Διαζύγιο των δημοσιογράφων της Ν.Δ με τον Συριζαίο πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ

Δημ. Τρίμης

Με ταχύτητα...χελώνας, πολλούς μήνες μετά τη συγκρότηση προεδρείου εις την ΕΣΗΕΑ με πρόεδρο τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημ. Τρίμη και δεκανίκι (και) τις δύο ψήφους τους εις το ΔΣ, η προσκείμενη εις τη ΝΔ συνδικαλιστική παράταξη «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» ανακάλυψε μόλις χθες(!) τα δεινά, τα οποία....
έχει σωρεύσει εις τους δημοσιογράφους η ανίερη συμμαχία, εις την οποία εξακολουθούν να συμπράττουν.

Ο Δημ. Τρίμης ανεδείχθη πρόεδρος του ΔΣ της Ενώσεως Συντακτών, μετά πολλών κόπων και βασάνων, με τη μεθοδική και συστηματική οργάνωση του «αγώνα» που μόνοι οι αριστεροί γνωρίζουν κατ΄εξοχήν, με τις 2 ψήφους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ («Συσπείρωση»), τις 2 ψήφους της προσκείμενης εις τη Ν.Δ. συνδικαλιστικής παράταξης, των δύο  εκπροσώπων του ΚΚΕ και μιας από τους «ΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ» και των «FINANCIAL CRIMES». Συνεπώς με πλειοψηφία 8 εδρών εις το 11μελές ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με μειοψηφία τους δύο εκπροσώπους της «Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» και τον εκπρόσωπο από τη «Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση».

Κατά την άποψη των περισσοτέρων δημοσιογράφων, η «διοίκηση Τρίμη» ήταν από τις χειρότερες εις την ιστορία της Ενώσεως Συντακτών. Η παρατιθέμενη στη συνέχεια ανακοίνωση της παράταξης «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» μνημονεύει τροχάδην πολλά από τα προβλήματα τα οποία σωρεύθηκαν εις το δημοσιογραφικό κλάδο τον τελευταίο καιρό, είτε  συνεπεία σκοπίμων επιλογών, είτε συνεπεία παραλείψεων, κάποιες από τις οποίες μόνον τυχαίες δεν είναι.

Και αυτό διότι ο κομματισμός με «σημαία ΣΥΡΙΖΑ» καθόριζε πάντοτε τις επιλογές Τρίμη, οι οποίες, όμως, δεν θα περνούσαν, χωρίς τις ψήφους των πέντε μελών-δεκανίκια, ανταμειφθέντων με το μοίρασμα των θέσεων των αντιπροέδρων, γενικού γραμματέα και ταμία. Κυριότερο όμως-όσο και πιστότερο- στήριγμα του προέδρου του ΔΣ απετέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η γενική γραμματεύς, η προερχόμενη από την παράταξη της Ν.Δ., η οποία περιγράφεται με μία μάλλον υποτιμητική λέξη εις τους διαδρόμους του μεγάρου, επί της οδού Ακαδημίας 20.

Τώρα η παράταξη της Ν.Δ. σπεύδει να διαχωρίσει τη θέση της από τον στρατηγικό της σύμμαχο εις το ΔΣ, δηλαδή την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ώστε να εμφανισθεί με «άλλο πρόσωπο» εν όψει των εκλογών του προσεχούς Μαϊου για την εκλογή των μελών του επόμενου ΔΣ και των λοιπών οργάνων της ΕΣΗΕΑ, ώστε να διαφοροποιηθεί μίας καταστροφικής συνδικαλιστικής (ουσιαστικώς κομματικής) πολιτικής. Καλοδεχούμενη, βεβαίως, η καθυστερημένη αναγνώριση των δεινών εις βάρος των δημοσιογράφων, εις τα οποία συνέβαλλαν εξ ίσου. Το «κάλλιο αργά παρά ποτέ» πρέπει να τους αναγνωρισθεί. Δεσμεύει, όμως, αυτή η θέση τη γενική γραμματέα, ή θα ενεργεί του λοιπού εκτός παρατάξεως;

Τα εσωτερικά των δημοσιογράφων της ΝΔ αφορούν τους ίδιους και μόνον. Ενδιαφέρον όμως θα έχει, εάν θα θελήσουν να προσθέσουν τις φωνές τους με αυτές των πολλών συναδέλφων, οι οποίοι έχουν πεισθεί ότι η δεινή «διοίκηση Τρίμη» πρέπει να ανατραπεί από την κάλπη των εκλογών του Μαίου του 2013, υπέρ μίας άλλης πλειοψηφίας, η οποία θα διακόψει, άπαξ δια παντός, τον ομφάλιο λώρο της ΕΣΗΕΑ  με το κομματικό ιερατείο της Κουμουνδούρου.

Ως τότε όμως;

Φρονώ ότι, μέχρι τον χρόνο των επόμενων αρχαιρεσιών της ΕΣΗΕΑ, οι υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις των δημοσιογράφων πρέπει να αφήσουν τον κομματάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο οποίος επιμένει να παριστάνει τον πρόεδρο της Ενώσεως, ΜΟΝΟ ΤΟΥ, δίχως απόλυτη πλειοψηφία εις το ΔΣ, χωρίς την οποία δεν θα μπορεί του λοιπού να συγκαλεί συνεδριάσεις και συνεπώς δεν θα λαμβάνονται αποφάσεις. Αφού δεν προβλέπεται εκ του καταστατικού η δυνατότητα να καθαιρεθεί από πρόεδρος του ΔΣ, τότε ας μείνει πρόεδρος του εαυτού του, με τους δημοσιογράφους να του δείχνουν τα απανωτά λάθη του και τις βλαβερές τους συνέπειες για τους εργαζομένους στον Τύπο.

Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και απλή: Όλα τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, βεβαίως και τα αναπληρωματικά κ.ο.κ. , να αναστείλουν τη συμμετοχή τους, εις τις λειτουργίες της ΕΣΗΕΑ. Αν, παρ’΄όλα αυτά, ο Τρίμης επιμένει να υποδύεται τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, αντί να παραιτηθεί αμέσως ως στερηθείς της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ΔΣ, τότε θα έχει λίγους μήνες ακόμη σε ρόλο δυνάστη των συναδέλφων του, από τους οποίους ο ίδιος και η «Συσπείρωση» του, θα πρέπει να γευθούν την πιο ηχηρή αποδοκιμασία, μέσω της κάλπης.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ (ΑΜ 1185)

Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης «Δημοσιογράφοι γιά τη Δημοσιογραφία»:

«Ο ΤΡΙΜΗΣ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ»

Ο Κλάδος μαστίζεται, η ανεργία αυξάνεται (1.500), ΜΜΕ κλείνουν, οι μισθοί μειώνονται, οι συνταξιούχοι μας πένονται, ο ΕΔΟΕΑΠ απειλείται να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, το ΤΣΠΕΑΘ αντιμετωπίζει πρόβλημα, το αγγελιόσημο βρίσκεται στο στόχαστρο της Τρόϊκας και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Δημ. Τρίμης σφυρίζει αδιάφορα, περνώντας … σύριζα από τα γεγονότα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ: αντί να ανησυχήσει, αντί να πεταχθεί από τη θέση του για την είδηση, που μετέφερε στο Δ.Σ. μέλος του Συμβουλίου, ότι κατετέθη στη Βουλή αιφνιδιαστικά τροπολογία του Υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των Ταμείων Υγείας του ΤΣΠΕΑΘ (εφημεριδοπωλών, φωτορεπόρτερς, τεχνιτών Τύπου, υπαλλήλων Πρακτορείων εφημερίδων, ανταποκριτών ξένου Τύπου και συντακτών περιοδικών Τύπου, όχι ΕΔΟΕΑΠ), ο κ. Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αγνόησε προκλητικά την είδηση. Επέμενε, παρά τις αντιδράσεις μας, να συνεχίσουμε τη συζήτηση για την συμμετοχή στη συνεδρίαση του Δ.Σ. υποψήφιας του Συνδυασμού του «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ», που δεν είχε ανακηρυχθεί αναπληρώτρια στις περασμένες εκλογές (2011) και να καταλάβει τη θέση του παραιτηθέντος μέλους του Συμβουλίου κ. Σταμάτη Νικολόπουλου του ίδιου Συνδυασμού.

Έτσι, χάθηκε υπερπολύτιμος χρόνος, αφού ο κ. Πρόεδρος εδέησε να αγγίξει το θέμα στις 6μ.μ.! Προτίμησε το κομματικό από το Κλαδικό συμφέρον με αποτέλεσμα να τρέχει αργά τη νύχτα στη Βουλή αντιπροσωπεία των Δημοσιογραφικών Σωματείων να σώσει τα Ταμεία Υγείας του ΤΣΠΕΑΘ να μην ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ! Την άλλη ημέρα, βέβαια, η τροπολογία καταψηφίστηκε στη Βουλή, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα γίνει αργότερα…

Και ο κ. Πρόεδρος, αντί να σημάνει συναγερμό την ίδια στιγμή, που πληροφορείται ένα σοβαρό γεγονός του Κλάδου, ασχολείται με δευτερεύοντα θέματα, κομματικού, κυρίως, ενδιαφέροντος. Δηλαδή, πρώτα το κόμμα και μετά ο Κλάδος … Πώς, μετά, να μην απαξιώνεται η ΕΣΗΕΑ και να μην χάνει το κύρος της…

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια