Την ανηφόρα πήραν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγο Φ.Π.Α. και καύσιμα....

«Η αύξηση της τιμής των καυσίμων, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, που συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με την ταυτόχρονη μείωση της επιβατικής κίνησης, δημιουργούν πλέον ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες στα πλοία της ακτοπλοΐας».
Η συγκεκριμένη δήλωση προέρχεται.... από στέλεχος μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας, σχετικά με το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής κάλυψης στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, που ανέδειξαν, την περασμένη εβδομάδα, οι δήμαρχοι και οι τοπικοί φορείς του Πόρου, της Τροιζηνίας, της Ύδρας και των Σπετσών, με αφορμή την αποδρομολόγηση από τη γραμμή ενός ταχύπλοου και ενός συμβατικού πλοίου.

Σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, για το θέμα τη συγκοινωνιακής κάλυψης των γραμμών του Αργοσαρωνικού, συγκαλέστηκε, άμεσα, σύσκεψη, τη Δευτέρα, στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πληροφορίες απο πλευράς ακτοπλόων αναφέρουν ότι, σε πρώτη φάση, δεν αποκλείεται να υπάρξει πύκνωση των δρομολογίων, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενόψει και της αυξημένης ζήτησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ εξετάζεται και η δοκιμαστική δρομολόγηση ενός συμβατικού πλοίου, μέχρι τέλος του χρόνου, που θα καλύπτει δρομολογιακά και την Ύδρα και τις Σπέτσες.

Οι ακτοπλόοι κάνουν λόγο για μειωμένες πληρότητες, τις περισσότερες μέρες του χρόνου, στα υφιστάμενα πλοία και για ακριβό καύσιμο που δεν επιτρέπουν επιπλέον δρομολόγια. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι και οι τοπικοί φορείς των νησιών κάνουν λόγο για αυξημένες δρομολογιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά, ταυτόχρονα, θέτουν και θέμα ακριβής τιμής του εισιτηρίου, κυρίως για την Ύδρα και τις Σπέτσες. Το ατομικό εισιτήριο, σήμερα, από τον Πειραιά για Ύδρα μετ' επιστροφής, στοιχίζει 51 ευρώ και για τις Σπέτσες, 70 ευρώ. Σημειώνεται ότι πολλοί κάτοικοι, κυρίως απο την Αθήνα, που θέλουν να μεταβούν στην Ύδρα και στις Σπέτσες, λόγω κόστους του εισιτηρίου επιλέγουν να πάνε οδικώς στην Κόστα, για να περάσουν με πλοίο στις Σπέτσες και στο Μετόχι, για την Ύδρα.

Σύμφωνα πάντως με τη Ηellenic Seaways, που είναι η μοναδική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται με τρία υδροπτέρυγα και ένα επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο σε όλα νησιά του Αργοσαρωνικού συμπεριλαμβανομένης της Ύδρας και των Σπετσών, από το 2009 έως το 2012 οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν σταθερές, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές των καυσίμων «έχουν πάρει την ανηφόρα», σημειώνοντας αύξηση 103% για τα συμβατικά πλοία και 93% για τα ταχύπλοα. Συγκεκριμένα, το 2009, ο τόνος στο ακτοπλοϊκό καύσιμο για το συμβατικό πλοίο ήταν στα 294 ευρώ ενώ το 2012, στα 598 ευρώ. Επίσης, το καύσιμο για τα ταχύπλοα είχε, το 2009, 409 ευρώ ο τόνος, ενώ το 2012, έφθασε στα 788 ευρώ.

Tο πρώτο εξάμηνο του 2012, καταγράφηκε μείωση 11% της επιβατικής κίνησης σε σχέση με πέρυσι και, παράλληλα, η Ηellenic μείωσε τα δρομολόγιά της κατά 9%. Στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά έδειξαν ότι, τον Ιούνιο του 2012, διακινήθηκαν από τον Πειραιά προς το σύνολο των νήσων του Αργοσαρωνικού 110.505 επιβάτες, έναντι 108.420 επιβατών, τον Ιούνιο 2011. Επίσης, από τον Αργοσαρωνικό για Πειραιά, τον Ιούνιο του 2012, διακινήθηκαν 98.054 επιβάτες, έναντι 109.447, τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, ζήτησε να διαμορφωθεί ο ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοϊας στό ίδιος ύψος με τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλαδή στο 6,5%, προκειμένου να αυξηθεί η τουριστική κίνηση αλλά και μειωθεί το κόστος μεταφοράς επιβατών και προϊόντων. Τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχει προτείνει και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Συγκεκριμένα, ζητά για τους επιβάτες μείωση στο 9% του ΦΠΑ στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο, απο 13% σήμερα και στα οχήματα και στα φορτηγά, από το 23% που είναι σήμερα, στο 16%. Ο ΦΠΑ για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι σήμερα 13% για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα ενώ ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο, πέραν του ΦΠΑ, επιβαρύνεται με τον επίναυλο, που είναι στο 3% και με 5% λιμενικά τέλη.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και, ως αντιστάθμισμα στα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα παραγωγικών μονάδων, επιτρέπει την επιβολή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ.


newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια