Χαστούκι στον Δήμαρχο Πειραια. Β. Μιχαλολιάκο όχι από κατοίκους στο ξεπούλημα Φρεαττύδας και Βοτσαλάκια....

Δεκτές έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής οι προσφυγές που κατέθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι του Πειραιά έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής για την απόφαση του Δήμου να παραχωρήσει τις παραλίες Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια προς....
 εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
Αρχές του περασμένου Μαΐου, o Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και οι
 Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του αποφάσισαν να παραχωρήσουν τις 2 μοναδικές παραλίες του Πειραιά την Φρεαττύδα και τα Βοτσαλάκια προς εκμετάλλευση. Τότε ήταν που ο δήμος προχώρησε σε διπλό πλειστηριασμό. Το αντίτιμο για την εκμετάλλευση των οποίων εκτιμήθηκε σε περίπου 150.000 ευρώ ετησίως σύμφωνα με προσφατες δηλώσεις του δημάρχου Πειραιά στην τηλεόραση.

Δημότες και κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν έντονα και δήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση να «ιδιωτικοποιηθούν» οι παραλίες. «Για όλους εμάς οι παραλίες αποτελούν κομμάτι της ζωής μας. Η Φρεαττύδα και τα Βοτσαλάκια είναι οι μοναδικοί ελεύθεροι – κοινόχρηστοι – φυσικοί χώροι σε ολόκληρο τον Πειραιά, σε μια πόλη χωρίς ίχνος πρασίνου, που μας δίνεται η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με την φύση, να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε από το άγχος της καθημερινότητας. Καφετέριες και Πάρκινγκ υπάρχουν σε όλη την πόλη. Δεν έχουμε ανάγκη να μετατρέψουμε τις μοναδικές παραλίες μας σε τέτοια» διατρανώνουν οι Πειραιώτες, οι οποίοι ως σήμερα έχουν συλλέξει και καταθέσει στη Δημοτική Αρχή 3.300 υπογραφές κατά της παραχώρησης των παραλιών σε ιδιώτες. Ήδη πάντως ένα τμήμα της παραλίας στα Βοτσαλάκια έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη που διατηρεί επιχείρηση καφέ, ενώ επιτρέπεται να καταληφθούν 500τμ της παραλίας προκειμένου να τοποθετηθούν ομπρελοκαθίσματα. Παράλληλα προβλέπεται στην ίδια παραλία να δημιουργηθούν πάρκιν, θερινό σινεμα, κατάστημα εστίασης-catering. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη προέκυψε ένας μη θεσμικός αγωνιστικός φορέας: η Πρωτοβουλία Κατοίκων, συγκεντρώνοντας τις 3300 υπογραφές διαμαρτυρίας (http://freevotsalakiafreatida.wordpress.com/ και στο facebook με 1334 μέλη: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ( ΦΡΕΑΤΤΥΔΑΣ ΚΑΙ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ).


«Με τις αποφάσεις δεν μπορεί να βγει καμία άδεια για να γίνει το παραμικρό στις παραλίες. Η ευθύνη του δήμου Πειραιά έγκειται στο ότι ενώ είχαν ακυρωθεί οι πρώτες αποφάσεις έγινε η δημοπρασία. Αφού έχουν γίνει δεκτές οι προσφυγές, δεν μπορεί ο ιδιώτης να προχωρήσει τα έργα του, ενώ θα πρέπει να συμμορφωθεί και ο ίδιος ο Δήμος, αλλιώς λειτουργεί παράνομα. Αυτό που εμείς θα κάνουμε είναι να στείλουμε την απόφαση που έχει βγει στις αρμόδιες υπηρεσίες», τονίζει η δημοτική σύμβουλος κ. Μαρία Σταθάκη, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης του Δ.Σ για την εκμετάλλευση των παραλιών.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τον δημαρχο Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκο οποίος δίνει τη δική του απάντηση. «Οι δυο προσφυγές που έγιναν έχουν απορριφθεί», τονίζει διαψεύδοντας την κυρία Σταθάκη και συνεχίζει με επικριτικό τόνο: «Εκείνοι που επικαλούνται ότι ιδιωτικοποιούμε τις παραλίες είναι πίσω από τα συμφέροντα της παραβατικής επιχειρηματικότητας. Ευθύνη μου είναι να υπηρετώ τον πειραϊκό λαό και να του εξασφαλίσω καθαρές παραλίες και ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους», ενώ δηλώνει ευθέως πως στην περιοχή κυκλοφορούν ανεμπόδιστα έμποροι ναρκωτικών. «Το θέμα αυτό θα το πάω μέχρι τέλους και ας αναλάβει ο καθένας της ευθύνες του», λέει ο κ. Μιχαλολιάκος. Αναφερόμενη πως οι κάτοικοι αντιτίθενται στις αποφάσεις του ΔΣ για την παραχώρηση των παραλιών, δηλώνει ότι: «η μία πλευρά είναι ο Δήμος και η άλλη είναι μια ομάδα ελάχιστων, ανθρώπων. Μάλιστα η μεγαλύτερη πολυπληθέστερη συγκέντρωση που έκαναν αποτελείτο από… τρία άτομα. Η ΄΄Πρωτοβουλία Κατοίκων΄΄ είναι ισχυρότερη του Δημοτικού Συμβουλίου; Δεν είναι ο Πειραϊκός λαός; ». Τέλος καταλήγει: «Αποφασίσαμε οι παραλίες να έχουν την εξής χρήση: να είναι καθαρές, και να είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους, να υπάρχουν ομπρέλες ελεύθερες και δωρεάν για όλους και να δημοπρατηθούν 500 τμ στην κάθε παραλία, με ελεύθερη διαδικασία και δημόσιο διαγωνισμό για τριετή μίσθωση για καφέ και ξαπλώστρες. Χρωστάμε στους πολίτες υπηρεσίες καθαρές και λειτουργικές. Δεν υπάρχει καμία διάθεση ιδιωτικοποίησης».

Ο πρώην Νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μιχας αναφέρει πως ο Δήμος Πειραιά «δεν έπρεπε καν να προχωρήσει στην δημοπράτηση τόσων μικρών πλαζ που υπάρχουν στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν η καλύτερη, και έτσι διαφωνήσαμε και καταψηφίσαμε εξαρχής το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο». Την ίδια ώρα διευκρινίζει πως αν δεν τηρηθούν οι αποφάσεις οι συνέπειες θα είναι σοβαρές: «ο Δήμαρχος μετά την αποδοχή της προσφυγής που έγινε από τους πολίτες δε θα πρέπει να παρανομήσει γιατί θα έχει πολύ σοβαρή ευθύνη και απέναντι στους πολίτες αλλά και ως προς την ίδια την απόφαση», ενώ έπειτα από την σχετικές αποφάσεις της δικαιοσύνης ο κ. Μίχας τονίζει πως ο ιδιώτης δεν έχει πλέον καμία αρμοδιότητα στις παραλίες «ως εκ τούτου θα πρέπει να έρθουν όλα στην πρότερη κατάσταση», αναφέρει και καταλήγει: «Θα πρέπει από δω και πέρα να γίνει ότι ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησα από τον δήμαρχο στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο να μας ενημερώσει άμεσα για το τι προτίθεται να κάνει. Αν δε γίνει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Σαλπεάς: «Η γενική πολιτική της δημοτική Αρχής σήμερα, επειδή παραδέχεται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πόροι από το κράτος οποιοσδήποτε δημόσιος χώρος και ελεύθερος χώρος να παραχωρείται σε ιδιώτες με την ανταπόδοση ότι θα φροντίζεται από τον ιδιώτη». Να θυμίσουμε εδώ ότι ο κ. Μιχαλολιάκος προσκεκλημένος σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τον περασμένο Ιουλίου, είχε παραδεχθεί: «πετύχαμε περίπου 150.000 ευρώ μίσθωμα και 250.000 που κερδίζουμε από τη φύλαξη και την καθαριότητα». Στον διαγωνισμό για τα Βοτσαλάκια κατατέθηκαν 3 προσφορές και πλειοδότης ανακηρύχθηκε ο επιχειρηματίας, ο οποίος υπέβαλε προσφορά με ετήσιο τίμημα 81.000 ευρώ. Η σύμβαση έχει διάρκεια 5 ετών, χωρίς να προβλέπεται αναπροσαρμογή του μισθώματος. Στον διαγωνισμό για τη Φρεαττύδα κατατέθηκε μόνο μια προσφορά, με προσφερόμενο ετήσιο τίμημα 53.000 ευρώ. Ήταν από τον ίδιο επιχειρηματία, στον οποία κατακυρώθηκαν και τα Βοτσαλάκια. Όπως αναφέρει ο κ. Σαλπεας « αυτή η τακτική καταλήγει στο ότι οι μέχρι πρότινος ελεύθεροι χώροι του Πειραιά να καταλήγουν ΄΄κλειστοι΄΄ , και ΄΄ανοιχτοί΄΄ κατά το δοκούν του κάθε ιδιώτη που το αναλαμβάνει προκειμένου να κάνει κάποια εκδήλωση ή προώθηση κάποιου εμπορικού υλικού με σκοπό να βγουν κάποια χρήματα ». Αξιοποίηση και ανάδειξη ή ξεπούλημα των δημόσιων ελεύθερων χώρων?

Για την ιστορία, το Δημοτικό Συμβουλιο του Δήμου Πειραιά ενέκρινε την αξιοποίηση και διάθεση κοινόχρηστων χώρων στις παραλίες των πλαζ Βοτσαλάκια και Φρεαττύδας. Επειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, κατά των αποφάσεων του Δ.Σ προσέφυγαν, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Ηλ. Λιακόπουλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά κ. Ιωάννης Καρδαράς και κ. Μαρία Σταθάκη. Οι προσφυγές τους αφορούσαν στον τρόπο λήψης αποφάσεων του ΔΣ περί αξιοποίησης των παραλιών. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες «δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία ψηφοφορίας» τονίζοντας πως «οι αποφάσεις λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία για κάθε θέμα ξεχωριστά». Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ιωάννης Καρδαράς και Μαρία Σταθάκη, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αιτούμενοι την ακύρωση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατόπιν αυτού ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Ηλ. Λιακόπουλος απεφάνθη: «Κάνουμε αποδεκτή την από 14-2-12 προσφυγή κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά της παρούσας απόφασης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής απ΄όποιον έχει έννομο συμφέρον εντος της προβλεπόμενης προθεσμίας». Σε δεύτερη προσφυγή των δημοτικών συμβούλων κ.κ Καρδαρά, Σταθάκη βάσει των πρακτικών της συνεδρίασης της περιφερειακής ενότητας Πειραιώς, Νήσων και Αν. Αττικής: «η Επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα και κάνει δεκτή την από την από 06-06-2012 προσφυγή των Ιωάννη Καρδαρά και Μαρία Σταθάκη»...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια