“Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αλλά όχι με την Ελλάδα σε αδύναμη θέση”


«Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουμε είναι να αποτύχουμε». Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να στείλει μηνύματα σε όσους εντός της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν αλλά και εκτός αυτής, θέλουν η χώρα να καταστραφεί....



Μιλώντας στην Κ.Ο. της ΝΔ ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αλλά όχι με την Ελλάδα να είναι σε αδύναμη θέση. Ήταν ένα μήνυμα και στους ξένους που συνεχίζουν να υπονομεύουν την Ελληνική προσπάθεια. Ίσως θα είναι και η βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι συζητήσεις με τον Ζ. Μπαρόζο που έρχεται έπειτα από πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σε ένα ταξίδι που ανακοινώθηκε ξαφνικά και ίσως είναι μια προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης και των προσπαθειών που κάνει.


Αν θα ήθελε να αναλύσει κάποιος την ομιλία του πρωθυπουργού θα μπορούσε να πει ότι δεν είχε τις συνηθισμένες προσπάθειες να λειανθούν οι γωνίες. Δεν προσπάθησε να καλύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ενώ έστειλε μηνύματα σε όλους, ακόμη και σε στελέχη της ΝΔ που πιθανώς μέσω της κυβέρνησης θα θελήσουν να παρεκκλίνουν  του εθνικού στόχου, ήτοι της σωτηρίας της χώρας:  Αρκεί να δείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης. Εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας είπε και συνέχισε:


«Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε τα γνωστά μικροκομματικά παιγνίδια μεταξύ μας, όταν η χώρα βρίσκεται στην αρχή μιας τεράστιες δημιουργικής προσπάθειας κι αντιμέτωπη, ακόμα, με σοβαρούς κινδύνους. Τέτοιες στιγμές το να δίνουν κάποιοι μάχες προσωπικών στρατηγικών, μάχες οπισθοφυλακών, μάχες στα μετόπισθεν, όταν όλη η προσοχή μας πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, είναι ολέθριο. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησής μας παίζουν ακόμα τέτοια μικροκομματικά παιγνίδια. Και ο λαός θα τους αντιμετωπίσει όπως τους αξίζει. Αλλά αν κάποιοι παίξουν τέτοια παιγνίδια και μέσα στην παράταξή μας, ο λαός θα τους αντιμετωπίσει ακόμα πιο αυστηρά. Και πριν το λαό, θα τους αντιμετωπίσω εγώ! Στο όνομα του λαού…».


Πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους υπουργούς ή στελέχη της ΝΔ έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν προσωπικά παιχνιδάκια εξουσίας. Και δεν είναι λίγα αυτά και μάλιστα νομίζουν ότι δεν τους παίρνει κανείς χαμπάρι.


Σε ότι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, αναφέρθηκε στους όψιμους πολιτικούς που έμαθαν τη λέξη, δείχνοντας ξεκάθαρα τον ΣΥΡΙΖΑ που από καταγγελία του Μνημονίου έκανε στροφή και μιλά τώρα για επαναδιαπραγμάτευση.


«Κάθε διαπραγμάτευση στηρίζεται στην ισχύ που έχει η κάθε πλευρά. Και κάθε επαναδιαπραγμάτευση στηρίζεται στην βελτίωση της σχετικής ισχύος, στη βελτίωση της θέσης μας, απέναντι στους δανειστές μας. Πάμε λοιπόν σε επαναδιαπραγμάτευση, που θα είναι επιτυχής για μας, εφ’ όσον έχουμε βελτιώσει τη θέση μας. Και θα έχουμε βελτιώσει τη θέση μας, εφ’ όσον δείξουμε ότι ξεκολλήσαμε, κάναμε βήματα, μειώνουμε τις αποκλίσεις από τους στόχους, κάποιες φορές ξεπερνάμε τους στόχους. Αν το επιτύχουμε αυτό, κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί τις βελτιώσεις που ζητάμε. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, δεν έχει νόημα ό,τι κι αν ζητάμε…Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι  ξένοι αξιωματούχοι, που κάθε τόσο βγαίνουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει! Τους θεωρώ – και το λέω ανοικτά και δημόσια – υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας! Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουμε.Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία.  Ξέρω όμως, ότι είναι ανεύθυνοι. Και εν πάση περιπτώσει, δεν θα τους περάσει…»


Ο Σαμαράς επιχειρεί εμφανώς να δώσει στον ελληνικό λαό την ελπίδα αλλά μια ελπίδα που να έχει αντίκρισμα, όχι μια στείρα υποσχεσιολογία που δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Επειδή κάποιοι νόμιζαν ότι με το που θα έρθει η τρόικα θα μας… παρακαλέσει να κάνουμε τις αλλαγές στο Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στροφή στο ρεαλισμό.


Η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει αλλά με την Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη και λιγότερο προβληματική. Αυτό είναι το δεδομένο, εκτός αν ακολουθήσουμε τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ να «διατάξουμε» τους δανειστές να αποδεχθούν τους όρους μας. Λες και είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι τέτοιο.


Κατά τα λοιπά ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μείωση του ελλείμματος και τους χρέους.


Δυστυχώς εδώ ο Σαμαράς προέβλεψε ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 7%, γεγονός που δείχνει τη δύσκολη θέση της Ελλάδας.


“Μέσα στη φετινή χρονιά θα έχουμε αρχίσει να συγκρατούμε την ύφεση. Και στις αρχές του 2014 θα μπορέσουμε να περάσουμε στην Ανάκαμψη. Που παραμένει άπιαστο όνειρο εδώ και πέντε χρόνια.  Κι έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την επαναδιαπραγμάτευση, η οποία θα είναι συνεχής, θα είναι βήμα-βήμα με ορίζοντα τετραετίας. Αλλά μπορούμε να την ολοκληρώσουμε και πριν την τετραετία. Και να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο…”


Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το μήνυμα για ενίσχυση του κράτους δικαίου ενώ άνοιξε «πόλεμο» με τις συντεχνίες, στέλνοντας μήνυμα και στους «γαλάζιους» συνδικαλιστές που έχουν σηκώσει μπαϊράκι. Ο πρωθυπουργός έδειξε αποφασισμένος να εφαρμοστεί η νομιμότητα λέγοντας:« Η ασυδοσία των συντεχνιών και των ισχυρών, αλλά και η ατιμωρησία των παράνομων, τέλος! Δείξαμε στο προαύλιο της «Χαλυβουργίας» ότι εννοούμε αυτά που λέμε.  Είπε επίσης «Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά. Αλλά για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχει εργασία! Αν βρεθεί κάποιος στην ανεργία, καταργούνται με τον πιο βάναυσο τρόπο όλα τα εργασιακά του δικαιώματα.  Κι όσοι υπερασπίζονται, τάχα τα δικαιώματα των εργαζομένων, στέλνοντάς τους μιαν ώρα αρχύτερα στην ανεργία, είναι ανάλγητοι! Είναι εχθροί και των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων».


Χαρακτηριστική και η αναφορά τους στους οπαδούς του μπάχαλου καθώς μίλησε για τους γνωστούς –  άγνωστους που διαλύουν την πόλη.«Αυτά τελείωσαν! Θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε όλες εκείνες τις αλλαγές και τα μέτρα για να σταματήσει η εγκληματική ασυδοσία των κουκουλοφόρων. Για να αποκαλυφθεί ποιοι είναι και ποιοι βρίσκονται από πίσω τους. Και να δω τότε, αν θα βρεθούν κάποιοι να τους… υπερασπιστούν!».


Σαφής η αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους υποστηρίζουν τη λογική του χάους.


Επίσης, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ που θα γίνει με προσεκτικό τρόπο και στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.


Τέλος, κάλεσε όλους τους βουλευτές να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια και το στοίχημα της Ελλάδας. «Δεν ασκούμε διακυβέρνηση για κάποιους. Ασκούμε διακυβέρνηση για όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό, το στοίχημα θα το κερδίσουμε! »
antinews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια