Οι χάκερ ζητούν πλέον… «λύτρα»


Οι επιθέσεις των χάκερ, οι οποίες βάζουν στο μάτι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών δεν αποτελούν κάτι το καινούριο, αλλά η συγκεκριμένη απειλή, σχετικά καινούρια, έχει βάλει στόχο και τα πορτοφόλια τους.

Οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση....
στον υπολογιστή του θύματός τους με επίθεση «κοινωνικής μηχανικής (social engineering attack) κι εμφανίζουν στην οθόνη του υπολογιστή του ένα μήνυμα, το οποίο φέρεται να έχει σταλεί από τις Αστυνομικές Αρχές της περιοχής του και του λέει ότι έχει πλοηγηθεί σε παράνομο περιεχόμενο και γι' αυτό θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο.

Εν τω μεταξύ, χάρη στο κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται στον υπολογιστή, του κόβουν την πρόσβαση στον υπολογιστή του μέχρι να πληρώσει το ποσό που του ζητούν, το οποίο μπορεί να φτάσει σχεδόν και τα 447 δολάρια (περίπου 350 Ευρώ), με μία λέξη, τον εκβιάζουν.

Κι αν σου φαίνεται απίθανο ότι κάποιος θα πλήρωνε τα «λύτρα», έρευνα που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας για λογαριασμό της εταιρείας Symantec διαπίστωσαν ότι κι όμως, το 2,9% των θυμάτων τα πλήρωσαν.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μια σπείρα χάκερ αποπειράθηκε μέσα σε 18 ημέρες να επιτεθεί σε 495.000 υπολογιστές.

Οι “ransomware” επιθέσεις, όπως έχουν ονομαστεί, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μία ανερχόμενη απειλή στο Διαδίκτυο με τη Symantec να εκτιμά ότι οι χάκερ κερδίζουν μέχρι και 4,8 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 3,8 εκατομμύρια Ευρώ) το χρόνο.

Τα πρώτα κρούσματα είχαν σημειωθεί στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά τώρα έχουν επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες κα κυρίως σε Δυτική Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά.



ΠΗΓΗ:e-go.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια