Βουλή: Από καρδιάς μίλησε ο Παναγιωτόπουλος για τις Ένοπλες Δυνάμεις


Βουλή: Από καρδιάς μίλησε ο Παναγιωτόπουλος για τις Ένοπλες ΔυνάμειςΜε αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέσω της οποίας μετακυλήθηκε ο χρόνος διενέργειας των ετήσιων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις για το 2012, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πήρε τον λόγο στην Βουλή και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος....
της ομιλίας του, στο να εξηγήσει με λεπτομέρειες στο Σώμα της Βουλής τις περικοπές και τα ισοδύναμα που καταρτίστηκαν για την Άμυνα, με αφορμή τον θόρυβο και την διαμάχη που έχει προκληθεί μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Εθνικής Άμυνας.
Μάλιστα, κοιτώντας με σαφή τρόπο προς το Υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ο Υπουργός κατά την ομιλία του, τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην χώρα μας, που σαφώς εγγυόνται την ασφάλεια του τόπου και μοιραία έχουν γίνει πολλές περικοπές, αλλά άφησε να εννοηθεί, αυτό που διακινούν και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, πως δεν είναι δυνατόν να καταστραφεί εντελώς η Αμυντική ικανότητα της χώρας στον βωμό των …επιδιώξεων ή απαιτήσεων της Τρόικας. Η ομιλία του Υπουργού είχε ως εξής: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο χώρος που μας ενώνει, όχι ο χώρος που μας χωρίζει. Είναι ο κεντρικός πυρήνας της εθνικής κυριαρχίας και της κρατικής οντότητας. Για αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός και ανατρέχω στην ιστορία του τόπου μας, ότι ο Γερμανός κατακτητής, όταν πάτησε πόδι στη χώρα, το πρώτο που φρόντισε να κάνει ήταν να διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί ακριβώς αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της κρατικής οντότητας, τον κεντρικό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας. Μας διασφαλίζουν ένα μείζον αγαθό, την εθνική ασφάλεια της χώρας, που ξέρετε σε πάρα πολλά στάδια της διαχρονικής πορείας αυτού του λαού δεν ήταν ποτέ αυτονόητη. Ζούμε σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει, ζούμε σε ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, από ανατροπές, από κινδύνους και από εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα. Χωρίς την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας, ούτε οικονομία μπορεί να λειτουργήσει, ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα. Μας εξασφαλίζουν, λοιπόν, το μείζον αγαθό».

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως στην αεροδιακομιδή ασθενών, στην καταπολέμηση των πυρκαγιών όπως έγινε φέτος στη Χίο και στο Άγιο Όρος κλπ., ενώ προανήγγειλε την επανασύσταση της ΜΟΜΑ με έναν σύγχρονο τρόπο και κατ’ εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά και την μεγαλύτερη εμπλοκή στο ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης: «Είμαστε αποφασισμένοι να ανασυγκροτήσουμε σε νέες σύγχρονες βάσεις την υπηρεσία που ουσιαστικά ανοικοδόμησε την καθημαγμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Ελλάδα. Τις τεχνικές υπηρεσίες του στρατού, την παλαιά ΜΟΜΑ. Είναι απόφαση της Κυβέρνησης και θα το κάνουμε πολύ γρήγορα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν, επίσης, στενή συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης το οποίο έχει την πρωτοβουλία και τον κεντρικό σχεδιασμό, για τα θέματα λαθρομετανάστευσης. Θα συνεργαστούμε, συνεργαζόμαστε, και θα συνεργαστούμε πιο στενά με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για όλα αυτά τα θέματα που αποτελούν και αυτά προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία».

Στο σημείο που μονοπώλησε τα τελευταία 24ωρα το ενδιαφέρον και ήταν αυτό της κατάρτισης των ισοδύναμων μέτρων για τις περικοπές στην Άμυνα, αλλά και για την αμυντική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Οι περικοπές αφορούν λειτουργικά έξοδα, αφορούν και εξοπλιστικά προγράμματα. Με ένα κριτήριο. Ποιο είναι αυτό; Να μην θιγεί σε καμία περίπτωση η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, να μη θιγεί σε καμία περίπτωση το αξιόμαχο. Να μην πειραχθεί ούτε κατ’ ελάχιστο η αποτρεπτική ικανότητα και η αποτρεπτική ισχύς της χώρας. Αυτό είναι πάνω από όλα και πριν από όλα. Επειδή ακούστηκαν ορισμένα πράγματα περί κωδικών και τα λοιπά. Ακούστε να δείτε. Οι κωδικοί των προϋπολογισμών των Υπουργείων της χώρας μας είναι δημόσιοι. Δεν έχω αντιληφθεί λοιπόν από πουθενά και από κανέναν αυτά που ειπώθηκαν ότι διέρρευσαν κωδικοί και τα λοιπά. Θέλω να σας πω, ότι από τη πλευρά μου ακολούθησα τη τακτική των προκατόχων μου Υπουργών, που επέλεξαν απολύτως σωστά κατά τη γνώμη μου, να συνομιλούν με τη τρόικα μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι και το αρμόδιο για τις τελικές διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν έγινε για λόγους προσχηματικούς ή για λόγους αν θέλετε, καταδημαγώγησης της κοινής γνώμης. Αυτό έγινε γιατί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας και γιατί οι επαφές που έχει αυτό το Υπουργείο με οποιονδήποτε ξένο, μη Έλληνα πολίτη, πρέπει να είναι επαφές που διακρίνονται από μία συγκεκριμένη διαδικασία και υπάγονται σε μία συγκεκριμένη διαδρομή. Σε αυτά τα μέτρα, επειδή άκουσα ότι πρόκειται λέει μόνο για μετακυλήσεις πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ψευδέστατο και κακοηθέστατο. Τα ισοδύναμα αυτά μέτρα για το 2013 – 2014 ανέρχονται στο ύψος των 517 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνουν, περικοπές 80 εκατομμυρίων που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα και περικοπές 437 εκατομμυρίων, που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα. Μεταξύ αυτών των περικοπών, καταργούμε οριστικά εξοπλιστικά προγράμματα 104 εκατομμυρίων, ενώ τροποποιούμε συμβάσεις 333 εκατομμυρίων προς τα κάτω σε ό,τι αφορά το ύψος, την ποσότητα και το χρόνο παραλαβής. Αυτά για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ο Πρωθυπουργός και όλοι μας δεν αφιστάμεθα ούτε ένα χιλιοστό από αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε για την κήρυξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Εναπόκειται στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση να αναζητηθεί η κατάλληλη χρονική συγκυρία μέσα στην οποία θα υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις, λαμβανομένων υπόψη και των διεθνών συσχετισμών στην περιοχή μας. Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, ναι, αποτελεί ειλημμένη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσουμε σε μία στενότερη αμυντική συνεργασία με τη χώρα για να εξυπηρετήσουμε εθνικά συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφιστάμεθα, απομακρυνόμεθα, από τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους αραβικούς λαούς, σε καμία περίπτωση. Την ώρα που εγώ βρισκόμουν στο Ισραήλ, ο Υπουργός των Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρισκόταν στην Αίγυπτο. Εκκρεμεί η δική μου επίσκεψη στο Λίβανο και στην Ιορδανία όπως και στην Αίγυπτο και ούτω καθεξής. Αλλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και είμαι έτοιμος να σας το εξηγήσω, θεωρώ ότι αυτή η επιλογή υπηρετεί το εθνικό συμφέρον της χώρας». Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας πως «φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους του ’12-’13. Σε αυτούς τους πολέμους η Ελλάδα διπλασίασε την επικράτειά της βασιζόμενη στον ελληνικό λαό και στις Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν ένα εκλεκτό κομμάτι του.

Είχε προηγηθεί όμως, και αυτό έχει σημασία, η επονείδιστη ήττα του 1897 και έπρεπε να περάσουν μόλις λίγα χρόνια για να αποδείξει η μικρή τότε Ελλάδα, που έφτανε μέχρι τη Μελούνα της Θεσσαλίας, ότι μπορεί να ανασυγκροτείται, μπορεί να βγαίνει μπροστά και να κερδίζει τα μεγάλα εθνικά στοιχήματα. Ας αντλήσουμε εμπειρία και κουράγιο από την ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γιατί και τώρα η χώρα διεξάγει ένα ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο που της επιβλήθηκε από τις αγορές».
newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια