Financial Times: Οι Έλληνες νομίζουν πως ο Τσίπρας θα σκίσει το Μνημόνιο


Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςKαθόλου καλά δεν τα βλέπει τα πράγματα ο απεσταλμένος των Financial Times στην Αθήνα, Τζόσουα Τσάφιν, ο οποίος επεσήμανε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των «κύριων ευεργετηθέντων» από το πελατειακό σύστημα, πηδούν τώρα στην «σωσίβια λέμβο» του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.


Όπως χαρακτηριστικά....
λέει ο αρθρογράφος, ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όρος που περιλαμβάνεται άλλωστε και στην επίσημη ονομασία του κόμματος. «Κι αν το βασικό ελκυστικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο η υπόσχεση μιας ριζοσπαστικής αλλαγής, αλλά περισσότερο η επιστροφή στο status quo των ημερών προτού η Ελλάδα προσαράξει στα βράχια του χρέους και μπλεχτεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ; Υπάρχουν σημάδια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αυτό ακριβώς» λέει.


Στην συνέχεια δεν διστάζει να πει πως θα ήταν «ανόητο» να προσπαθήσει κανείς να βρει συνοχή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσιάστηκε κάτω από την πίεση της προεκλογικής περιόδου και από ένα κόμμα που αποτελείται από 12 συνιστώσες. Για τον Αλέξη Τσίπρα, εξηγεί, η παρουσίαση του προγράμματος δεν ήταν παρά ένας τρόπος «να απαντήσει στην κριτική που δεχόταν ότι το κόμμα του δεν προσέφερε κάτι παραπάνω από ένα μεγάφωνο για την λαϊκή οργή».


Αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, ο αρθρογράφος των Financial Times, τονίζει πως είναι αυτοί που ευεργετήθηκαν πιο πολύ από όλους, από το ελληνικό πελατειακό σύστημα και πως τώρα «πηδούν στην σωσίβια λέμβο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να βουλιάζει» και όλα αυτά σε μια προσπάθεια «να προστατεύσουν τα προνόμιά τους».


Στην συνέχεια, όσον αφορά την καταγγελία του Μνημονίου, υπογραμμίζεται πως οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στο εν λόγω θέμα, παίζουν ρόλο. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως επισημαίνεται, επιχειρεί να κάνει ένα διαχωρισμό μεταξύ της δανειακής σύμβασης (των δισεκατομμυρίων ευρώ που παρέχουν ΕΕ και ΔΝΤ) και του Μνημονίου (των όρων). «Στους Έλληνες απ' ότι φαίνεται αρέσουν τα χρήματα. Μισούν (όμως) το Μνημόνιο» τονίζει ο δημοσιογράφος.


Έτσι όπως επισημαίνεται, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας, θα «σκίσει» το Μνημόνιο και θα διατηρήσει παράλληλα την Ελλάδα εντός ευρώ. «Σ' αυτή την περίπτωση, η πολιτική (του Αλέξη Τσίπρα) ίσως διαφέρει μόνο μοίρες από αυτή του κεντροδεξιού αντιπάλου του, προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επίσης έχει υποσχεθεί επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές».


Καταλήγοντας, ο Τσάφιν συμπεραίνει ότι όποιος και αν επικρατήσει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα υπάρξουν στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας που θα ζητούν επιστροφή στο παρελθόν.


«Με δεδομένο όλα όσα προκάλεσαν αυτές οι πολιτικές, το να εντρυφήσει κανείς σ' αυτές, θ' αποδειχθεί θεμελιώδες λάθος».
parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια