Και νέο χαστούκι στον Μανιτάκη για την διαθεσιμότητα αυτή τη φορά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.


Μάλιστα η απόφαση αυτή έρχεται να διαλύσει τις απόψεις από την πλευρά του Δημοσίου ότι οι μέχρι σήμερα αποφάσεις για το μέτρο της διαθεσιμότητας λαμβάνονταν με αντιδίκους του δήμους οι οποίοι αντίκεινται στο μέτρο. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι σχετικές σειρήνες μιλούσαν για υποβοήθηση των εργαζομένων κατηγορώντας τους δήμους για περιορισμένη....
διάθεση αντιδικίας και υποστήριξης.

Ομως πλέον το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθότι η απόφαση για την προσωρινή διαταγή ελήφθη κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία λειτουργεί ως αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του ελληνικού Δημοσίου και εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται λοιπόν για μια απόφαση που αφορά το στενό Δημόσιο και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας υπήρξε εντονότατη αντιδικία.

Παρ” όλα αυτά το δικαστήριο δικαίωσε τις τέσσερις εργαζόμενες που ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καταδικάζοντας το ελληνικό κράτος να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης (ενώ είναι σίγουρο ότι η προσωρινή διαταγή θα επεκταθεί και μέχρι την έκδοση της απόφασης). Ετσι οι εργαζόμενες παραμένουν στην υπηρεσία τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Στην αίτησή τους οι προσωρινά δικαιωμένες εργαζόμενες πέραν τυπικών λόγων παραθέτουν συγκεκριμένες παραβιάσεις άρθρων του Συντάγματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Μνημείο προχειρότητας

Ωστόσο ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την όλη κατάσταση είναι οι διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενες, αφού δεν αναγράφεται καμία εκ των προϋποθέσεων που το ίδιο το υπουργείο έχει θέσει!

Ωστόσο εκεί που αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η προχειρότητα του υπουργείου και αφορά το σύνολο των διαθεσιμοτήτων στις οποίες εκείνο θα προχωρήσει είναι η ανυπαρξία εμπεριστατωμένης μελέτης, από την οποία θα τεκμηριώνονται η αποτελεσματικότητα των διαθεσιμοτήτων και η επάρκεια του παραμένοντος προσωπικού στην εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης, όπως έχει κριθεί ότι απαιτείται με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι εργαζόμενες, τέλος, επικαλούνται και θέμα επιβίωσής τους, αφού πλέον θα κληθούν να λαμβάνουν μισθό 500 ευρώ μηνιαίως που, όπως αναγράφουν, τις θέτει ενώπιον του διλήμματος της αποπληρωμής των δανείων που θα οδηγήσει στη διατήρηση των σπιτιών τους ή της διατροφής τους.

«Οποια λύση και να επιλέξουμε θα οδηγήσει σε προσβολή του δικαιώματός μας σε αξιοπρεπή διαβίωση που προστατεύεται από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ», αναγράφουν στη σχετική αίτησή τους για να παραμείνουν στις εργασίες τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια