Το μαρτύριο συνεχίζεται...


Σε νέα παράταση της αγωνίας της κοινωνίας για τα επικείμενα επώδυνα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα επαναληφθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με στόχο....
να ολοκληρωθεί -επιτέλους- το «πακέτο».

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης βρέθηκαν γύρω από το ίδιο τραπέζι για περισσότερο από 2,5 ώρες και αφού ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για την… απόσταση των περίπου 3,5 δισ. ευρώ που… χωρίζει το οικονομικό επιτελείο από την τρόικα, συμφώνησαν να συνεχιστεί η διαβούλευση.

«Σημείο τριβής», κατά την έκφραση του κ. Στουρνάρα, παραμένουν τα λεγόμενα «διαρθρωτικά μέτρα» που δεν δέχεται η τρόικα ότι έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, επιμένοντας σε περικοπές με άμεση δημοσιονομική επίπτωση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην εκτενή συζήτηση που έγινε «σε καλό κλίμα», οι τρεις αρχηγοί έριξαν όλο το βάρος τους στην προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα ασθενέστερα στρώματα. 
Και, στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμο ζήτημα θεωρείται να πειστεί η τρόικα να μην επιμείνει να προέρχονται σχεδόν στο σύνολό τους τα μέτρα από νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, και να δεχθεί να περιληφθούν σε αυτό και προβλέψεις από εξοικονομήσεις δαπανών μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του κατηγόρησε την τρόικα ότι λειτουργεί «τιμωρητικά» προς την ελληνική κοινωνία, ενώ στο ίδιο πνεύμα νωρίτερα ο κ. Κουβέλης είχε στείλει αυστηρό μήνυμα, καλώντας τους εκπροσώπους της τρόικας «να σταματήσουν να επιτίθενται προς την ελληνική κοινωνία».

Να επανέλθει η ισορροπία των μέτρων, όπως προβλεπόταν αρχικώς οπότε είχε συμφωνηθεί 6,5 δισ. ευρώ να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις και τα υπόλοιπα 5 δις. ευρώ από περιστολή κρατικών δαπανών, ζήτησε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπαινικτικά για την προεκλογική ρητορεία των άλλων κομμάτων είπε ότι «τα ισοδύναμα απέτυχαν».

Αιχμές άφησε επίσης και για το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε η πρότασή του για τη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα συμβάλει στην ψήφιση των μέτρων, αλλά δεν θα δεχθεί τις οριζόντιες περικοπές. Κατά τον κ. Βενιζέλο τα μέτρα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, γι’  αυτό και θα πρέπει, το συντομότερο, να κλείσουν τα μέτρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος του πακέτου, αλλά παραμένει ακόμα ένα κομμάτι ανοιχτό και «είναι, κυρίως, μέτρα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του κράτους».

«Είναι μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε. «Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος, ειδικά για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα».
protothema

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια