Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογική αφίσα


Με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στην πολιτική ένωση «Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος» (ΚΟΕ) συνιστώσα του «Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Το πρόστιμο, που επιβλήθηκε με την υπ' αριθμόν 117/2012 απόφαση της Αρχής, αφορά στην καταγγελία που....
έκαναν τρεις πολίτες, ότι η εν λόγω πολιτική ένωση είχε εκτυπώσει και αναρτήσει σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (οδός Χαριλάου Τρικούπη, πλατεία Εξαρχείων, οδός Μεσογείων) αλλά και σε άλλες πόλεις όπως ο Πειραιάς (Καμίνια) και εκτός Αττικής (Πάτρα), μία μεγάλου μεγέθους έγχρωμη αφίσα, η οποία περιείχε φωτογραφίες των προσώπων τους, οι οποίες είχαν ληφθεί από εκδήλωση των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως ισχυρίζονται οι τρεις καταγγέλλοντες η χρήση των φωτογραφιών τους έγινε χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους και χωρίς να ενημερωθούν. Μάλιστα, οι δύο εκ των τριών, μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης, υποστήριξαν ότι με την παρουσία τους στην εν λόγω αφίσα, δημιούργησε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, την πεποίθηση ότι είναι μέλη ή πολιτικά φιλικοί στην ΚΟΕ, κάτι, που ήταν ανακριβές.

Από την πλευρά της, η ΚΟΕ διευκρίνισε με έγγραφο της στην Αρχή ότι η επίμαχη φωτογραφία βρέθηκε από μέλος της στο διαδίκτυο και προέβαλε ως επιχείρημα ότι τέτοιου είδους απεικονίσεις εμφανίζονται σε πλήθος αφισών και άλλου εντύπου υλικού, χωρίς να υπονοείται συσχετισμός των εικονιζομένων με τη δημοσίευση.

Τελικά, η Αρχή επέβαλλε πρόστιμο στη ΚΟΕ καθώς δέχθηκε ότι «η δημοσίευση της φωτογραφίας στη συγκεκριμένη αφίσα θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει στον μέσο πολίτη, την πεπλανημένη εντύπωση ότι οι εικονιζόμενοι ανήκουν πολιτικά στο χώρο της ΚΟΕ. Συνεπώς, η επεξεργασία αυτή πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν πολιτικές πεποιθήσεις».

Με την ίδια απόφαση η Αρχή διατάσσει τη καταστροφή της επίμαχης φωτογραφίας από το αρχείο της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας και την απαγόρευση της αναδημοσίευσης σε άλλες αφίσες της οργάνωσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια