To σκεπτικό της απόφασης "Γιατί είπαμε όχι σε ψυχιατρική εξέταση της Βίκυς"


«Η συνέντευξη που έδωσε η σύζυγός του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, μέσα από τον Κορυδαλλό αποδεικνύει ότι είναι απολύτως ικανή να επικοινωνεί και να ενεργεί προς υπεράσπισης της και μάλιστα όχι μόνο ενώπιον των αρμόδιων αρχών»!


Αυτό είναι το σκεπτικό της πρότασης της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου, η οποία είπε «όχι» στο αίτημα της Βίκυς Σταμάτη, για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Η πρόταση....
της εισαγγελέως υιοθετήθηκε πλήρως από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και έτσι έπεσε το κενό το αίτημα της  Βίκυς Σταμάτη για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να βεβαιωθεί – όπως υποστήριζε – ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα τα οποία έχουν ενταθεί από την προφυλάκισή της και την απομάκρυνσή της από το παιδί της.


Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η σύζυγος του πρώην υπουργού είναι ικανή να υπερασπίζεται τον εαυτό της και να αντιλαμβάνεται την εις βάρος της κατηγορία – ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.


Η εισαγγελέας αναφέρεται μάλιστα στην συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα η Β. Σταμάτη μέσα από τη φυλακή και αναφέρει στην πρότασή της προς τον κ. Μαλλή. Επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Κυβέλου: «Άλλωστε δημοσιοποιήθηκε ήδη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνέντευξη της αιτούσας, η οποία καταδεικνύει ότι αυτή είναι απολύτως ικανή να επικοινωνεί και να ενεργεί προς υπεράσπισης της και μάλιστα όχι μόνο ενώπιον των αρμόδιων αρχών. Η διάγνωση δε της κατάστασης της ψυχικής της υγείας της κατηγορουμένης, μη συνδεόμενη με αποδεικτικό γεγονός, κατά τα ανωτέρω, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πραγματογνωμοσύνης, αλλά, ενδιαφέρει μόνο στα πλαίσια των συνθηκών κράτησης της και της αντιμετώπισης της πάθησης της, η οποία, μπορεί να γίνει από τις αρμόδιες αρχές επί της βάσης ακόμη και της άνω διαγνώσεως ή άλλης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα».


Παρ’ όλα αυτά, ο ανακριτής της υπόθεσης, διαβίβασε αντίγραφο του αιτήματος της Βίκυς Σταμάτη στη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού καθώς όπως αναφέρει «είναι αντιληπτό ότι η ψυχική της κατάσταση, προϋπάρχουσα της προσωρινής της κράτησης, όπως προκύπτει από τη γνωμάτευση του ψυχιάτρου, αποτελεί άσχημη συνθήκη για την ποιότητα ζωής τόσο της ίδιας όσο και του τελούντος υπό τη γονική μέριμνα αυτής ανηλίκου τέκνου της». Ο ανακριτής διαβίβασε την αίτηση της Β. Σταμάτη στη διευθύντρια των φυλακών «ώστε να ενημερωθεί και να ενεργήσει για την αποτελεσματικότερη κατά το δυνατόν με δημόσια μέσα, ιατρική αντιμετώπιση, δια των ιατρών που συνδράμουν τις φυλακές, του προβλήματος της».


Μετά την εξέλιξη αυτή οι συνήγοροι υπεράσπισης της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βασίλης Χειρδάρης και Σάκης Κεχαγιόγλου, προσανατολίζονται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της απορριπτικής διάταξης του ανακριτή.
protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια