Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ,

 Μια πρωτοβουλία – πρόταση του Προκόπη Παυλόπουλου
Νέα τροπή παίρνει πια η πρωτοβουλία του τέως υπουργού και Βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με την οποία ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών, με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλε στις 6 Αυγούστου στη Βουλή, να καταθέσει στοιχεία για τη ροή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε....
συγκεκριμένες ημερομηνίες μεταξύ 2008-2011.

Υπενθυμίζεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε υποβάλει την ίδια αίτηση προς τον τότε υπουργό οικονομικών Ευ. Βενιζέλο στις 2 Νοεμβρίου του 2011, χωρίς να πάρει απάντηση!  Το επιπλέον δε «περίεργο» είναι ότι ο Πρ. Παυλόπουλος, καθ’ ό είχε δικαίωμα κατά τον Κανονισμό της Βουλής, αφού δεν πήρε απάντηση μετέτρεψε την αίτησή του σε επερώτηση.  Ουδέποτε όμως ο Ευ. Βενιζέλος προσήλθε στη Βουλή να του απαντήσει!



Η αλήθεια είναι ότι ο Πρ. Παυλόπουλος ζήτησε και πάλι τα στοιχεία για τα ομόλογα ύστερα και από τις αποκαλύψεις –θυμίζουμε τι έχει γράψει σχετικώς το ΠΑΡΟΝ- του τέως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη, κατά τις οποίες ο τότε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν προειδοποιούσε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους έπρεπε να γίνει μαζί με την είσοδο της οικονομίας μας στο Μνημόνιο.  Αλλιώς θα ήταν δώρο άδωρο.  Όπερ και συνέβη. 


Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Πρ. Παυλόπουλος παραθέτοντας τα στοιχεία που ακολουθούν, οι Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου όχι μόνο δεν άκουσαν τον Στρος Καν, αλλά έκαναν το ακριβώς αντίθετο. Σε συνεργασία με την Τρόικα, «εξόρκιζαν» αρχικά επιμόνως την  αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ως «οικονομική καταστροφή».  Για να την συναποφασίσουν στο τέλος του 2011!  Στο μεταξύ, και «ω του θαύματος», οι αλλοδαπές τράπεζες που κατείχαν το 2010 ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είχαν όλο το χρόνο και την άνεση να τα «φορτώσουν» σ’ άλλους, ιδίως δε στις Ελληνικές Τράπεζες και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία. Τα οποία μάλιστα απέκτησαν τα ομόλογα αυτά χωρίς δική τους απόφαση, αφού τούτο έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Πρωτοβουλία η οποία κατηύθυνε τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ομόλογα και όχι σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, τα οποία τελικώς δεν «κουρεύτηκαν»! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της BIS -της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών- με τον τρόπο αυτόν οι αλλοδαπές τράπεζες –ιδίως γαλλικές, γερμανικές και αγγλικές- «φόρτωσαν» και στις Ελληνικές Τράπεζες και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία ομόλογα αξίας 120 δισ. ευρώ! Τα οποία, φυσικά, μέσω του PSI «κουρεύτηκαν» όταν είχαν πια περιέλθει στα χαρτοφυλάκιά τους.

Περαιτέρω ο Πρ. Παυλόπουλος τονίζει ότι η πρωτοβουλία του αυτή αποσκοπεί –πέρα από τη συνδρομή στο έργο του οικονομικού Εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη για τα CDS- πρωτίστως στο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική προσπάθεια που έχουν αναλάβει έναντι της Τρόικας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.  Ιδίως προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης σημαντικών πόρων από την Τρόικα για την ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία οδηγούνται σε κατάρρευση λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων τους στο πλαίσιο του PSI. 

Συγκεκριμένα ο Πρ. Παυλόπουλος διευκρινίζει ότι αν από τα στοιχεία που θα του δώσει το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιωθεί πως με ευθύνη και της Τρόικας η καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους επέτρεψε σε αλλοδαπές τράπεζες να μετακυλίσουν μεγάλο μέρος του βάρους από το «κούρεμα»  των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στις Ελληνικές Τράπεζες και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία, τότε η κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός οικονομικών μπορούν πλέον, στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης, ν’ απαιτήσουν από την Τρόικα ανακεφαλαιοποίηση και των Ασφαλιστικών Ταμείων.  Ειδικότερα όπως η Τρόκα δέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών έτσι πρέπει να δεχθεί μια μορφή «ανακεφαλαιοποίησης» και των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.  Δηλαδή αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν με το να επωμισθούν το βάρος του «κουρέματος» των ομολόγων, τα οποία βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκιά τους, χωρίς μάλιστα δική τους απόφαση και ευθύνη.  Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση και ο υπουργός οικονομικών μπορούν κατά τον Πρ. Παυλόπουλο να επικαλεσθούν επιπροσθέτως, έναντι της Τρόικας, τις βασικές αρχές του κοινωνικού κράτους και της κοινοτικής αλληλεγγύης, οι οποίες αποτελούν πραγματικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  Με απλές λέξεις πρέπει να τονισθεί προς την Τρόικα ότι όπως στηρίχθηκε το τραπεζικό σύστημα έτσι πρέπει να στηριχθεί και το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα.  Διότι η κατάρρευση του τελευταίου συνεπάγεται, μοιραία, κοινωνική έκρηξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη Χώρα μας αλλά για όλη την ευρωζώνη. 

Απ’ όσο γνωρίζει το ΠΑΡΟΝ ο Πρ. Παυλόπουλος δεν πρόκειται να μείνει μόνο σ’ αυτή την πρωτοβουλία για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί από το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.  Θα συνεχίσει να βάζει πλάτη στη διαπραγματευτική προσπάθεια που ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς, αυτή τη φορά για τους ιδιώτες ομολογιούχους. Οι οποίοι επίσης έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από το «κούρεμα» των ομολόγων τους. Μια ζημιά που είναι τόσο πιο επώδυνη από κοινωνική άποψη, όσο οι περισσότεροι από αυτούς τους ομολογιούχους αγόρασαν από το υστέρημά τους τα ομόλογα, εμπιστευόμενοι το ελληνικό κράτος.  Αντίθετα από κάτι άλλους «μεγαλοκαρχαρίες», οι οποίοι έτρεξαν να τα επενδύσουν στο εξωτερικό. Ο πρώην υπουργός τονίζει μάλιστα με έμφαση ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει αυτή την πρωτοβουλία στους ιδιώτες ομολογιούχους αφού, όταν συνεζητείτο στη Βουλή το PSI, ο ίδιος ως εισηγητής της ΝΔ είχε ζητήσει σχετικώς τη ρητή δέσμευση του τότε υπουργού οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.  

Ο οποίος είχε δώσει μέσα στη Βουλή διαβεβαιώσεις, τις οποίες φυσικά «ξέχασε» στη συνέχεια. Από τις πληροφορίες που διαθέτει το ΠΑΡΟΝ ήδη ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν ξεχνάει τι είχε πει για το ίδιο θέμα προεκλογικώς, έχει δώσει στον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα εντολή να χειρισθεί κατά προτεραιότητα αυτό το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα. 
Εφημερίδα ΠΑΡΟΝ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια