Έξαλλοι στην Κυβέρνηση, Υπουργός έπρεπε να κάνει περικοπές 2,1 δισ και έκανε πρόταση μόλις για 100 εκατ....


Δυσαρεστημένο το οικονομικό επιτελείο με το υπουργείο Εσωτερικών για τις απαλλοτριώσεις.
"Χρυσό" μετάλλιο στις περικοπές πήρε ο υπουργός Παιδείας που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.
Μόνο το υπουργείο Εργασίας καλείται να κάνει περικοπές έως και 4 δισ. απο τα 11,7 δισ συνολικά.
Φαίνεται πως το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις έχει "κλειδώσει".
Το δύσκολο έργο των υπουργών....
για να εξοικονομήσουν από τα υπουργεία τους το τεράστιο ποσό των 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ φαίνεται ότι βρίσκει πολλούς σκοπέλους και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν σπατάλες στο δημόσιο, αλλά το θέμα είναι κατά πόσο ένας υπουργός θέλει να πάρει το πολιτικό κόστος και να μην παριστάνει τον συνδικαλιστή του υπουργείου. 


Στις σημερινές συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών με πολλούς από τους υπουργούς, προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις τους για το πώς θα εξοικονομηθούν όλα αυτά τα χρήματα, τους εξήγησε με σαφέστατο τρόπο πως θα πρέπει οι ίδιοι να περικόψουν τις σπατάλες γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τις κόψει εκείνος ή ακόμα χειρότερα η τρόικα. 


Ωστόσο, πολλοί εκ των υπουργών φαίνεται δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και πήγαν στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα παντελώς “αδιάβαστοι”, σε σημείο που προκάλεσαν τη δυσφορία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες από τους κύκλους του οικονομικού επιτελείου. 


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως υπουργός που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρέπει να περικόψει σπατάλες και δαπάνες συνολικού ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρότεινε περικοπές 100 εκατομμυρίων ευρώ. 


Το όνομα του υπουργού που ακούστηκε ήταν εκείνο του κ. Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμιση, αλλά ωστόσο κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι αρχικά θέση του υπουργού παραμένει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά όσον αφορά στην ακριβή αποτίμηση των οικονομικών οφελών από τη διοικητική μεταρρύθμιση, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνεται ότι ο κ. Μανιτάκης και το επιτελείο του ηγούνται και συντονίζουν τη μεταρρύθμιση, η οποία είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να αποτιμηθεί σε νούμερα. 


Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις περικοπές του υπουργείου Υγείας, με τον κ. Λυκουρέντζο να εμφανίζεται μετά από πιέσεις να μπορεί να υποσχεθεί μόνο περικοπές 600 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας.


Δυσφορία του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε και για το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε ως εξοικονόμηση πόρων, οι αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις να μην δίνονται με τη μορφή χρημάτων, αλλά με μεταφορών συντελεστών δόμησης σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων. 


Πάντως, το υπουργείου που φαίνεται πως θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι το υπουργείο Εργασίας, με τον κ. Βρούτση να έχει ήδη καταλήξει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στο πλαφόν στις υψηλές συντάξεις και στην περιστολή των κοινωνικών επιδομάτων. 


Από τους πλέον "διαβασμένους" υπουργούς αναδεικνύεται ο υπουργός Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλος, καθώς σύμφωνα με τιςπηγές, οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών εκφράσθηκαν θετικά για το έργο που έχει επιτευχθεί από τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού προς τη ζητούμενη κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια