Guardian: Συλληφθέντες καταγγέλλουν βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ


Δεκαπέντε μέλη αντιρατσιστικού κινήματος, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζουν, με δηλώσεις στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» ότι....
κατά τη διάρκεια κράτησης τους στη ΓΑΔΑ υπεβλήθησαν σε βασανιστήρια.

Μάλιστα, ο δικηγόρος τους κάνει λόγο για ταπεινωτική μεταχείριση των κρατουμένων με πρακτικές που θυμίζουν Αμπού Γκράιμπ. 

Άλλοι 25 διαδηλωτές οι οποίοι συνελήφθησαν την επομένη, διαμαρτυρόμενοι για την σύλληψη των 15 κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και εξαναγκάστηκαν να γδυθούν και να σκύψουν μπροστά σε αξιωματούχους και άλλους κρατούμενους στο ίδιο αστυνομικό τμήμα.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές μάλιστα, δήλωσαν στον Guardian ότι ένας αστυνομικός τους χαστούκισε και τους χτύπησε, ενώ άλλοι πέντε ή έξι κοιτούσαν και τους έφτυναν.

Άλλοι πάλι είπαν ότι κάποιοι αστυνομικοί τους έκαψαν στα χέρια με αναπτήρες, ότι τους κράτησαν ξύπνιους ολόκληρη τη νύχτα «ρίχνοντας» στα μάτια τους φως με φακούς και λέιζερ καθώς και ότι τους βιντεοσκόπησαν με τα κινητά τους και απείλησαν να αναρτήσουν τις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο και να δώσουν τις διευθύνσεις της κατοικίας τους στη Χρυσή Αυγή.

Η μία από τις δύο γυναίκες ανάμεσα στους προσαχθέντες δήλωσε ότι οι αστυνομικοί την προσέβαλαν με σκληρά σεξουαλικά σχόλια και την τράβηξαν πίσω από τα μαλλιά όταν επιχείρησε να αποφύγει την κινηματογράφησή της. 

Τους αρνήθηκαν ακόμη το νερό και πρόσβαση σε δικηγόρο επί 19 ώρες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην άνοδο της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Ο Guardian αναφέρει ακόμη ότι οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά τους υπό το φόβο αντιποίνων από την αστυνομία ή τη Χρυσή Αυγή, ενώ το ρεπορτάζ συνοδεύεται από φωτογραφίες τραυμάτων ενός νεαρού άνδρα, του οποίου το πρόσωπο δεν φαίνεται.

Για «βασανισμό» στη ΓΑΔΑ μίλησε και η δεύτερη ομάδα διαδηλωτών.

«Όλοι έπρεπε να περάσουμε από έναν αστυνομικό που μας έβαζε να γδυθούμε στο διάδρομο, να σκύψουμε με την πλάτη μπροστά σε όλους όσοι ήταν εκεί. Μας έκανε ό,τι ήθελε -μας χαστούκιζε, μας χτύπαγε, μας έλεγε να μην τον κοιτάμε, να μην καθόμαστε με σταυρωμένα πόδια. Άλλοι αστυνομικοί που ήλθαν δεν έκαναν τίποτα» δήλωσε ένας εξ αυτών.

Ο Guardian αναφέρει ότι αντιδρώντας στις καταγγελίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Μανούρας δήλωσε ότι «δεν υπήρξε ουδεμία άσκηση βίας από την αστυνομία κατά οιουδήποτε στη ΓΑΔΑ».


protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια