Μας βάζουν χέρι τα Αμερικανάκια για την ΑΟΖ: «Μην κηρύξετε μονομερώς την ΑΟΖ»


Φίλιπ Γκόρντον προς Ελλάδα: «Μην κηρύξετε μονομερώς την ΑΟΖ»Ο κ. Γκόρντον αφιέρωσε μεγάλο μέρος των συναντήσεών του στην Αθήνα και σε θέματα περιφερειακής πολιτικής, όπως την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και την κατάσταση στη Συρία.


Ο ίδιος εμφανίστηκε αντίθετος με οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια....
εκ μέρους της Ελλάδος για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) – θέση που περιλαμβάνεται στο κείμενο αρχών της κυβέρνησης συνεργασίας.


«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να καταλάβουν τις περίπλοκες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και καλό θα ήταν τα όποια βήματα να γίνουν συντονισμένα. Άλλωστε, υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αβραμόπουλο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Γκόρντον για τις θέσεις της Ελλάδας ως προς την πολιτική κρίση στη Συρία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων της χώρας ως ένα από τα βασικά συστατικά της όποιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης.


Ο κ. Γκόρντον με τη σειρά του επανέλαβε την βούληση των ΗΠΑ να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη Συρία, χωρίς την παρουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ και πως παρά το βέτο Ρωσίας και Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο του φόρουμ των «Φίλων της Συρίας» για να ενισχύσουν την αντιπολίτευση, να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς Ασαντ και να αλλάξουν τις ισορροπίες επί του εδάφους.


Με τον κ. Αβραμόπουλο συζητήθηκε ακόμη το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς και οι τουρκικές απειλές έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων. 
iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια