Ματώνει η Ισπανία από την επιμήκυνση της Μέρκελ...

Υπάρχουν πραγματικά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου; Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά τι συνέβη στη διπλανή Ισπανία για να αντιληφθούμε ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά.

Διότι αν 
η Ισπανία που είναι «καλός μαθητής» των Βρυξελλών και παίρνει πρόθυμα τα σκληρά μέτρα που επιβάλλουν....
οι δανειστές, αναγκάζεται να «ματώσει» τους ισπανούς με νέα λιτότητα 65 δισ. ευρώ, τι θα συμβεί στην Ελλάδα που δείχνει απρόθυμη να υλοποιήσει τους όρους του Μνημονίου;

Ο Μαριάνο Ραχόι για να εξασφαλίσει η Ισπανία την παράταση του ενός έτους στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος -με άλλα λόγια για να αποφύγει άμεσα και χειρότερα μέτρα λιτότητας- αναγκάστηκε να επιβάλλει μέτρα 65 δισ. ευρώ ήτοι:

Αύξηση του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες,
Κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους,
Πώληση κρατικής περιουσίας,
Αναθεώρηση επιδομάτων ανεργίας
Κατάργηση φοροαπαλλαγών για τα ακίνητα
Μείωση 20% της χρηματοδότησης των κομμάτων και σωματείων
Περικοπές 3,6 δις ευρώ στους ΟΤΑ και μείωση των υπαλλήλων
Αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι στην ενέργεια
Δραστική μείωση σε τοπικές κρατικές εταιρείες

Τα μέτρα είναι ακόμη πιο σκληρά από αυτά που επέβαλε η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ραχόι τα καταδίκαζε πριν από λίγους μήνες όταν διεκδικούσε την εξουσία. Η μόνη προεκλογική δέσμευση που κράτησε ο Ραχόι για την ώρα είναι ότι δεν πείραξε τις συντάξεις !

«Είχα πει ότι θα μειώσω τους φόρους και τώρα τους αυξάνω...αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστώ σε αυτές» αναγκάστηκε να ομολογήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, απολογούμενος δημόσια για την πλήρη αθέτηση των υποσχέσεών του.

Στους δρόμους οι Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι είχαν διαφορετική άποψη. «Αυτό δεν είναι κρίση, αυτό είναι απάτη» ήταν ένα από τα συνθήματα της γιγάντιας διαδήλωσης έξω από το γραφείο του Μαριάνο Ραχόι. Νωρίτερα, στην ισπανική Βουλή, έξαλλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διέκοψαν την ομιλία του πρωθυπουργού πολλές φορές και τον επέκριναν για τα ψέμματα της προεκλογικής περιόδου και του θύμιζαν ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 24%.

Οι Ισπανοί αναλυτές αναρωτιούνται τώρα τί συνέβη στη χώρα. Ο Μαριάνο Ραχόι παραπλάνησε συνειδητά τους ψηφοφόρους προεκλογικά ή δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει και τι επρόκειτο να συμβεί;

Η βασική προεκλογική υπόσχεση του Μαριάνο Ραχόι ότι αρκούσε να πέσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο και να έρθει στην εξουσία το Λαικό Κόμμα ώστε να δουν οι Ισπανοί καλύτερες μέρες και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία αποδεικνύεται τώρα μια φενάκη. «Το προεκλογικό πρόγραμμα του Ραχόι και οι προγραμματικές δηλώσεις του μόλις πριν από 6 μήνες αποδείχθηκαν παραμύθια. Τόσο πολύ ώστε σήμερα να έχουν ανατραπεί στο σύνολό τους, δείχνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο κρίσιμη από όσο νομίζαμε» γράφει η El Pais.

Η ισπανική αστυνομία επιτέθηκε χθες με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα στους ανθρακωρύχους που κατέφθασαν στη Μαδρίτη από όλη τη χώρα και στους χιλιάδες άλλους Ισπανούς που διαδήλωσαν στην Πουέρτα ντελ Σολ. Τουλάχιστον 76 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 8 συνελήφθησαν στην διάρκεια των επεισοδίων που άρχισαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ρίξει τον φράχτη που είχε στήσει η αστυνομία.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, τραγουδώντας και ρίχνοντας κροτίδες, ενώθηκαν με τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι έφτασαν στη Μαδρίτη περπατώντας με τ απόδια 400 χιλιόμετρα από τα βόρεια της Ισπανίας.

«Ραχόι, το μέλλον σου είναι πιο σκοτεινό από το κάρβουνό μας» έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές των δημοσίων επιχορηγήσεων στον τομέα τους.

iefimerida

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια