Απάντηση – επιβεβαίωση για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας


Απάντηση – επιβεβαίωση για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Απάντηση για τα προσχήματα έστειλε η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ύστερα από τις τελευταίες αποκαλύψεις του “Newsbomb.gr”. Παρά το θόρυβο η αρμόδια υφυπουργός κ. Φωτεινή Σκοπούλη δεν φαίνεται να δίνει σημασία κι ίσως συνεχίζει τον εσωτερικό πόλεμο στον «Κατελάνο» του υπουργείου Υγείας....


Με μια εβδομάδα καθυστέρηση, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Λεωνίδας Ανωμερίτης απέστειλε απαντητική επιστολή στην οποία αναφέρει ότι «με έκπληξη» διαβάστηκε το ρεπορτάζ με τον τίτλο: «Μας “πίνουν” το αίμα και το πουλάνε στο εξωτερικό». Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι ο κόσμος το έχει «τούμπανο» και κάποιοι κρυφό καμάρι.

Πέρα από τις ευνόητες επισημάνσεις που κάνει ο κ. Ανωμερίτης, δεν διαψεύδει ούτε ένα σημείο του ρεπορτάζ. Αντιθέτως επιβεβαιώνει ότι γίνεται εισαγωγή αίματος από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας και πως γνωρίζουμε την προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε αίμα. Γι’ αυτό άλλωστε κάναμε το ρεπορτάζ αλλά και για να κρούσουμε τον «κώδωνα του κινδύνου» για καταγγελίες που έχουν έρθει στη διάθεσή μας. Με καλή προαίρεση λοιπόν ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία να λάβει τα μέτρα της κι όχι να μεταθέσει πάλι τις ευθύνες της στην υπηρεσιακή ιεραρχία, τα χέρια της οποίας είναι ούτως ή άλλως δεμένα.

Ο κ. πρόεδρος δεν κάνει την παραμικρή αναφορά για τον τιτάνιο αγώνα των εργαζομένων να διατηρήσουν σε αξιοπρεπή κατάσταση τις υποδομές του Ε.ΚΕ.Α. στους Θρακομακεδόνες ενώ δεν αναφέρει εάν οι «στείροι» χώροι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Μήπως η παράλειψη είναι και έμμεση παραδοχή;
Αναπάντητα θέματα

Ο κ. Ανωμερίτης δεν εξηγεί εάν έχουν γίνει προμήθειες μηχανημάτων από άγνωστες εταιρείες, ούτε απαντά στα ερωτήματα που θέσαμε τόσο προς την κ. Σκοπούλη (αρμοδιότητα της οποίας υποτίθεται ότι είναι η λειτουργία του Ε.ΚΕ.Α.) αλλά και προς τον «μεταρρυθμιστή» κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Το ερώτημα είναι σαφές και απευθύνεται στους πολιτικούς προϊσταμένους: Ποιους σκοπούς και ποια λογική εξυπηρετεί αυτό το χάος, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που βιώνουν καθημερινά αυτήν την κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας επιβεβαιώνει εμμέσως και με ιδιαιτέρως προσεκτική διατύπωση τι συμβαίνει στο Τμήμα Ελέγχου. Στην αυτοψία που διενεργήσαμε στις εγκαταστάσεις των Θρακομακεδόνων παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν πανάκριβα μηχανήματα που έχουν εγκαταλειφθεί επειδή άλλαξαν οι μέθοδοι ελέγχου και άλλα που παραλήφθηκαν αλλά δεν χρησιμοποιούνται.

«Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κλασματοποίησης πλάσματος, σήμερα μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, παραμένει ανενεργό λόγω μη οριστικής του παραλαβής από τον ανάδοχο» σημειώνει ο κ. Ανωμερίτης. Πώς μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ένα έργο και να μην έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή του από τον ανάδοχο μόνο η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη μπορεί να εξηγήσει αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο.

O πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας αναφέρει ότι τα δεδομένα στον τομέα κλασματοποίησης του πλάσματος έχουν αλλάξει. Αυτό γράψαμε κι εμείς. Ωστόσο διατυπώσαμε και μια συγκεκριμένη ερώτηση: Γιατί έγινε η προμήθεια των μηχανημάτων εφ’ όσον αναμένονταν αλλαγές στις διαδικασίες ελέγχου. Ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος θα είχε απορίες (για να μην πούμε υποψίες) σχετικώς με τους λόγους που έγιναν αυτές οι προμήθειες μηχανημάτων.

Η συνέχεια της απάντησης του κ. Ανωμερίτη μάλιστα προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά. Επισημαίνει ότι οι αλλαγές στις διαδικασίες ελέγχου κάνουν «αναγκαία την άποψη ειδικών εμπειρογνωμόνων ώστε να εξεταστούν οι υπάρχουσες υποδομές και να εισηγηθούν τα αναγκαία μέτρα και το ύψος της ενδεχόμενης επένδυσης, ώστε στη συνέχεια να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο (…)». Επιβεβαιώνει εμμέσως ότι η προμήθεια των μηχανημάτων ήταν αδικαιολόγητη αφού πρέπει να ξαναγίνουν μία έκθεση, μία μελέτη εκτίμησης των υποδομών κι ενδεχομένως μια νέα προμήθεια μέσω ενός επιχειρησιακού σχεδίου! Κατά τα λοιπά το κράτος βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας και δίδεται μάχη για την πάταξη της γραφειοκρατίας και την περιστολή των εξόδων.
Νύξη που προκαλεί παρερμηνεία

Το καλύτερο, ο πρόεδρος του Ε.ΚΕ.Α. το άφησε για το τέλος. Ενώ στην αρχή της απάντησής του περιγράφει τα πάντα ως καλώς οργανωμένα στον επίλογό της κάνει λόγο για οργανωτικές αλλαγές στο σύστημα αιμοδοσίας της χώρας μας που προχωρούν και θα καταστήσουν (κάποτε στο μέλλον) «το πλάσμα (ως πρώτη ύλη) επαρκές και ασφαλές για την τελική του επεξεργασία σε φαρμακευτικά προϊόντα».

Μετά τα έργα και τις ημέρες του κ. Λοβέρδου στην Υγεία, ήρθε η εποχή της κ. Σκοπούλη για να υποκατασταθεί η λογική από τον ξύλινο και άνευ επιχειρημάτων πολιτικό λόγο.
Το απολαυστικότερο απ’ όλα είναι η κακή και ασύντακτη χρήση των ελληνικών, πράγμα αδιανόητο για υψηλόβαθμο στέλεχος φορέα του Δημοσίου. Δεν βρέθηκε ούτε ένας να πει στον κ. Ανωμερίτη ότι εύκολα μπορεί να παρερμηνευθεί η φράση πως «από τις πρώτες ημέρες της σύστασης του (ΕΚΕΑ) κύριο μέλημα αποτελούσε η εφαρμογή του νόμου». Τώρα δηλαδή δεν αποτελεί;

Στην τρίτη παράγραφο το ανορθόγραφο «γνωρίζεται» αλλά στην τελευταία πρόταση το «γνωστοποιείσετε» βγάζουν μάτι. Για τις δε προτάσεις – παραγράφους δεν το θίγουμε καν…
Το πλήρες κείμενο της επιστολής
Ακολουθεί πλήρης η επιστολή του κ. Ανωμερίτη ώστε να βγάλετε και μόνοι, τα συμπεράσματά σας:
«Με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο σας στο ιστολόγιο newsbomb.gr με τίτλο: Μας «πίνουν» το αίμα και το πουλάνε στο εξωτερικό!

»Θα θέλαμε με την επιστολή αυτή να σας ενημερώσουμε ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) που ιδρύθηκε διά νόμου τον Δεκέμβριο του 2005, αποτελεί φορέα εθνικής εμβέλειας που έχει βασικός στόχο την ανάπτυξη και την προαγωγή του συστήματος Αιμοδοσίας. Το Ε.ΚΕ.Α. αποτελεί την πιο σοβαρή και αξιόπιστη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών για την άρτια, σταδιακή και επιστημονικά αποδεκτή αναδιοργάνωση της αιμοδοσίας στην Ελλάδα ενώ από τις πρώτες ημέρες της σύστασής του κύριο μέλημα αποτελούσε η εφαρμογή του νόμου για την αιμοδοσία με τελικό στόχο την επίτευξη επάρκειας αίματος στο Εθνικό επίπεδο μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένης μεθοδολογίας ασφάλειας της αλυσίδας μετάγγισης αίματος.

»Όπως ενδεχομένως γνωρίζεται η προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε αίμα της χώρας μας είναι συνεχής και βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στους μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες ενώ μία μικρή ποσότητα αίματος (4%) προέρχεται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και προορίζεται για την κάλυψη ασθενών με μεσογειακή αναιμία. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά σχετικά με αγοραπωλησία αίματος είναι αναληθής και ανυπόστατη και σας καλούμε εάν πραγματικά γνωρίζετε κάτι να μας το γνωστοποιείσετε προκειμένου να προβούμε στις δέουσες ενέργειες.

»Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κλασματοποίησης πλάσματος, σήμερα μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, παραμένει ανενεργό λόγω τη οριστικής του παραλαβής από τον ανάδοχο.

»Σήμερα υπό το φως των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων τα δεδομένα στον τομέα της κλασματοποίησης του πλάσματος έχουν αλλάξει. Αυτό το γεγονός κάνει αναγκαία την άποψη ειδικών εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξεταστούν οι υπάρχουσες υποδομές και να εισηγηθούν τα αναγκαία μέτρα και το ύψος της ενδεχόμενης επένδυσης ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο, πάντα με την προϋπόθεση ότι εν τω μεταξύ θα έχουν προχωρήσει όλες εκείνες οι οργανωτικές αλλαγές στο σύστημα αιμοδοσίας της χώρας μας που θα καθιστούν το πλάσμα (ως πρώτη ύλη) επαρκές και ασφαλές για την τελική του επεξεργασία σε φαρμακευτικά προϊόντα.
Ο πρόεδρος του Ε.ΚΕ.Α.
Λεωνίδας Ανωμερίτης.
newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια