας τον νόμο Παπαϊωάννου μετέτρεψε, υποχρεωτικά, σε πλημμέλημα την κακουργηματική απάτη και το ξέπλυμα χρήματος για τα οποία ο Ιάκωβος Γιοσάκης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί η παραγραφή τους. Έτσι, από την πρωτόδικη ποινή των 9 ετών και 11 μηνών, στον Ι. Γιοσάκη επιβλήθηκε σε δεύτερο βαθμό ποινή φυλάκισης 14 μηνών για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Η σύλληψη

Η σύλληψη της Αντωνίας Ηλία έγινε το Μάιο του 2011. Η πρώην πρωτοδίκης, που είχε καταδικαστεί δυο ημέρες μετά την φυγή της από την Ελλάδα (και) σε φυλάκιση τριών ετών, επειδή δεν υπέβαλε δήλωση «πόθεν έσχες» επί τέσσερα χρόνια, εμφανίζεται σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες να ζητά δυσθεώρητα ποσά, ακόμη και 2 εκατ. ευρώ (!), προκειμένου να ανοίξουν οι πύλες των φυλακών για εμπόρους ναρκωτικών!

Πάντως, εκείνη από την πλευρά της αρνείται όσα της καταλογίζουν και αποδίδει την εμπλοκή της στην όλη υπόθεση και σε πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής.
nonews-news.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια