Ζέντερ: «Οι Έλληνες έμειναν πολύ με την μαμά τους (Γερμανία)»


Ζέντερ: «Οι Έλληνες έμειναν πολύ με την μαμά τους (Γερμανία)»Ο υπουργός Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ με ύφος χιλίων ...Ναζιστών και σε απόλυτο ψυχολογικό παραλήρημα υποστήριξε, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ μέσα στο 2012. Κάθε νέα χρηματοδότηση, κάθε νέα ελάφρυνση των όρων θα ήταν ο λάθος δρόμος. Στην Αθήνα πρέπει να γίνει μέσο....
παραδειγματισμού και για άλλες χώρες, ότι αυτή η ευρωζώνη μπορεί να δείξει τα δόντια της. Οι Γερμανοί δεν μπορούν πλέον να είναι οι ταμίες της Ελλάδας. Ο καθένας κάποια στιγμή φεύγει από την μαμά του - οι Έλληνες έμειναν πάρα πολύ», πρόσθεσε ο Ζέντερ. Δηλαδή η «μαμά» μας είναι η Γερμανία, κατά τον Βαυαρό υπουργό….. Στην αντίπερα όχθη, η αντιπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκεκνεχτ, είπε πως αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ οι αγορές θα ορμήσουν αμέσως στο επόμενο θύμα τους και έτσι η κρίση του ευρώ θα συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται. Απαντώντας, παράλληλα, στον Ζέντερ τόνισε ότι «η κυβέρνησή σας, είναι αυτή που έχει κάνει τους Γερμανούς χρηματοδότες. Εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της. Αυτό θα κοστίσει 80 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία».

Την ίδια στιγμή, στήριξη στις θέσεις που εξέφρασε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών της και τους όρους χρηματοδότησης της Αθήνας εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Ο Βεστερβέλε, άλλωστε, μετέχει στην κυβέρνηση Μέρκελ ως μέλος του συνεργαζόμενου με τους Χριστιανοδημοκράτες Φιλελεύθερου Κόμματος, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ρέσλερ. «Ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ έχει δίκαιο που επισημαίνει ότι κάθε βοήθεια στην ευρωζώνη εξαρτάται από την τήρηση των δεσμεύσεων» λέει συγκεκριμένα ο Βεστερβέλε. Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημειώνει ότι «οι ειδικοί της τρόικας θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο... Η λάθος εντύπωση, ότι δηλαδή έχουμε ξεγράψει την Ελλάδα, θα ωφελούσε μόνο εκείνες τις δυνάμεις στη χώρα, οι οποίες απορρίπτουν τη μεταρρυθμιστική πολιτική... Αποφασιστικής σημασίας είναι ο καθένας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ένα, όμως, δεν γίνεται: Να συμφωνούμε σε προγράμματα βοηθείας και στη συνέχεια να αμφισβητούμε τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις».

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας, που επίσης στηρίζει την κυβέρνηση Μέρκελ, εκφράζει πολύ ανοιχτά τις απόψεις της, σχετικά με έξοδο της Ελλάδας, ο φιλελεύθερος πολιτικός τόνισε, ότι η γερμανική και η βαυαρική οικονομία είναι στενά συνδεδεμένες με την τύχη της Ευρώπης. «Ειδικά ένα κρατίδιο, όπως η Βαυαρία, το οποίο διαθέτει ισχυρή εξαγωγική οικονομία, έχει ανάγκη την επιτυχία της Ευρώπης. Όποιος φέρει πολιτική ευθύνη, θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικός στις διατυπώσεις του και να μην καταστρέφει με επιπόλαιες δηλώσεις όσα οικοδομήθηκαν σε διάστημα δεκαετιών στην Ευρώπη με πολύ κόπο. Η εποχή της καλλιέργειας συναισθημάτων μνησικακίας με στόχο την εξυπηρέτηση εσωκομματικών σκοπιμοτήτων θα έπρεπε να έχει περάσει ανεπιστρεπτί στην Ευρώπη» λέει ο Βεστερβέλε. Ο Γερμανός υπουργός αναφέρεται στην πρόοδο που σημείωσαν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναγνωρίζοντας ότι η διάθεση και η βούληση για προώθηση μεταρρυθμίσεων ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. «Στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα να ασχολούνται πολύ με τα εσωτερικά τους θέματα, γεγονός ανάρμοστο σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση», σημειώνει ο Γκίντο Βεστερβέλε.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι έλαβε ξεκάθαρα θέση κατά της αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. «Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, κάτι που υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί πολίτες, τότε οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης θα εργαστούν για την αποτυχία των προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και της Πορτογαλίας και αργότερα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τότε το ευρώ θα κατέρρεε και κάτι τέτοιο θα έπληττε τη Γερμανία ως εξαγωγική χώρα περισσότερο από κάθε άλλη», είπε χαρακτηριστικά ο Γκίζι.
newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια