Η λίστα με τα 83 νέα μέτρα


Το δράμα του συνταξιούχου θα μπορούσε να τιτλοφορείται η λίστα των 83 μέτρων που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις δαπανών 11,886 δισ. ευρώ, δίνοντας ένα πλεόνασμα μέτρων 225 εκατομμυρίων σε σχέση με το στόχο συγκέντρωσης παρεμβάσεων που οδηγούν σε εξοικονομήσεις 11,660 δισ. ευρώ....
 

Οι συνταξιούχοι καλούνται να εισφέρουν στην προσπάθεια διατήρησης της χώρας εντός της ευρωζώνης 4,598 δισ. ευρώ με δέκα μέτρα που τσούζουν το ένα περισσότερο από το άλλο. 

Στη λίστα που έχει τεθεί υπ’ όψιν των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και συγκεντρώνει ενστάσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ προβλέπονται: 

1. Κατάργηση των δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. 

Το μέτρο αποδίδει 2,240 δισ. ευρώ και εξαιτίας των μεγάλων δημοσιονομικών εξοικονομήσεων συγκεντρώνει ουσιαστικές δυσκολίες υποκατάστασης. Συνδέεται άλλωστε ευθέως με το ύψος από το οποίο θα ξεκινήσουν οι κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις και η εναλλακτική της μη περικοπής των δώρων ήταν το μαχαίρι στις συντάξεις να ξεκινήσει από τα 600 ευρώ. 

2. Κλιμακωτό ψαλίδι από 2% έως και 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. 

Προβλέπεται μείωση συντάξεων 2% για μηνιαίες αποδοχές από 1.000 έως 1.500 ευρώ, για το επόμενο κλιμάκιο συντάξεων από 1.501 έως και 2.000 ευρώ προβλέπεται περικοπή 5% και για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ η μείωση θα φτάσει στο 10%. 

Το σενάριο αυτό και το «μυστικό» των μεγάλων επιβαρύνσεων κρύβεται στο γεγονός ότι τα όρια αφορούν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Οι εξοικονομήσεις αντιστοιχούν στα 640 εκατ. ευρώ.

3. Εξορθολογισμός παροχών εφάπαξ για 211 εκατ. ευρώ. 

Με το μέτρο θα πληγούν όλοι οι δικαιούχοι εφάπαξ από το 2013 και μετά, με πρώτους τους συνταξιούχους του δημοσίου για τους οποίους η μείωση θα φτάσει στο 23%. 

4. Επιπρόσθετα προβλέπεται και «εξορθολογισμός των παροχών εφάπαξ προηγουμένων ετών που δεν έχουν καταβληθεί (αναδρομική ισχύς)» φωτογραφίζοντας περισσότερους από 50.000 δικαιούχους που βρίσκονται στην ουρά του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς έχουν κάνει από το 2010 και μετά αίτηση για εφάπαξ αλλά δεν το έχουν λάβει ακόμα καθώς απαιτούνται 2 δισ. ευρώ τα οποία δεν υπάρχουν στο Ταμείο. Το αναδρομικό μαχαίρι θα φέρει εξοικονομήσεις 300 εκατ. ευρώ. 

5. Συνολικά 300 εκατ. ευρώ θα δώσουν οι περικοπές στις συντάξεις στρατιωτικών και αστυνομικών οι οποίες οφείλονται στην κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών. 

6. Περί τα 336 εκατ. ευρώ ευελπιστεί να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο από τη μάχη , μέσω διασταυρώσεων, με τις συντάξεις «μαϊμού». 

7. Ποσό 400 εκατ. ευρώ θα προκύψουν εξαιτίας της επίπτωσης στις συντάξεις από τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. 

8. Αύξηση των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης από 4.500 σε 6.000 ένσημα, με δημοσιονομικό αποτέλεσμα 30 εκατ. ευρώ. 

9. Επιβολή πλαφόν 720 ευρώ στην κύρια σύνταξη ανύπαντρων θυγατέρων για 30 εκατ. ευρώ και

10. Καθιέρωση ηλικιακού ορίου για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Προβλέπεται ότι η καταβολή ΕΚΑΣ θα γίνεται σε άτομα άνω των 64 ετών με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στα 114 εκατ. ευρώ.

euro2day.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια